Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / "Спаси София" на Бор...

"Спаси София" на Борис Бонев..., стана "Спаси ГЕРБ" на Бойко Борисов!Коментар на Благородка Линковска

Информационен сайт "ДНЕС"

 

Беше ли широката публика, т.е ние, отново измамена от изпечените политически играчи и задкулисни договорки? По всичко личи, че да.

Тези дни новоизбраният кмет на София Йорданка Фандъкова положи клетва и за четвърти пореден път се зае да "управлява и променя" София.

 

Новоизбраните съветници в Столичния общински съвет положиха клетва и встъпиха в новия си мандат.

 

На първото заседание беше избран и председател на Общинския съвет. Това отново е Елен Герджиков от ГЕРБ, който и досега 3 мандата оглавяваше местния парламент. Освен него за поста бяха предложени Методи Лалов от Демократична България и Милка Христова от БСП.

Герджиков събра 33 гласа, Христова – 15, а Лалов – 12. Волен Сидеров напусна заседанието и не гласува за председател. Тъй като вотът за председател е таен, не може да се каже със сигурност кой кого е подкрепил по време на избора, но... гласовете за Милка Христова са равни на броя на съветниците от БСП, а тези за Методи Лалов отговарят на числеността на групата на "Демократична България"! Къде е разковничето?

Почти сигурно вотът за Елен Герджиков е дошъл освен от ГЕРБ/СДС (27) и от ВМРО (4), "Атака" (1) и от независимия Борис Бонев (от "Спаси София"). Бонев, който преди изборите се обявяваше яростно срещу досегашното управление на общината, отказа да каже как е гласувал?!

Истината обаче не може да се скрие. "Спасителят" на столицата по всяка вероятност ще получи възможност да стане зам.-председател на Общинския съвет. Или ако не това, някой друг сладък пост, я за него, я за някой от приближените му, ако самият той не иска да се разкрива напълно докрай. ГЕРБ ги умеят перфектно тези сделки... От време онó...

 

На първата официална церемония на Столичния общински съвет (СОС) освен нея се заклеха 61 общински съветници, 24 районни кметове и 31 кметове на кметства

 

Според сега действащия правилник на местния парламент, за заместници не могат да се избират независими общински съветници. Предстои обаче изработването на нов правилник, а според новия-стар председател на СОС Елен Герджиков няма пречка това изискване да отпадне и... Бонев да може да му стане заместник.

"Както е казано в Светото писание – всичко тайно ще стане явно! И в Столичния общински съвет – още от същото... плюс Борис Бонев!", коментира във фейсбук зам.-председателят на "Демократична България" Атанас Атанасов.

 

Елен Герджиков отново беше избран за председател на общинския съвет. Той обеща да оправдае доверието на гласувалите за него и да промени мнението на тези, които не го подкрепиха. 

 

 

Предателят?

Първото гласуване на Общинския съвет породи горчивото чувство, че припознатият като граждански коректив Борис Бонев е нищо друго, освен разработена предварително добре платна патерица на ГЕРБ.

Представителят на "Спаси София", който по време на предизборната кампания непрекъснато атакуваше Фандъкова и с младостта и енергичността си спечели 10%..., днес застана плътно зад нея.

Дали цялото му поведение през последните месеци обаче не е било просто хитър и умел ход на ГЕРБ да разединят опозицията, да замажат очите на младите, които търсят алтернатива и същевременно да вкарат още един "свой" в Столична община?

 

Новият общински съвет ще работи по нов правилник. В него може да се даде възможност и независим съветник да стане зам.-председател на местния парламент. Единственият независим в момента е Борис Бонев от "Спаси София".

 

Задачата

По време на изборите Бонев отклони огромен процент от гласовете на "Демократична България" и на независимата гражданска кандидатка Мая Манолова. С позата си на млад, ангажиран и разумно мислещ човек Бонев успя да заблуди всички и беше определен като "изненадата" на тези избори.

Маската му на поредния таран на ГЕРБ обаче падна още на първия ден в работата на СОС. Задкулисната игра и привличането на псевдо опоненти е отдавна запазена марка на Борисов и служителите му от ГЕРБ. През годините той се е коалирал с почти всички – СДС, ДПС, Атака, ВМРО, НФСБ, "Реформаторски блок“, сега "Демократична България", БСП... И всички бяха употребени, после изплюти. Така и с клетия Борис Бонев ще се случи.

Ако наистина ГЕРБ искаха да го съхранят, дори временно, то нямаше толкова бързо да го изкарат на амбразурата..., за да го разстрелят! Но нямат време. Бързат. Всъщност какво значи за Борисов и ГЕРБ там някакъв си Бонев..., пред интересите на партията и нейните първи ръководители.

И докато за пред хората всички са врагове, при гласуванията и решенията изведнъж управленци и опозиция се обединяват.

Този филм го гледаме вече толкова години... Същото се случи и с Бонев. Неговата кандидатура всъщност показа колко голямо е недоволството срещу управлението на ГЕРБ и същевременно не застраши монопола на партията-майка в Столична община.

Макар че ситуацията изглежда предрешена работата на общинските съветници, едва сега започва и ще бъде интересно какво ще е поведението на Бонев оттук насетне. Никак няма да се изненадаме обаче, ако съвсем скоро "спасителят" престане да имитира опозиционно мислене и се влее в редиците на ГЕРБ. Както мнозина "критици" на управлението. А какви облаги ще получи новият спасител на ГЕРБ, това съвсем скоро ще разберем.

Помните ли Тома Биков, Яне Янев, Антон Тодоров, Волен, Краси, Марешки и още дузина знайни и незнайни "борци" срещу диктатурата на Борисов и ГЕРБ... Помните ги, знаете ги, нали...

 

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

"Спаси София" в услуга на ГЕРБ не регистрирайки съветническа листа >> В новия СОС Бонев, ВМРО и Атака свободни електрони

Борис Бонев: Нямам доверие на Фандъкова и Манолова

Борис Бонев от "Спаси София" - новото мюре на ГЕРБ! Фандъкова се закле, на всеки етаж в СО полицай!

Кога захапеш кокала >> Сидеров: Виждам надежда за този общински съвет

Елен Герджиков: Нямаме разговори за сформиране на коалиционни формации в новия СОС

"Катастрофата Фандъкова" >> Брутална простотия и малоумщина на "Столичен Електротранспорт" за катастрофата с трамвая! Бях първият оказал помощ на пострадалата!

„Спаси София“ поиска първа оставка

Затова тя ще извива нашите >> Йорданка Фандъкова: Няма да допусна да ми бъдат извивани ръцете!

Новият кмет на Пловдив си назначава главен архитект без конкурс

Мая Манолова: Не ме е страх! Борисов го е страх, че ще загуби! Залезът на ГЕРБ е факт. Продължавам напред...!

Манолова: Борисов е обладан от страх и паника, че ще загуби София! Срам ме от лъжите му! Срам ме е от него! Срам ме е, че това е човекът, който ни представлява пред света!

Почти като скръбна вест

Оставки без минавки и напред..., но всичко има и начало, и край

И в битката за София... Борисов на губеща карта НЕ залага!

Виновен си, Борисов!

 

 

Част от районните кметове, които положиха клетва в понеделник

 

По-голямата част от районните кметове от "Демократична България". Групата им в общинския съвет ще работи за по-голяма децентрализация за администрациите по места.

 

Волен Сидеров, един от двамата общинари от "Атака", критикува разпределението на обществените поръчки в общината. Той напусна заседанието преди гласуването за председател на общинския съвет.

 

Един от новите общинари - радиоводещият Симеон Колев, си прави селфи с колегата си от ГЕРБ Зафир Зарков.

 

Предстои изработването на нов правилник на общинския съвет. Трябва да се определи и съставът на комисиите.

 


 

 116794