Гражданско Движение ''ДНЕС''

Спорт и любопитно

Начало / Актуално - Спорт и любопитно / "Левски" е на 3 седм...

"Левски" е на 3 седмици от несъстоятелностПавел Колев

"Левски" ще обяви несъстоятелност до по-малко от месец, ако не настъпи рязка положителна промяна в клуба. Това призна изпълнителният директор Павел Колев след среща на ръководството с фенове на ст. "Виваком Арена Георги Аспарухов".

"Ако нещата продължат както в момента, не подпишем нови рекламни договори, феновете не се мобилизират както от февруари до май, предполагам, че в следващите две-три седмици ще ми се наложи да обявя несъстоятелност. По търговския закон има ясни правила за процедурата по обявяване на несъстоятелност. Не сме все още на този етап, тъй като още плащаме редовно на нашите търговски партньори. Вероятно общо задълженията са на стойност 24 милиона лева. Коментирали сме и вариант за банков заем. Това нещо отнема време, а ние време нямаме. Има го като хипотеза, но няма реални измерения в момента. Няма нищо обнадеждаващо във финансовата ситуация на клуба. Приходната част се формира изцяло от даренията на хората и продажби в магазините. Надяваме се в някакъв момент да можем да реализираме приходи от билети, но на този етап изглежда имагинерно", заяви Колев.

От думите му стана ясно, че "Левски" няма да успее да спази крайният срок за покриване на задължения към персонала - днес (31 юли), а това ще доведе до наказание от УЕФА - отнемане на правото за участие в европейски турнири за сезон 2021/22. Санкцията обаче не е окончателна и евролицензът може да бъде върнат, ако от клуба до определен момент успеят да се разплатят със служителите си. 

"Търсим 2,2 млн. лв., за да покрием задължения към персонала. До петък вечерта са необходими, но не вярвам, че може да се случи до края на седмицата. Ако не се случи, ще декларираме пред УЕФА, че имаме задължения - играчи, персонал и два клуба. Ще чакаме решение от УЕФА, което най-вероятно ще е наказание за "Левски" да не играе в Европа за следващите една или две години, в които се класира. Няма да е фатално, ако пропуснем година в Европа. От гледна точка на престиж и възможности за реклама е важно, но не е фатално. Пагубно би било, ако отборът отиде в несъстоятелност", коментира изпълнителният директор.

Работи се по много варианти за попълване на бюджета, но засега няма нищо конкретно, което да обнадежди ръководството. Преговоря се за продажба на няколко играчи, но трансферите няма да се случат в следващите дни. Водят се преговори и с евентуални рекламодатели, но и там няма изглед за скорошно финализиране. В тази трудна ситуация феновете на клуба осигуряват единствения по-сериозен приход.

"В момента "Левски" все още съществува и не е приклюючил историята си, благодарение на феновете. За съжаление нямаме други инструменти, освен да ги призовем да продължават да помагат по този начин, както до сега, Всяка стотинка е важна и ние нямаме на кого друг да разчитаме, освен на тях. Привържениците на "Левски" могат да направят така, че този клуб да продължи да съществува, но могат да направят и така този клуб да приключи съществуването си. Над 1000 абонаментни карти са продадени. В сравнение с миналата година по това време е добре. Хората купуват абонаменти карти с ясното съзнаие, че няма да могат да ги използват в началото на сезона. Една карта струва два пъти повече отколкото предните, които направихме за полусезона. Обсъдихме дали да не ги направим на разсрочено плащане или да ги правим за полусезон. Сега приключваме бизнес плана за проекта с членските карти, до десетина дни ще сме готови да го презентираме. При всички положения ще пуснем членски карти", обясни Павел Колев. Той допълни, че планираният бюджет за сезон 2020/21 ще е три пъти по-малък от досегашния.

Директорът бе категоричен, че "Левски" ще излезе в първия си мач от първенството - на 10 август срещу "Берое" в София.

 

Източник: https://www.segabg.com/

 

 

 

 

132189