Гражданско Движение ''ДНЕС''

Актуално

Начало / Актуално / "Профи кредит" дава ...

"Профи кредит" дава втори заем на семейство, те не знаят и "потъват"“Синът ми беше на 48 години, умря от рак. Те го убиха. Ангел си отиде от стрес и притеснение. Ще съдя "Профи кредит" за смъртта му. Те ми отнеха детето.” 

Така започва историята на София Чуренова от Пловдив 

През август 2009-та година жената решава да тегли кредит от 1000 лева, за да купи климатик. Погледнах лесни пари и дръпнах заема, разказва 74-годишната жена. Синът й Ангел станал поръчител. Лихвата била 800 лева. Видяло й се много, но се решила. 18 месеца трябвало да внася по 100 лева. По думите й още тогава заявила пред служители от дружеството, че не желае втори заем. 

Година по-късно Ангел получава телефонно обаждане от "Профи кредит". Казват му, че имат отпуснат втори заем от 660 лева. Месеци по-късно София разбира, че като не е искала да ги ползва е трябвало да се откаже писмено в 14-дневен срок. “От тези пари не сме вземали и лев. Шест месеца са стоели в сметката ми, без да ги пипаме и в същото време е вървяла лихва”, разказва Чуренова. От финансовото дружество непрекъснато звънели на сина й да им дават зор да обслужват кредита. “Заплашваха ни със съд. Той се стресира, разболя се, започна да го боли ухото, езика, затвори му се  гърлото, не можеше да яде. Една година се мъчи и умря от рак”, спомня си майката. “Те са пладнешки бандити, разбойници. Изнудиха ни”, вайка се още жената.

Днес София Чуренова е осъдена от Арбитражен съд за 2870 лева. Близо 800 лева от задължението е такса за частен съдебен изпълнител Биляна Богданова. Защитникът на възрастната жена адвокат Тинко Василев обжалва решението пред ВКС. Първото заседание е на 30 септември т.г. Лихвите по втория кредит обаче продължават да се трупат. 

Позицията на Профи кредит: Госпожата не се е отказала навреме от заема 

С подписването на договор с компанията клиентът декларира, че се е запознал с Общите условия на "Профи кредит", съгласява се с тях и приема да ги спазва, коментира за Plovdivutre.bg Светломира Янкова, мениджър в дружеството.  

На 14.09.2010 г. компанията е отпуснала револвинг на София Чуренова. Дружеството е предвидило възможност за своите клиенти в 14-дневен срок от датата на получаване на сумата да се откаже от него. 

Мениджърът каза, че на 03.05.2011г. са получили уведомление от жената, с което тя ги информира, че на 21.04.2011г., или 7 месеца по-късно, е разбрала, че тази сума е била преведена по нейната сметка. “Компанията няма как да е информирана кога клиентът е разбрал за този превод, дали е използвал получената сума, дали и как клиентът е разполагал с тази сума”, обясниха от "Профи кредит". 

Финансовото дружество е готово да предостави възможности на възрастната жена - да предостави допълнително информация, аргументи в полза на своето оплакване – претенция, да заповяда  в офиса, да пусне жалба и т.н., заявиха от компанията. 

Адв. Надежда Кръстева: Това не е единственият случай с "Профи кредит" 

В Пловдив има още 3-4 подобни казуса. “Профи кредит България” ЕООД процедира по аналогичен начин с доста хора, коментира юристът-доброволец на „ДНЕС“ Надежда Кръстева. По думите й често потребителите не знаят за образуваните арбитражни производства срещу тях. Научават след като бъдат уведомени от частен съдебен изпълнител и започне принудително изпълнение. “В тяхно отсъствие, без да бъдат надлежно уведомени, се образуват дела и съдът се произнася отново без те да знаят. Изпращат им се чрез куриер призовки и съобщения, както и решенията на делата. Потърпевшите въобще не са наясно какво се случва.” 

Според адвоката лошото в случая е, че хората няма как да се защитят срещу самото изпълнително производство. Т.е. дори да се атакува арбитражното решение пред ВКС това не гарантира спиране на производството. 

Това е нарушение на конституционните права на хората, категорична е адв. Кръстева.