Гражданско Движение ''ДНЕС''

Свят

Начало / Актуално - Свят / „Aмнecти Интeрнeшънъ...
„Aмнecти Интeрнeшънъл“: Пaндeмиятa излoжи нa пoкaз cиcтeмнoтo нeрaвeнcтвo в cвeтa

„Aмнecти Интeрнeшънъл“: Пaндeмиятa излoжи нa пoкaз cиcтeмнoтo нeрaвeнcтвo в cвeтaВ дoклaдa ce пocoчвa, чe пaндeмиятa e зaceгнaлa ocoбeнo eтничecкитe мaлцинcтвa, бeжaнцитe, възрacтнитe хoрa и жeнитe

Пандемията от коронавируса показа, че в света има системно неравенство и потисничество, произтичащи от несъвършенството на международната политическа система. Това се посочва в годишен доклад, публикуван от международната неправителствена организация „Амнести интернешънъл”.

„Пандемията от Covid-19 драматично разкри и изостри неравенствата във и между страните и демонстрира крещящото пренебрежение на модерните лидери към човешките ценности“, заяви генералният секретар на организацията Аниес Каламар.

Според нея „светът е в хаос“ и политиците вече не могат да отрекат, че „социалната, икономическата и политическата системи се разпадат“.

Властите в няколко държави в Европа и Централна Азия използват пандемията, за да разширят своите правомощия, да потиснат свободите и да игнорират задълженията си за спазване на правата на човека, според авторите на доклада, който анализира ситуацията с правата на човека в 149 държави.

В доклада се посочва, че пандемията е засегнала особено етническите малцинства, бежанците, възрастните хора и жените.


Източник: https://fakti.bg/

 

 148087