Гражданско Движение ''ДНЕС''

Анализи, коментари и интервюта

"Послание от мафията" - реакции за изгорялата кола на Велислав МинековКолата на скулптора Велислав Минеков, известен с острите си публични критики към властта, изгоря снощи пред жилището му в столичния квартал "Изток". Независимо че според МВР целта на наказателната акция е бил друг автомобил, случилото се предизвика лавина от коментари в социалните мрежи, като преобладаващото мнение беше, че пожарът е умишлен и представлява заплаха срещу Минеков. Вижте някои от коментарите във "Фейсбук":

 

Весислава Танчева:

 

Аз не разбирам как точно твърдението, че колата на Велислав Минеков e изгоряла, защото умишлено е запален съседния автомобил, тряба да е обяснение и успокоение за всичко?! 

Първо, ако Велислав казва, че в колата му е излят бензин, аз вярвам на него, а не на МРВ.

 

Второ, дори и да е запален съседния автомобил, това не значи, че мишената не е пак Слави!

 

Трето, какво успокоение трябва да намерим във факта, че колата била собственост на постоянно пребиваващ у нас сърбинн?! С какво е заслужил палежа - с това, че е сърбин ли?

 

Четрърто, с какво се занимава този човек и защо живее необезпокояван цяла година в София, щом предизвиква такива действия?

 

Въобще, коя кола първо е запалена и защо няма никакво значение от гледна точка на факта, че такива неща се случват в София и дори не предизвикват кой знае какви вълнения... :( Толкова сме свикнали с бруталните нелепости и мутренското си ежедневие, че имаме по една педя мазоли на съвестта си.

 

Николай Слатински:

 

Това с обяснението за подпалената кола ми прилича на онзи виц, дето едната съседка върнала на другата пукната взетата назаем стомна и казала по повод на обвинението, че я е пукнала:

 

- Първо на първо, не съм я вземала, ти ми я даде; второ на второ, когато я взех беше вече счупена, трето на трето, като ти я върнах беше здрава и четвърто на четвърто, никой насила не те е карал да ми я даваш!

 

Валентина Василева-Филаделфефс:

 

Горящата кола на Велислав Минеков е отношението ИМ към нашето право на свобода и достоен живот. Мен не ме е страх, този вид "хабери" не ми въздействат и не си давам , нито си търгувам достойнството. Ще вървим заедно с хора, като Велислав към деня, в който Пожарникарят няма да успее да загаси огъня под краката си и ще плати солидарен данък заедно с бушоните си.

 

Владимир Миленски:

 

Запалиха колата на проф. Велислав Минеков. Той е известен освен със скулптурите си и професорската си дейност, но с активната си гражданска позиция срещу статуквото, олигархията и политическата престъпност в България. Този грозен акт за сплашване се случва непосредствено след публикуване на интервю с професор Минеков за сайта liberta.bg.

 

Николай Хаджигенов:

 

Паркирам колата през деня пред офиса - малка закътана уличка в центъра на Мордор, адресът е посочен в Гугъл мапс, съвсем удобно за запалване, бомба или поне за кирки. Самия офис е пълен с хартия и би горял чудесно. Точно, както снощи изгоря колата на професор Велислав Минеков, запалена от някой недоволен от критиките срещу корупцията и срещу властта, което у нас е едно и също, или по негова заръка

 

Елена Емануилова:

 

Новите родни поробители на България запушиха устите на повечето медии. Така все по-рядко публично се чува сладката дума справедливост. Но очевидно вече много са изплашени за бъдещето си, щом не крият мафиотските си мурафети. Благодаря на професор Минеков за честността и смелостта, за борбата му за справедливост. Събитието с колата е отврат, но сега професорът ще разбере колко много хора го обичат, защото е изразител на тяхната позиция.

 

Татяна Кристи:

 

Колата на Велислав Минеков e запалена от престъпници на хранилка на властта. Проф. Минеков е виден критик на управлението на Борисов и грижливо отглежданата от него мафиотизирана власт. Нито една голяма телевизия не е отразила събитието! Да продължаваме гордо да играем хоро и да си късаме ризите от патриотизъм! А домашната прислуга от телевизиите дори не заслужава коментар.

 

Красимир Иванов:

 

Добре, че според шефа на МВР, в България няма условия за мафия...

 

Ева Радева:

 

Днес е проф. Велислав Минеков, утре ще сме аз, ти и всички несъгласни с режима, който ни налагат!

 

Светослав Трайков:

 

Знаeм кой и защо запали колата на професора. Това е политическата мафия, която управлява нашата държава, това са статуквото, системата, беззаконието, олигархията и корупцията, които всеки ден ни изцеждат като презрели лимони. Закривай!

 

Петър Стойнов:

 

Питам се защо плячкосаните медии не попитат кой запали през тази нощ автомобила на проф. Велислав Минеков и за малко не предизвика огромен взрив и мащабен пожар на няклко пълни резервоара, а може би и жертви? Това опит за сплашване, репресия или за друго е? Всички знаем отношението на Слави към настоящата власт... Не питат за съществените и важни неща, защото работят по опорки, защото са част от пропагандната машина на мафията, затова.

 

Пепи Кънчев:

 

Пиша тези редове с голяма тъга.

 

Тази сутрин се събудих с новината, че колата на проф. Велислав Минеков е умишлено подпалена. Той е дързостен критик на управлението на Борисов използващ остър език и перо, наричайки нещата с истинските им имена. Първоначално му беше отрязан достъпа до медии, след това един министър му заведе дело за клевета за непосилна нему сума. Все пак останаха и няколко независими медии извън хватката на Пеевски, които му даваха някаква трибуна. Наложи опонентите му да използват мутренски подход, за да му затворят устата. Днес дори не беше отразено от нито една телевизия за този палеж.

 

Същите подходи са ползвани през 30-те години в преднациска Германия при плавното установяване на диктарура. Изчезваш от медиите, взривяват ти колата, получаваш инфаркт или те самоубиват. Така са постъпвали и комунистите през 1945 г. в България. Малко по-късно идва Народния съд, лагерите и нататък го знаем. Мнозина са си казвали, че това не може да им се случи и са си останали дотам.

 

Мълчанието на агнетата е основната причина, в модерна България, член на ЕС да се заговори отново за пълзяща диктатура. Във всички съседни столици, които са на няколко часа от нас, нацията (не народа) се надига и излиза на улиците и реагира незабавно щом и отневат някакво право. Така бе в Букурещ, Белград, Истанбул, Атина, Варшава. У нас всичко е тихо, защото чрез купените медии успяха да ни убедят, че от нас нищо не зависи. Това не е вярно! Колкото по-продължително е мълчанието ни, толкова по-видима и усетена ще бъде диктатурата им.

 

Скъпи сънародници, ако смятате, че само защото не ходите на българските курорти и така сте наказали мутрите и сте дали отпор на злото, жестоко са ви подлъгали. Продължавайте да четете родните вестници, да гледате родните канали, да търкате билетчета за незаслужени награди разчитайте на "българската" дума късмет! Разчиташ ли на късмета, значи си повярвал, че от теб нищо не зависи.

 

Историята обаче е залята със случаи на малък праведен остатък от хора, които не са се отдали на съня на множествата. От 12-те Христови апостоли, през апостолите организирали Априлското възстание, през Горяните до Независимото дружество за правата на човека на Илия Минев всички са изглеждали смешни, глупави и самотни. Само, че имената им се помнят и днес, а на палачите им са отдавна забравени и презряни.

 

Новините започват след малко. Приятно гледане!

 

 

Източник: https://www.dnevnik.bg/analizi/

 

 

 

 


106081