Гражданско Движение ''ДНЕС''

Новини от „ДНЕС“

Начало / Актуално - Новини от „ДНЕС“ / "ДНЕС“ пита: Кой има...

"ДНЕС“ пита: Кой има интерес само частници да ни консултират при пенсиониранеВ прикачения файл най-долу е писмото на "ДНЕС" до Управителя на НОИ г-н БИСЕР ПЕТКОВ

Да си пенсионер в България е трудна задача – средствата са малко, привилегиите – нищожни, а правата никакви. Пенсионирането обаче е една изключително сложна задача, пред която почти всеки от нас ще се изправи, когато му дойде времето. Системата е безкрайно объркана и изисква много нерви, време и разправии.

Според сега действащите нормативи пенсията се определя основно от 3 компонента. Първият е средно месечният осигурителен доход за предходните 12 месеца. Вторият е определен коефициент, а третият доходите от 3 последователни години, когато сте получавали най-висока заплата. За някои хора това може да е в началото на кариерата им, за други – в средата, а за трети – последните дни. Кандидат-пенсионерът трябва да избере най-добрия си 3-годишен период, както и да изчисли въпросния коефициент.

За съжаление много хора не познават достатъчно добре нормативната уредба, свързана с пенсионирането и прибягват до консултации, за да избегнат стреса и притесненията. Преди да се срещнат със служителите на НОИ те желаят да направят изчисления за възможните варианти относно размера на очакваната пенсия. Тези изчисления включват и трите компонента, от които се определя колко пари ще получавате в бъдеще.

Доскоро на сайта на Института беше качена безплатна програма за правене на такива изчисления. Тя улесняваше изключително много всеки, който иска сам да извърши калкулациите така, че пенсията му да е най-висока. От известно време обаче, програмата е свалена от сайта на НОИ. Като алтернатива обаче се появяват частни консултанти, които срещу „скромната“ сума от 150 лева правят всичко необходимо за вас.

Движение "ДНЕС" изпрати официално писмо до Бисер Петков, управител на НОИ със следните въпроси:

1. С какви мотиви и по чие нареждане е извършено това действие (премахването на програмата от сайта на НОИ)?

2. Вярна ли е разпространяваната информация, че програмата е присвоена от бивши служители на НОИ, които правят тази услуга като частни консултанти срещу немалко заплащане от потребителите?

3. Ако е вярна информацията, посочена в предходния въпрос, какво ще направи ръководството на НОИ за възстановяване на възможността за ползване на програмата чрез сайта на Института?

Грозно и грубо е държавата да възпрепятства хората, които искат сами да изчислят пенсията си. Без тази програма подобно нещо е почти невъзможно и в огромен процент от случаите се налагат частни консултации. Защо трябва да плащаме за нещо, което може да направим и сами? Това е очевидна практика на всички институции в България, не само на НОИ!

Трябва заедно и постоянно да защитаваме правата си, да се борим за тях и за справедливост! Движение "ДНЕС" не от днес и вчера защитава  гражданите по всякакви теми и проблеми, правим го и ще го правим още по-усърдно и занапред! В името на всички нас! ЗАРАДИ ТОВА И ЮРИСТИТЕ-ДОБРОВОЛЦИ НА "ДНЕС" СА ВИНАГИ НА РАЗПОЛОЖЕНИЕ НА ГРАЖДАНИТЕ!

 

НАЦИОНАЛНИ ИНИЦИАТИВИ:

Граждани и власт

"ДНЕС" помагаме! ДНЕС алармираме!"

Антимонополи

Годишни награди "Видко"

 

РЕГИОНАЛНИ ИНИЦИАТИВИ:

Граждански приемни 

Взаимоотношения с местната власт