Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / "Искам да взема куфа...

"Искам да взема куфара и да се прибера у дома". Защо протестират българите в чужбина? (видео)"Искам един ден да взема куфара и да се прибера у дома. Завинаги, а не както от 7 години насам – да се прибирам само за ваканциите".


С тези думи младо момиче, студентка по медицина във Франция, обяснява защо подкрепя протестите срещу корупцията в България, чиито основни искания са оставките на премиера Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев.

"Протестирам, защото всяко друго мое действие в момента би било съучастие в забиването на последния пирон в ковчега на правовата държава и демократичността", казва българин, който живее в Норвегия.

Млад мъж, живеещ в САЩ, смята, че в България има обезличаване на институциите и медиите. Затова се присъединява към исканията за оставка. "Надяваме се на един рестарт на системата, чрез който да де даде шанс на нови лица в политиката", казва той. 

"Искаме си държавата обратно. Ще продължим на стоим по улиците и площадите, докато те не си подадат оставките. Нека това служи за пример на следващото правителство, ако си помисли, че ще следва досегашната система", обяснява българин от Чикаго.

Българка, която живее в Канада, разказва, че е била на протестите и през 1989 година, но "това, заради което протестирахме тогава, за съжаление продължава вече 30 години". Казва, че иска някой ден тримата ѝ синове и внуците ѝ да се върнат в България: "Вече наистина е време и дано нещо да се промени".

"Протестирам, защото не мога да стоя безучастна... Дай боже някой ден да се прибера", казва момиче, което също живее в Канада.

Повече за мотивите и надеждите на протестиращите в чужбина вижте във видеото: 

 

 

Източник: https://www.mediapool.bg/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

Ден 33 на антиправителствени демонстрации: ОСТАВКА! - и днес ехтя в София и редица градове на страната

Министър и депутат на ГЕРБ с просташки коментари за протестиращи

Христо Иванов: ЕК умишлено си затваря очите за случващото се тук

Докато си пиете кафето, г-жи и г-да в Европа, тук може да стане като през онзи април!

Властта реши: Започва тотално гонение на опозицията

С невиждана озлобеност и в истерична безпомощност Валери Симеонов нарече протестиращите ”челен отряд на престъпността”

Ден 33: ЗАЕДНО сме силни и само ЗАЕДНО ще успеем! Оставка, Борисов! Оставка, Гешев! Мутри – вън!

Изследване: Всеобщо е недоволство от цялостното управление на държавата. Българите подкрепят протестите, искат предсрочни избори

 

 


133062