Гражданско Движение ''ДНЕС''

Свят

Начало / Актуално - Свят / "Ведомости": Русия е...

"Ведомости": Русия е застрашена от конституционна кризаРусия е застрашена от конституционна криза, тъй като реалността все повече се разминава с основния закон, пише "Ведомости", цитиран от БТА.

Вестникът обобщава мнения на участници в конференция, които са разсъждавали вчера дали предстоящият на 12 декември 25-годишен юбилей на конституцията от 1993 г. ще стане последен.

Трябва ли и ще има ли всъщност конституционна реформа в Русия, питали те наред с Валерий Зоркин, председател на Конституционния съд. Преди месец той призовал в програмна статия да не се пипа основният закон.

Представители на властта заявяват, че не са и помисляли за нещо подобно. Мнозина учени обаче не са съгласни, посочва изданието, цитирано от Би Би Си.

Този юбилей ще е последен за конституцията от 1993 г., убеден е един от авторите й Сергей Шахрай. За него е очевидно, че наближава криза, тъй като разривът между текста на конституцията и реалността става прекалено голям. Тогава трябва да се приеме нова конституция или да се поправи социално-икономическата ситуация, иначе последиците ще са тежки, предупреждава Шахрай.

Той припомня, че фактически става дума за първия след 1918 г. внушителен опит за създаване на нова руска държавност, нов социален ред. В Русия обаче институциите, предписани от закона, винаги доста бързо започват да се разминават с фактически съществуващите - появяват се успоредни властови институции.

Днес хората в Русия отново усещат, че реалността започва да се разминава с конституционния модел. Държавната дума - представителен орган, разполага с всички пълномощия, но практически е изгубила авторитета си в очите на народа. Затова според вестника се появяват Обществена палата и Общоруски народен фронт, "които имат авторитет, но нямат пълномощия".

Според експерта Олег Румянцев Зоркин предупреждава, че конституционният строй в Русия е застрашен, а фиктивният конституционализъм е основен риск за развитието й.

Но според бившия председател на Конституционния съд Марат Баглай неизменността на конституцията е нещо по-добро от самата конституция, отбелязва всекидневникът.

"Преди 25 години се чудехме има ли народ у нас или няма. Властта бе в ръцете на използвачи и не ни стигнаха силите да се справим с тях. Днес народът е друг - благодарение на това, че властта укрепна, че Владимир Владимирович (Путин) измъкна страната ни от ямата", коментира Баглай.

Ректорът на Руската академия за народно стопанство и държавна служба Владимир Мау изтъква като голямо предимство на федералния основен закон, че той определя "само рамката, а не подробния механизъм", предоставяйки на обществото пространство, за да се адаптира.

"Ако виждаме в конституцията представата на един джентълмен за правилен живот, тъкмо това е най-трудно да се промени. Трябва първо да се промени представата за правилен живот, а после вече да се променят писаните закони", смята руският експерт.

 

Източник: https://www.24chasa.bg/
 
 
 

 

 


83270