Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / “ДНЕС”: Поставяме гр...
“ДНЕС”: Поставяме граждански ултиматум! Българските политици да седнат на една маса, ако искат да управляват просперираща държава, а не руини…

“ДНЕС”: Поставяме граждански ултиматум! Българските политици да седнат на една маса, ако искат да управляват просперираща държава, а не руини…Като естествено продължение на 25-годишния преход от началото на 2013 г. България се върти в омагьосания кръг на политическа криза и нестабилност. Вече година и половина политици и граждани водят „разговор между глухи”, в който всяка от страните дори не прави опит да чуе събеседника си, още по-малко се опитва да го разбере или да постигне с него някакво СЪГЛАСИЕ. 

А СЪГЛАСИЕ е повече от необходимо: 

  • СЪГЛАСИЕ за радикални реформи в ключови обществени сфери: функциониране на институциите, държавата и политическата система, сигурност и вътрешен ред, енергетика, социална политика - доходи, здравеопазване, демография, образование...  
  • СЪГЛАСИЕ за сключване на политическо примирие в името на по-доброто бъдеще на държавата и нацията; 
  • СЪГЛАСИЕ за осигуряване на спокойна обществена и икономическа среда, така че България да изплува от последните места, които е заела във всички европейски и световни класации. СЪГЛАСИЕ, което да ликвидира завинаги бедността и страданията на огромна част от българския народ. 
  • СЪГЛАСИЕ, за да стане България просперираща и благоденстваща страна. 

Година и половина българските граждани буквално крещят на политиците, че очакват от тях повече мъдрост, повече обективност, повече отговорност и повече мисъл за бъдещето. Но не за тяхното собствено управленско бъдеще, а за бъдещето на България! 

Вместо СЪГЛАСИЕ и обединение, обаче, българските политици очевидно предпочитат да подпалят държавата с непремерените си думи и действия в името на личните си управленски амбиции. Руини ли искат да управляват българските политици? Това ли е тяхното разбиране за национално отговорно поведение? Това ли е разбирането им за политическа далновидност и мисъл за хората, за гражданите? 

Българските политици се самозабравиха в битката си за власт и влияние! Крайно време е да погледнат обективно на реалността в България и потребностите на хората! Надяваме се, че ще намерят сили сами да се приземят, за да не се налага това отново да правят гражданите. 

Убедени сме, че възможностите за преодоляване на политическото противопоставяне не са изчерпани, но общественият часовник неумолимо цъка и отброява последните минути на гражданското търпение. Индикатор за това е и безпрецедентното обединение на синдикати и работодатели около позицията за необходимостта от незабавно прекратяване на политическите игри и противопоставяне. Позиция, която намира пряко отражение в инициираната от „ДНЕС”гражданска платформа „Единна България”. Чрез платформата за пореден и последен път подаваме партньорска ръка на българските политици и ги призоваваме да прекратят незабавно насаждането на обществено напрежение, а вместо това да седнат на една маса с гражданите и да договорят с тях базовите параметри на НОВИЯ ОБЩЕСТВЕН ДОГОВОР, както и рестарта на цялата система. 

Дневният ред на обществото спешно трябва да бъде поставен на масата за преговори. Ние, от Движение „ДНЕС”, не предлагаме поредната дискусия, не очакваме поредното безплодно говорене. Очакваме политическо действие, водещо до реален обществен консенсус по ключовите за страната ни проблеми. НИЕ ПОСТАВЯМЕ НАШИЯ ГРАЖДАНСКИ УЛТИМАТУМ! 

Днес, в условията на дълбок обществено-политически и социално-икономически упадък, ние от Движение „ДНЕС” казваме: „ВРЕМЕ Е ЗА ГРАЖДАНСКИ И ПОЛИТИЧЕСКИ БОРД!”. Време е за отказ от лични и партийни амбиции и СЪГЛАСИЕ за излизане от всеобхватната криза, която рано или късно ще ни изправи пред хаоса. 

Гласът на гражданите трябва да бъде чут. Политиците трябва да поемат своите отговорности. Не за днешния, а за утрешния ден. В ПРОТИВЕН СЛУЧАЙ ГРАЖДАНСКО ДВИЖЕНИЕ „ДНЕС” ЩЕ ОБЯВИ СЕРИЯ ОТ ПРОТЕСТНИ ДЕЙСТВИЯ НА ТЕРИТОРИЯТА НА ЦЯЛАТА СТРАНА, ЗАЩОТО ОЩЕ ПРЕДИ ПОВЕЧЕ ОТ ГОДИНА СЕ ОБЪРНАХМЕ С ОТВОРЕНО ПИСМО КЪМ БЪЛГАРСКИТЕ ПОЛИТИЦИ… ТЕ КАКТО ВИНАГИ, ТАКА И ТОГАВА ОСТАНАХА ГЛУХИ И НЕМИ ЗА ПРОБЛЕМИТЕ НА ХОРАТА!


482