Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / "Да дадем сигнал": ж...

"Да дадем сигнал": журналисти протестират в подкрепа на БНР (видео на живо)Журналисти от български медии се събраха днес пред сградата на общественото радио на протест под мотото "Да дадем сигнал" в защита на свободата на словото. Картина на живо от протеста можете да следите във видеото.

Протестът е заради опита за сваляне от ефир на журналиста Силвия Великова и последвалото безпрецедентно петчасово спиране на сигнала на Българското национално радио (БНР) на 13 септември. Прекъсването на ефира също беше посрещнато с протест, по време на който и.д. директорът а програма "Хоризонт" Николай Кръстев подаде оставка, след само ден на поста, поемайки изцяло отговорността за решението на Великова.

 

По инициатива на организаторите на акцията - неправителствената организация Асоциация на европейските журналисти в България, събралите се направиха жива верига по протежение на бул. "Драган Цанков", която трябва да стигне до Телевизионната кула. "Нека заедно пренесем сигнала от радиото до кулата, а от там към цяла България и Европа", призовават журналистите.

 

Събралите се подкрепят искането на редколегията на "Хоризонт" за оставка на директора Светослав Костов, но изразиха съмнение, че това ще се случи. Оттеглянето беше поискано след като на среща със Съвета за електронни медии (СЕМ) миналата седмица журналисти изнесоха данни за натиск над ръководството на БНР за отстраняване на Силвия Великова, която е известна с критичността си към работата на прокуратурата и към единствения кандидат за главен прокурор Иван Гешев. По време на срещата Великова разказа, че е викана на разговор от директора, в който й е казано, че четирима души са се обаждали за свалянето й. Зам.-главният редактор на програма "Хоризонт" в оставка Даниела Късовска свидетелства за натиск по същата тема над шефа на програмата Ивайло Савов, последван от отказ и спешното му пенсиониране. Савов потвърди.

 

Никой до момента не е назовал официално кои са обаждалите се по телефона. Светослав Костов не е коментирал изнесеното от колегите му. Той излезе в началото на седмицата с отворено писмо, в което отрича да е оказвал натиск и заплаши със съд обвинилите го.

 

Директорът на радиото даде знак, че не смята да подава оставка. За утре е насрочено заседание на СЕМ, на което да се обсъжда съдбата на Костов след изнесените от журналистите от "Хоризонт" данни, които наздорниците определиха като "потресаващи".. Задължително условие, за да се състои то, е петимата членове на регулатора присъстват.

 

Съмнение, че Светослав Костов ще бъде сменен изразиха днес и журналистите на протеста.

 

Чувствам се предадена и то от колега , защото директорът на БНР Светослав Костов е наш колега, но за трите месеца от избирането му, се обърна срещу нас, коментира пред "Дневник" Маргарита Петрова от програма "Хоризонт".

 

Не очаквам прокуратурата да направи каквото и да било, за да се стигне до истината, каза Еми Барух.

 

Източник: https://www.dnevnik.bg/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

А данък депутат? Кога?

Слави Трифонов: Главанаците да направят Кошлуков и шеф на БНР

Тя задава неудобни въпроси. Силвия Великова, която беше свалена от ефира на БНР

Слави за дълга от 50 млн. на БНТ: И кой ще ги даде тези пари? Е, как кой!? Ние с вас, уважаеми зрители

За 10 години натикаха свободата на словото в ъгъла, в най-долния ъгъл

България продължава да пропада по свобода на словото

Механизмите на цензурата или защо България е след Ангола и Етиопия по свобода на словото


113430