Гражданско Движение ''ДНЕС''

Анализи, коментари и интервюта

”Маската невъзможна”: Колко струваха маските на данъкоплатците и защитиха ли медиците?

”Маската невъзможна”: Колко струваха маските на данъкоплатците и защитиха ли медиците?”Маската невъзможна” - ново разследване на Антикорупционния фонд търси отговори на няколко въпроса, които започнаха да вълнуват обществото ни, след като епидемията от COVID-19 настъпи у нас.

Баха ли адекватно защитени медиците на първа линия и колко струваха маските? Бяха ли изхарчени ефективно парите на данъкоплатците?

 

FrogNews припомня, че в началото на епидемията България и Обединените Арабски Емирства извършиха бартер на стоки. Правителствен самолет замина за Дубай, а в него бе и министърът на икономиката Емил Караниколов. Беше обявено, че страната ни ще получи предпазни средства и храна. В крайна сметка се оказа, че сме получили фурми от Дубай, чието количество бе значително по-голямо от това на медицинските консумативи, нужни за борбата с инфекцията.

 

Защитните маски са дефицитна стока още от месец февруари, а медици алармираха за липсата на лични предпазни средства, припомнят от АКФ.


Хронологията на събитията показва, че премиерът Борисов още в началото на епидемията у нас свика спешна среща с текстилните производители, на която бе разпоредено да започне шиене на маски. В бази на производители имаше и посещения. 

 

Адекватна ли бе реакцията и най-важното - какво показват документите и защо институциите избягват да отговарят на конкретни въпроси?

 

Вижте видеото на "Антикорупционния фонд":

 

 

Източник: https://frognews.bg/


136703