Гражданско Движение ''ДНЕС''

Спорт и любопитно

Начало / Актуално - Спорт и любопитно / "Васил Левски" може ...

"Васил Левски" може да бъде пригоден за световното по футбол срещу 30 млн. леваДържавата може да вдъхне нов живот на националния стадион "Васил Левски" и да го модернизира с идеята съоръжението да бъде включено в кандидатурата за световното по футбол през 2030 г. Това каза министърът на спорта Красен Кралев, като заяви, че необходимата инвестиция би била около 30 милиона лева.

 

"Националният стадион с едни средства от порядъка на 30 милиона (лева) може да бъде приведен във вид - да се покрие изцяло, да се премахне лекоатлетическата писта, да остане само трева, така че да отговаря на стандартите за световно по футбол", каза Кралев в сутрешния блок на Би Ти Ви.

 

"Обмисляме този национален стадион не да се изоставя, а да се направи футболен стадион. За леката атлетика започваме реконструкция на стадион "Академик". И заедно с "Асикс арена" там ще стане дом на леката атлетика. Така че съвсем спокойно националният стадион може да бъде второто съоръжение, което да бъде модернизирано и да се използва". 

Успоредно с това той говори и за идеята за изграждането на нов стадион в София. Тя беше възродена и силно обсъждана през септември от министър-председателя Бойко Борисов. Премиерът заяви, че държавата може да отпусне стотина милиона за "кокетно стадионче". След това определи "Васил Левски" за ненужен, защото предизвиква задръствания и пречи на 2 милиона души в София.

 

От думите на Кралев не се разбра ясно дали идеята е в София да има два стадиона, готови да посрещнат мачове от световното. Министърът обаче говори и за изграждането на нов стадион. "Преди имахме планове да се направи нов национален стадион. Беше планирано да е до 30 хиляди, сега само ще вдигнем малко капацитета до 40 хиляди, защото минималното изискване е за 40 хиляди души", обясни Кралев.

 

 

"Васил Левски" може да бъде пригоден за световното по футбол срещу 30 млн. лева

© Дневник

 

Преди дни Борисов обяви, че България, Гърция, Румъния и Сърбия ще кандидатстват за домакинство на световното по футбол през 2030 г. Кралев каза, че заради наличието на летища, магистрали и хотели ще е необходимо единствено да се изградят два или три стадиона.

 

"Ще използваме готови модели, които са направени от други държави в подобни ситуации, за да бъдем максимално ефективни. Инвестициите в тези два-три стадиона ще бъдат възстановени икономически при евентуален успех на кандидатурата", посочи министърът. Той добави, че при неуспех ще има възможност за "много интересни форуми и състезания, които да се провеждат на тези стадиони".

 

По думите му те ще бъдат стопанисвани от някой клубен отбор. "Виждате, в Бургас няма добър стадион, в Пловдив няма добър стадион, а това са два от най-големите градове в България, които спокойно могат да бъдат собственици на едно от тези съоръжения."

 

Кралев добави: "Всяка инвестиция в спортно съоръжение си струва парите, защото става въпрос за здравето на българите, става въпрос за развитието на спорта".

 

 

 Източник: https://www.dnevnik.bg/

 

 

 

 


80890