Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / "Дяволът" в детайлит...

"Дяволът" в детайлите на Путин: Първо искаме гаранции от България или ЕСРусия е готова на сътрудничество с България в мащабни енергийни проекти, но ако за реализирането им бъдат предоставени гаранции от правителството в София или от Европейския съюз. На разговорите между президента Владимир Путин и премиера Бойко Борисов в Кремъл днес не е простигнато съгласие газ от "Турски поток" да бъде търгуван през планирания на газов хъб до Варна. Русия настоява преминаването на горивото през България да е транзитно, като спорът ще бъде решен със съдействието на Брюксел. Русия е готова да се върне към проекта за строителство на АЕЦ "Белене", но Борисов каза, че "всички са добре дошли на пазарен принцип".

 

Тези и други подробности от първите от 8 години преки разговори между Путин и Борисов започнаха да излизат на пресконференцията в Москва и от първи реакции по руските медии на представители на Русия.

 

"Разбираме, а и българската страна прекрасно го разбира, че при реализирането на големи проекти са нужни гаранции - преди всичко финансови гаранции - които може да се изразяват било в суверенни гаранции от правителството на България, било под формата на съответни решения на Европейската комисия. Друг въпрос е, че всички знаят, че никой не иска да се повтарят накакви сривове, напротив - всички искат да се върви напред", каза Путин.

 

Борисов добави: "Този път много принципно и твърдо съм си поставил условията в Брюксел". 

 

"Дяволът" в детайлите на Путин: Първо искаме гаранции от България или ЕС

© Пресслужба на Министерски съвет

  

"Турски поток" през морето?

 

Премиерът допълни, че ще се обсъди и възможността да се построи и тръба до България през морето. Дмитрий Песков, говорителят на Кремъл, внесе допълнителен елемент по този повод - че може втората тръба от "Турски поток" или разклонение от нея, да бъде пренасочена към българския черноморски бряг.

 

Президентът Путин заяви на пресконференцията, че "ние съжаляваме - аз така го разбирам и виждам - българската страна съжалява по повод "Южен поток", защото, и никой не се съмнява в това, реализирането му щеше да е много изгодно за България. Но ще опитаме да минем от друга страна, в дадения случай - през Турция".

 

"Южен поток" се реализираше да излезе в България, докато "Турски поток" фактически е реализиран и, разбира се, тук е по-сложно, но все пак и двете страни имат интерес", казва Песков, цитиран от "Интерфакс". Агенцията допълва, че той е посочил и вариант за разклонение към България от страна на Черно море.

 

Преди броени дни - на 26 май 2018г. - "Газпром" подписа с Турция протокол за строителство на 180 км сухопътен участък на втората тръба по турска територия и за създаване на смесено проектно дружество с по 50% участие на всяка от страните. Това обаче не е окончателен документ, решаващ съдбата на подобно съоръжение. Идеята част от "Турски поток" да бъде пренасочена към България се появи след интервюто на президента Румен Радев за "Комерсант" (точно преди визитата му в Москва и Сочи), в което той предложи директен газопровод до България, условно наречен "Български поток". От втората тръба са положени около 230 км от общо почти 1000 км в морския участък. В момента няма строителство, защото специалният кораб напусна Черно море и ще се върне около септември.

 

"България проявява интерес, а реализирането на практика зависи от редица причини, т.е. няма да има реализация без предоставянето на определени гаранции от Европейската комисия, от самата България, имайки предвид опита от миналото. Този интерес и в полза и на самите българия, и на Москва, поради което работата вече ще се води в практически план", допълва Песков. Той оставя отворен отговора на въпроса "откъде, по кое разклонение, през кои граници" България ще получи исканото запълване на газов хъб.

 

 

"Дяволът" в детайлите на Путин: Първо искаме гаранции от България или ЕС

© Пресслужба на Министерски съвет 

 

Транзитният газ зависи от това какво ще иска Европа

 

Готови сме да запазим транзита през Украйна, каза още Путин, който също напомни, че "работата по "Турски поток" почти е завършена и в момента започва работа на суша в Турция". "Въпросът за обемите на транзитния газ през България трябва да бъде обвързан с обема на доставките за цяла Европа", допълни президентът.

 

Борисов, цитиран и от правителствената пресслужба в София, обаче посочва, че "количествата газ, които биха могли да идват към България от съществуващата газова връзка през Украйна и това, което се очаква през "Турски поток", ще възлизат общо на около 34-35 млрд. куб. метра природен газ".

 

"Това е сериозно количество, за което трябва да намерим формула да го разработим през европейския газоразпределителен център. И нашите колеги поеха ангажимент, заедно с Европейската комисия, да намерят приемлива формула."

 

 Източник: https://www.dnevnik.bg/

 

 

 

 

 


64527