Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / "ДНЕС" участва в дис...

"ДНЕС" участва в дискусия "Изборните правила – очаквания и разминавания"В зала 6 на хотел „Радисън“ се състоя дискусия върху изборните правила, организирана от Института за развитие на публичната среда и модерирана от известния журналист и блогър Иван Бедров. Сред участниците бяха известни наши социолози, политолози и журналисти. Политиците бяха представени от заместник-председателят на Народното събрание Мая Манолова, заместник-председателя на ПГ на ГЕБР Цецка Зачева, Йонко Грозев и Петър Славов от Реформаторския блок, както и активисти на други извънпарламентарни партии. Сред участниците бе и Румяна Коларова, ръководител на пресцентъра на президента Росен Плевнелиев, както и представители на ЦИК. 

Сред поканените неправителствени организации бе и Гражданско движение „ДНЕС“, представено от неговия председател Анжелика Цокова и експертите Петър Лазаров и Пламен Даракчиев.

Дискусията започна с оценка на въздействието на новите изборни правила, представена от Антоанета Цонева, изпълнителен директор на Института за развитие на публичната среда. В презентацията бяха отчетени, както негативните, така и положителни страни в по-важните правила на Изборния кодекс. Обстойно бяха разгледани новите моменти, свързани с избирателните списъци, начина на формиране на ЦИК, разширяването на достъпа до медиите на извънпарламентарните партии,  гласуването в чужбина е не на последно място с установените прагове за преференции в изборите.  Като цяло в доклада натежаха негативните оценки, особено по отношение на формирането на ЦИК, на подготовката на избирателните списъци и формалния подход при при уредбата на преференциалните прагове.

Новоприетият Изборен кодекс бе разкритикуван остро и от представителите на опозиционните партии – ГЕРБ и Реформаторския блок. Някои от участниците, като например Боряна Димитрова от „Алфа Рисърч“ наблегнаха върху липсата на устойчивост в изборните правила и честите им променени, продиктувани от конюнктурата. 

От името на Движение се изказа Пламен Даракчиев, консултант на становището на сдружението, представено в Обществения съвет към парламентарната комисия за промените в изборните правила.  Той маркира накратко основните пунктове в становището и отбеляза, че по-най-важните пунктове -- професионална ЦИК, активна регистрация на избиратели и редуциране на преференциалните прагове не е зачетена волята на гражданите.

На преден план в изказването на експерта бе технологията на гласуване на най-важния у нас закон за политическата система. Пламен Даракчиев отбеляза, че от 23 насам гласуването на изборното законодателство неизменно в в ръцете на управляващото мнозинство, което и да е то.  Той сравни тази порочна практика с така нареченото синьорно право на първа брачна нощ от времето на средновековието. В изказването му бяха посочени редица пример в страни от ЕС, в които изискванията към процедурата за гласуване на изборния закон е заложена в конституциите на съответните държави и изисква специални условия – по-висок от обичайния кворум или пък квалифицирано мнозинство при утвърждаването му в парламентите.  

По време на дискусията, мнозина от участниците получиха отговори на своите въпроси от заместник-председателя на НС и ръководител на комисията по изборното законодателство Мая Манолова. Въпреки честите и аргументирани критики от присъстващите, тя изрази позицията, че с новия Изборен кодекс е постигната висока степен на прозрачност в процедурите около него и че за първи път на българските избиратели е предоставена въможността да гласуват за личности, преподреждайки изборните листи чрез преференциалното гласуване. 

В крайна сметка дискусията ясно показа, че трудния дебат продължава и че едва ли настоящите промени в Изборния кодекс ще бъдат последните.

В заключение отново ще напомним, че Експерти на  „ДНЕС“ участват във всички етапи на работа на временната комисия. От онова първо заседание в зала „Изток“ на Народното събрание, когато всички очакваха да видят ще заработи ли въобще този нов подход на включване на всички заинтересовани граждански движения и организации.  

Движението по-късно изпрати  предложенията на експерта на „ДНЕС“ Пламен Даракчиев до Комисията за взаимодействие с граждански организации и движения към НС и Временната комисия за изработване на проект за нов изборен кодекс към НС, в което настоя направените от Гражданско движение „ДНЕС” предложения да бъдат приети...


1248