Гражданско Движение ''ДНЕС''

Свят

Начало / Актуално - Свят / "Росийская газета": ...

"Росийская газета": Лукашенко получи "кредит на доверие" от МоскваСлед преговори "на четири очи" с беларуския президент Александър Лукашенко руският държавен глава Владимир Путин каза, че Минск ще получи кредит от 1,5 милиарда долара, и потвърди, че Беларус ще е първата страна, която ще получи от Русия ваксина срещу коронавируса. Лукашенко посочи, че както показват събитията в Беларус, страната трябва по-тясно да се държи до "по-големия си брат". Така в. "Росийская газета" обобщава основни моменти от вчерашната среща на върха в Сочи под заглавие "Кредит на доверие", предава БТА.

Руският печат припомня продължаващите в Беларус масови протести срещу фалшифицираното според демонстрантите преизбиране на президента Лукашенко на 9 август и полицейското насилие в страната. Изданията посочват, че Владимир Путин е изразил пред Лукашенко задоволство от възможността лично да го поздрави по случай изборната му победа. Беларуският лидер "благодари на руския си колега за това, че Путин е постъпил "много почтено, по човешки", като го е подкрепил в следизборното време", отбелязва "Росийская газета".

Ако някой е чакал сензации от тези преговори - напразно е било. Разговорът Путин-Лукашенко може да е имал някаква подводна част, невидима за страничното око, но за нея никой няма да говори, коментира в. "Комсомолская правда" пресконференция на кремълския говорител Дмитрий Песков след срещата на върха.

"Пак се връщат икономическите дотации заради революцията, която тече в Беларус", резюмира пред в. "Ведомости" беларуският политолог Валерий Карбалевич.

Продължават опитите за засилване на интеграцията в рамките на Съюзната държава между Русия и Беларус. Режимът на Лукашенко обаче никога няма да склони на интеграция в състава на Русия. Помощта на Москва ще помогне на Лукашенко да се съвземе, но няма да спаси ситуацията като цяло, коментира за вестника руският икономист Андрей Суздалцев.

Нито в Русия, нито в Беларус хората не желаят интегрирана Съюзна държава с обща валута, армия и парламент, заключава руският наблюдател Александър Коц, цитиран от в. "Свободная преса".

Междувременно "в Беларус тече политическо военно учение на руски и беларуски десантчици", припомня в. "Новая газета".

Изданията цитират Владимир Путин, уверил вчера, че след маневрите руските части ще се върнат в страната си.

Москва разформира подготвения по молба на Минск силов резерв на границата с Беларус, припомня "Правда" съобщение на Кремъл след вчерашните преговори. Путин специално подчерта преди, че няма да го използва, ако "екстремистки елементи" в Беларус "не минат определени граници", допълва електронният вестник.

Русия и Беларус трябва да готвят своите армии за отпор срещу външна агресия, цитира вчерашни думи на Лукашенко в. "Труд". "Лукашенко заяви, че имат единна армия с Русия. Какво да говорим повече? Колко далеч ще стигне (руско-беларуската) интеграция - това естествено ни тревожи", припомня изданието по-раншно изявление на украинския посланик в Минск Игор Кизим.

Според в. "Комерсант" Лукашенко "дълго убеждавал руския президент", че не е прекрачил червената линия в отношенията с опозицията в страната си. "Каква е била тогава линията, която (Лукашенко) прекрачи още в началото на август? Нали също излезе червена на цвят", коментира изданието осъдената от беларуската опозиция и Запада полицейска бруталност в разпръсването на протестите.

"Комерсант" припомня как на протестите в събота спецполицаи "хвърляли едва ли не с краката нагоре" беларуски девойки в затворническите коли, а снощи наблъсквали в микробус момичета с изрисувано на бузите червено-бяло знаме на протеста. "Всъщност точно това е червената линия на Александър Лукашенко. А съвсем точно - червено-бялата", добавя всекидневникът.

В. "Собеседник" прави опит да класифицира различните видове цивилни агенти, използвани от властите в Минск при потушаване на протестите. "Видях всички тези кадри от Беларус и мъчно ги разбирам. . . За точно такава борба с мирни граждани трябва да има решение на най-високо равнище. Животът ще покаже как ще приключи това, но ми е трудно да разбера тези методи", коментира Алексей Филатов, подполковник в оставка от руската Федерална служба за сигурност.

С лицемерието на Лукашенко са свикнали вече и обикновените хора, и експертите в Минск. А за руската аудитория протестният Координационен съвет, създаден от съперничката на Лукашенко Светлана Тихановска, разпространи специално изявление. Там се казва, че всъщност властите в Беларус са започнали терор срещу мирни граждани с алтернативни възгледи, пише "Независимая газета".

"За Москва е важно не да запази действащия президент на Беларус, главното е да осигури мирен преход във властта след конституционна реформа в страната. Фигурата на приемника (на Лукашенко) съзнателно се държи в тайна, за да не настроим преждевременно Запада срещу него", разсъждава пред "Известия" руският военен експерт Владимир Евсеев.

Тихановска все още отказва да признае обявеното от ЦИК преизбиране на Лукашенко. В статия за американския в. "Вашингтон пост" тя заяви, че е само въпрос на време той да напусне президентския пост, пише електронното издание "Лента". Беларуската опозиция призовава международната общност да спре сътрудничеството с режима в Минск, подчертава бившата кандидатка за висшия пост в страната.

"Съжалявам, че решихте да водите диалог с узурпатора, а не с беларуския народ", цитира печатът вчерашно обръщение на Тихановска към Владимир Путин. Опозиционерката го предупреждава, че всичко договорено с "нелегитимния Лукашенко" в Сочи ще остане без законова стойност.

"Дресирана" от своите "покровители", "самопровъзгласилата се за протестен лидер" Тихановска не отправя сигнал към Путин, а "към пъстрата беларуска опозиция, националистите, самия Лукашенко и външните спонсори на протеста", за да мобилизира най-вече неговото националистически настроено ядро, твърди "Взгляд".

"Следващата й стъпка. . . ще е направо да препредава беларуски националистически идеи. Да, това ще отблъсне част от хората, симпатизиращи на Москва. . ., затова пък ще наелектризира онези, които са готови да палят гуми и да строят барикади", предупреждава изданието.

 

Източник: https://www.24chasa.bg/

 


136654