Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / "Катастрофата" Фандъ...
> София вдига непрозрачно парите за градския си транспорт " title=""Катастрофата" Фандъкова >> София вдига непрозрачно парите за градския си транспорт " />

"Катастрофата" Фандъкова >> София вдига непрозрачно парите за градския си транспортБез никаква яснота за какво ще отидат увеличените средства постоянната комисия по транспорт и туризъм в Столичния общински съвет гласува вдигане на парите за километър пробег на общинските транспортни дружества в София. След окончателното утвърждаване на т.нар. Икономическа рамка на градския транспорт, което се очаква да се случи в четвъртък с приемането на общия бюджет на Столичната община за 2020 г, „Столичен автотранспорт“ вече ще вози срещу 3,16 лв./км. срещу 3,07 лв./км. досега. Цената за пробег на „Столичен електротранспорт“, в което влизат и новите електробуси, ще се покачи от 5,16 на 6,01 лв./км. На „Метрополитен“-а пък ще се плаща през тази година по 15,01 лв. срещу 14,79 лв. миналата година. Засега без изменение остава заплащането на частния оператор „МТК гроуп“, който ще продължи да обслужва част от автобусните линии срещу 3 лв./км.

Срещу предложението на управляващите от ГЕРБ и ВМРО в транспортната комисия гласуваха БСП, „Демократична България“ и независимият общински съветник Борис Бонев. Той предложи приемането на рамката да бъде отложено, докато ръководствата на транспортните оператори представят бизнес плановете си и точен разчет разписанието на кои линии ще се оптимизира и по какъв начин. Предложението обаче не бе прието. В същото време от доклада на вносителите стана ясно, че голямата част от увеличените средства ще отиде за заплати на ватмани и шофьори, както и за разходи по обслужване на превозните средства. „Най-голям дял от разходите на „Столичен автотранспорт“ са средствата за персонал, които през 2020 г. съставляват 53% от общите разходи“, се казва в доклада. В „Столичен автотранспорт“ разходите за възнаграждения са 56 на сто от разходите, а в „Метрополитен“ те са 60% от всички разходи.

Увеличението на разходите за публичния транспорт дойде на фона на протести на жители на столичните села Казичене, Волуяк и др. срещу качеството на градския транспорт в техните райони. Жители на Казичене дойдоха на заседанието на транспортната комисия, за да алармират, че в големи части от деня интервалът между автобусите, които обслужват селото, е повече от 1 час. Те поискаха повече превозни средства и оптимизация в разписанието с мотив, че през последните години жителите на Казичене са се увеличили многократно и че в момента малкото автобуси пътуват претъпкани. В крайна сметка бе създадена работна група, която да се занимае с проблема.

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: https://www.segabg.com

  

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

Мая Манолова: Гражданският контрол е най-мощното средство за пресичане на корупцията в София

За Фандъкова, думите, делата и промяната

Една фирма ще ремонтира Борисовата градина за 12 млн. лева

Отново ремонт на ремонта! >> Седем месеца след ремонта за 22 млн. лева резултатите са видими...

Честните политици и неблагодарните българи

Управлението е хаос, с безумно раздута и некомпетентна администрация

Нужно ли е да се вдигат данъците в София

Столичани със стари коли ще плащат по-висок данък с около 10 лв.

Фандъкова: Никога не съм казвала, че няма да увеличавам данъци

Залезът на ГЕРБ – траен и непоклатим

 

 

 


121169