Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / "Път на младите": Вр...

"Път на младите": Време е дошло България да даде простор и да подкрепи младите хора! Интервю на Евгения Йотова с Румен Чолаков, председател на клуб "Милениум-България", водач на Евролиста "Път на младите“

Информационен сайт „ДНЕС“

 

Румен Чолаков е роден на 16.01.1991г. в гр. София. Като ученик в Американския колеж в София печели конкурса на Българска асоциация по четене за следване във Великобритания и получава пълна стипендия да учи Международна бакалавърска диплома (International Baccalaureate Diploma) в училището Уитгифт в Лондон (11-12 клас), където завършва първи във випуска. Първата си специалност, по история, получава в Тринити Колидж, Кеймбридж, където следва с почетна стипендия на европейския фонд (Honorary Cambridge European Trust Scholar); завършва 17-и във випуска.  Правното си образование получава в University of Law (Graduate Diploma in Law) и Kaplan Law School (Legal Practice Course), финансирано изцяло от адвокатската кантора Davis Polk & Wardwell, където работи от 2014 до 2016г.

Българският народ отдавна чака промяната и едва ли ще я види на предстоящите европейски избори. Една листа обаче може би е по-различна от останалите. “Път на младите” (с номер 2 в бюлетината) е съставена от 17 българи, всичките под 35 години. Тя е проект на Милениум Клуб България и използва регистрацията на НДСВ и Новото време, за да може да се яви на изборите.

 

Основните им тези са силно про-европейски - те са може би най-крайните в това отношение. Защитават пряк избор на общ европейски президент, обща европейска армия, разширяване на правомощията на европейската прокуратура, мерки за чистия въздух и незабавно въвеждане на електронното гласуване.

 

През 2016-та година Милениум активно подкрепи Референдума на Шоуто на Слави, а председателя на клуба, Румен Чолаков, който е и водач на листата на Път на младите организира протест в Лондон в подкрепа на референдума след като българските депутати отказаха да приемат волята на народа.

 

-  Г-н Чолаков, защо се явявате на тези избори, мислите ли, че можете да постигнете реална промяна в България по този начин?

 

Виктор Юго е казал, че няма нищо по-силно от идея, чието време е дошло. Според мен, времето за промяна е дошло и тази промяна трябва да има в основата си млади и независими хора, които не са обременени от политиката в България.

 

Уморихме се да стоим в чужбина и да гледаме безучастно процесите в страната. Все повече българи напускат - има може би 2 милиона зад граница. Време е да вземем нещата в свои ръце. Тези избори са само началото за нас.

 

-  Какво значение има Европейският парламент за българските граждани, не е ли много далечно и безсмислено за проблемите, които ни вълнуват?

 

Разбира се, промяната в България трябва да започне от нашето собствено управление и затова аз пак казвам, че тези избори за нас са само началото.

 

Въпреки това, много от проблемите в България могат да имат европейски решения и аз искам да се боря за това. Заложили сме програма в 20 точки, която е достъпна на нашия уеб сайт. Тук искам да акцентирам върху здравеопазването, което вълнува всеки българин. Мечтая да постигнем по-голяма интеграция на здравните системи в ЕС, за да може българите и особено нашите деца да имат достъп до качествено лечение в чужбина, така както вече имат достъп до образование.

 

България има и прекрасна природа. Ще се боря да стимулираме клинични пътеки за балнеолечение, по които германци или австрийци да идват за рехабилитация в нашите курорти - Велинград, Хисаря. Това ще донесе приходи и експертиза.

 

-  Защо се явихте с регистрацията на НДСВ и Новото време?

 

Милениум Клуб не е партия и по тази причина нямаше как да се явим на изборите сами. Но Път на младите е напълно независима листа. Аз ръководя кампанията, посланията, принципите. Финансирането ни е изцяло от дарения - нямаме никакви партийни субсидии и по тази причина правим скромна кампания, но ние ще покажем, че избори не се печелят с пари, а с хора и идеи.

 

Ние не правим компромиси и именно затова поехме този път. Много по-трудно е да градиш сам, но това е единственият правилен начин. Публикувахме Етичен кодекс на политика и аз показах данъчната си декларация в Българската национална телевизия, защото ние сме друг тип политици, които наистина държим на честността и качественото управление.

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

За Етичния кодекс на политика: "Ние трябва да убедим хората, че има честни политици, че политиката не е мръсна дума."

Симеон Втори: Да дадем път на младите! Гласувайте за способните българи в Европа

Юпитата на княз Кирил ще играят на евроизборите

Новите юпита от Милениум клуба събраха Станишев и Томислав Дончев

  

 

МОЖЕТЕ НА СЛЕДИТЕ "ПЪТ НА МЛАДИТЕ" И НА ТЯХНАТА ФЕЙСБУК СТРАНИЦА

 

Резултат с изображение за НОВИТЕ ЮПИТА В ПОЛИТИКАТА

Резултат с изображение за НОВИТЕ ЮПИТА В ПОЛИТИКАТА

Резултат с изображение за НОВИТЕ ЮПИТА В ПОЛИТИКАТА

Резултат с изображение за НОВИТЕ ЮПИТА В ПОЛИТИКАТА

 


100264