Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / "Системата ни убива"...

"Системата ни убива" поиска оставката на БорисовМайките на деца с увреждания от "Системата ни убива" искат оставката на правителство.

В  отворено писмо до президента, премиера и още няколко институции, както и до медиите и гражданите на България, те призовават всички да се присъединят към протеста им и да опънат палатки в "триъгълника на властта" в София. 

Публикуваме без редакторска намеса отвореното писмо на Националната гражданска инициатива с председател Вера Иванова: 

Уважаеми дами и господа, 

Това писмо е пореден опит да внесем яснота относно настоящия ни протест. Очевидно е, че и управляващите и медиите или не разбират или се правят, че не разбират мотивите и искания ни.
Видно е, че най-същественият въпрос, поставен във фокуса на общественото внимание относно протеста ни не касае нито мотивите ни, нито исканията ни, нито дори дали протеста ни е политически инспириран. Най-същественият въпрос, който вълнува управляващите, а от там и медиите и респ. обществото е коя политическа сила ни подбужда към протестни действия. С оглед насочването на общественото внимание към по-съществените въпроси, отнасящи се до исканията ни, решихме да прекратим гадаенето по тази тема, като направим следното признание:
Да, протеста ни е политически и е инспириран не от една, а от три политически партии. Тези партии са ГЕРБ, НФСБ и ВМРО.

 

Поздравления, господа управляващи! С политиката си, основана на всяване на страх и демагогия, вие сте единствените политически сили, успели да ни подбудят към протестни действия.
Преди да продължим с наистина съществените за протеста ни въпроси, отнасящи се до мотивите и исканията ни, се обръщаме към медиите:

Уважаеми медии, уважаеми журналисти,

 

Свободата на словото се крепи на върха на перото ви. Къде сме/сте в класацията по свобода на словото, зависи най-вече от куража ви да излезете от зоната си на комфорт, гарантираща 111–то място. Ако такъв не ви достига, няма смисъл да си „губите времето“ с това писмо. Изхвърлете го и отидете да отразявате поредния виц на Премиера. 
Все пак, с оптимизъм се надяваме, че повечето от вас ще прочетат писмото, дори и да не ви разрешат да го отразите. 

Мотиви и искания на протеста ни

Настоящият ни протест започна на 01.03.2020г. с едно единствено искане – Оставка на г-жа Сачева от поста Министър на МТПС. Мотивите ни за искането на тази оставка са опитите на г-жа Сачева публично, чрез Закона за лична помощ (ЗЛП), не само да оправдае пропуските в работа на подопечното ѝ министерство, но и да го използва (а с него и нас) като инструмент за разчистване на политически сметки. За целта, г-жа Сачева си позволи, чрез средствата за масова информация, да заблуждава обществото по отношение на текстовете в ЗЛП. Една от най-любимите лъжи, които Министърът на МТПС повтаря непрекъснато е, че от догодина право на лична помощ, според ЗЛП ще имат 670 000 души. Това нейно твърдение е абсолютна демагогия. От догодина 670 000 души ще имат право да кандидатстват по ЗЛП за лична помощ. Дали ще получат такава помощ и какъв ще е нейният размер, зависи от оценка на индивидуалните им потребности от лична помощ. Смеем да твърдим, че не малка част от тези хора са способни да водят самостоятелен и независим живот макар и да са с решение от ТЕЛК. Сметките, които г-жа Сачева прави, че догодина ЗЛП ще струва на данъкоплатците над 3 млрд. лв. са абсолютно спекулативни и необосновани.

Всъщност проблемите на г-жа Сачева, в качеството и на Министър на МТПС не произтичат от ЗЛП. Проблемите на г-жа Сачева произтичат от това, че :
1. Оценката на степента на увреждането, представена чрез експертно решение на ТЕЛК е абсолютно неинформативна и неадекватна;
2. Липсва на регистър на хората с увреждания, съдържащ данни, позволяващи да се направят анализи, въз основа на които да се планират социалните политики и разходите за тях;
3. Кадрови проблем в МТПС и АСП;
Това са проблеми, за чието разрешаване ние не веднъж сме настоявали, както пред МТПС, така и пред МС. Проблеми трупани с години, чието разрешаване се е отлагало и по всичко личи, че продължава да се отлага.
Г-жа Сачева, декларира намерение през март да направи частична оценка на въздействието на ЗЛП, като в същото време го оцени като „зле написан, тромав и неработещ“. Изготвянето на оценка на въздействието е заложено в самия закон и е отговорност на МТПС. Принципно не сме против изготвянето на такава оценка, стига тя да е безпристрастна. Факта, че г-жа Сачева си позволи априори да оценява закона като неефективен, ни дава основание да се съмняваме в безпристрастността и обективността при оценяването на въздействието на ЗЛП.

На 02.03.2020 г. в отговор на искането ни за оставката на г-жа Сачева, кабинетът „Борисов 3“ назначи на поста зам. министър на МТПС г-жа Стоименова, чийто ресор ще са политиките на хората с увреждания. За неосведомените, ще отбележим, че благодарение на тази госпожа, протестът ни през 2018 г. продължи цели 7 месеца. Тя беше тази, която публично обяви, че протеста ни е финансиран от външни за страната организации. В последствие се доказа, че това е лъжа. Тя беше тази, която организираше контрапротести срещу исканията ни. Тя беше изпълнителен директор на НП НПО – Център за психологически изследвания, чиято дейност, меко казано, буди съмнения. Едва ли е изненада за някой, че ние поискахме и нейната оставка.
На 05.03.2020 г., наблюдавайки ескалацията на демагогията на г-жа Сачева по отношение на ЗЛП си дадохме сметка, че това правителство е способно да управлява само по този начин – чрез демагогия и всяване на страх. Исканията на протеста ни се промениха.

ВЕЧЕ ИСКАМЕ ОСТАВКАТА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО И ОТКАЗВАМЕ КАКВИТО И ДА БИЛО ПРЕГОВОРИ С ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА КАБИНЕТА „БОРИСОВ 3“.

Скъпи сънародници,

Без значение дали и за каква кауза се борите. Без значение дали имате и какви са политическите ви убеждения. В условията на управление „Борисов“ всички чисти каузи са обречени на неуспех. Време е да се изправим! Време е да отърсим от светлосинята демагогия, обещаваща ни розови еднорогчета! Време е да превърнем в реалност, тези твърде абстрактни за управляващата каста понятия, като „демокрация“, „гражданско общество“, „граждански права“, „свобода на словото“, „почтеност“… Изправете се и елате при нас, заедно да построим Града на Свободата! На „Триъгълника на властта“ има място за много палатки!

 

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: https://offnews.bg

 

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

Подигра ли се Борисов на майките от „Системата ни убива“ с назначаването на спорна фигура за зам.-министър?

Системата ни убива: Имате 3 дни за 2 оставки! След това ОСТАВКА на целият кабинет!

Протестиращите майки освиркват новия зам.-министър (ВИДЕО)

Палатковият лагер пред МС ще е безсрочен

Бойко Борисов се подигра на майките под прозорците му! Назначи скандална шефка на НПО за зам.министър.

Системата убива..., отново майки протестират вместо нас!

 

 122557