Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / "Изборът е предрешен...

"Изборът е предрешен." НПО отказват да задават въпроси на кандидатите за КПКОНПИНеправителствени организации отказват да участват в процедурата по избор на председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) като изпращат становища и задават въпроси. Това става ясно от отворено писмо на пет организации с нестопанска цел.

„Заставаме зад убеждението, че изпращането на становища и въпроси към кандидатите ще доведе единствено до легитимирането на една фасадна и компрометирана в своя зародиш процедура. Не желаем да допринасяме за обезсмислянето на един иначе демократичен инструмент, какъвто е участието чрез становища и въпроси от представители на гражданското общество в процедурата по избор на председател на КПКОНПИ“, аргументират се неправителствените организации.

Кандидати за председател на антикорупционната комисия са настоящият главен прокурор Сотир Цацаров, издигнат от управляващата коалиция, и Симеон Найденов, номинация на „Воля“. Те ще бъдат изслушани във вторник.

„Смятаме, че е недопустима, като граничи с абсурда, ситуацията, в която действащ главен прокурор обикаля парламентарните групи, за да събира депутатска подкрепа за своята номинация за ръководител на орган на изпълнителната власт“, пишат по този повод в писмото си неправителствените организации.

То е подписано от „Антикорупционен фонд“, „Български адвокати за правата на човека“, „Български институт за правни инициативи“, „Институт за пазарна икономика“ и „Програма достъп до информация“.

Според тях предстоящият избор на председател на КПКОНПИ е предрешен. „Констатираме със съжаление, че това е поредна процедура, страдаща от пороци като липса на състезателност, липса на прозрачност и публичност, отсъствие на професионален и обществен дебат за състоянието на органа“, пишат те.

 

Източник: https://www.svobodnaevropa.bg/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

То и цялото управление е безсмислено, но... >> Цацаров с признание: Безсмислени са декларациите на властта пред КПКОНПИ

Абсолютни безсрамници! „Събуждането“ на КПКОНПИ започна с ударно разходване на 1,3 млн.лв. за леки автомобили

Комисия в НС разглежда документите на кандидатите за шеф на КПКОНПИ

Седми час продължават протестите срещу избора на Гешев

Полицията води преговори с блокиралите Орлов мост

ВСС избира Гешев под обсада и бомбена заплаха

Гешев нападна Бойко Атанасов след въпрос на Цацаров

Иван Гешев прие с усмива заплахата за бомба в сградата на ВСС

Манолова подкрепи протестите срещу Гешев


118057