Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / "Левски" връща акции...

"Левски" връща акциите в Дубай за ново джиросванеВасил Божков обяви, че този път ще даде дяловете на Наско Сираков

 

Ръководството на "Левски" още днес е изпратило 86.6% от акциите на клуба в Дубай, където обвинените от българската прокуратура Васил Божков и неговата дясна ръка Георги Попов се укриват. Целта е Попов, който е де юре собственик на дяловете (де факто те са на Божков), да ги джироса втори път - сега вече на клубната легенда Наско Сираков. 

Докато книжата се върнат отново в София, вече джиросани на Сираков, нито оперативното клубно ръководство, нито самият Сираков ще коментират темата.

Тази сутрин Васил Божков обяви на профила си във "Фейсбук", че голмайстор №1 в историята на "Левски" Наско Сираков ще е новият собственик на акциите. Изборът бе очакван, тъй като именно Сираков получи най-много гласове в онлайн гласуването сред феновете, организирано от самия Божков през изминалите 24 часа. За бившия футболист гласуваха над 28 000 души.

 

Трябва да се отбележи обаче, че вотът придоби гротесков вид, след като бе дадена възможност за свободно добавяне на кандидати от страна на самите фенове. Така списъкът за гласуване набъбна до стотина предложения, повечето от тях абсурдни. Така например втори по гласове се оказа депутатът от ДПС Делян Пеевски (над 15 000 гласа), следван от Сретен Йосич (около 2800 гласа) и т. н.

"През януари предадохте ПФК "Левски", през май месец го хвърлихте в задкулисието. Слабият и объркан премиер Бойко Борисов, даващ непрекъснато съвети за собствеността и какво да се случва с отбора, не посмя да поеме отговорността за "любимия" си клуб. Наско Сираков ще получи собствеността на акциите при съгласие от негова страна. Успех на "Левски", гласи съобщението на Божков.

В тези четири изречения намиращият се в Дубай бизнесмен се опита да обобщи своята основна теза от последните месеци - за вмешателството на министър-председателя Бойко Борисов по въпроса със собствеността на "Левски", както и за користните подбуди на неколцина от водещите привърженици на "сините".

Както е известно, в началото на миналата седмица Божков джироса акциите си в "Левски" на Бойко Борисов, а на 13 май журналистът Сашо Диков се опита да ги предаде в Министерски съвет. Премиерът обаче отказа да ги приеме. В следващите дни ветерани на клуба се обединиха около фигурата на Наско Сираков с искане именно той да получи акциите. Самият Сираков също публично пожела да стане собственик на клуба и бързо получи подкрепа на десетки фенклубове и фракции на "сини" привърженици. Веднага след съобщението от Божков, бившият спортен директор на "Левски" се появи в офиса на клуба на ст. "Георги Аспарухов". По-късно той отказа да дава изявления, но стори такова през официалния сайт на "Левски":

"Прочетох изявлението на г-н Божков и неговото решение да получа акциите на "ПФК Левски". Изказвам своите благодарности към многобройните ни фенове, към всички левскари, към моите верни приятели и съмишленици за мощната подкрепа, която получих след обявяване на решението ми, че съм готов да получа акциите. Също така изказвам своите благодарности към г-н Божков и г-н Попов!“

С огромна отговорност и уважение:

Ваш, Наско Сираков"

 

Междувременно "Левски" получи нова ценна финансова помощ от феновете си, които изкупиха всички билети, пуснати за 106-ия рожден ден на клуба на 24 май. Заради мерките за сигурност, породени от пандемията от COVID-19, няма да има реално празненство или мач. Жестът с билетите бе символичен от страна на клуба, за да се провокират привържениците да помогнат в трудния момент. Така за кратък срок бяха продадени над 17 000 пропуска, което осигури за клуба нетни приходи от над 215 000 лв. Въпреки изчерпаните места, от "Левски" решиха да продължат кампанията и ще пуснат допълнителни билети. "Поради огромния интерес към виртуалното събитие "106 години Любов", ПФК "Левски" пуска нова партида билети за трибуните на "Герена"! Рестартът на продажбите е даден, не пропускайте да се сдобиете с парченце от "синята" история до 19.14 часа на 24 май", обявиха от клуба.

 

Източник: https://www.segabg.com/

 126457