Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / „АстраЗенека“: С пов...
„АстраЗенека“: С повишено внимание при жените под 60 г. у нас

„АстраЗенека“: С повишено внимание при жените под 60 г. у насВаксината срещу коронавирус на „АстраЗенека“ ще се прилага у нас „с повишено внимание“ при жените под 60-годишна възраст, тъй като при тях по-често са се появявали тромбози при прилагането на препарата.

 

Това е решението на българските здравни власти, след като Европейската агенция по лекарствата обяви, че има вероятна връзка между ваксината и нежеланите лекарствени реакции.

 

Желаещите да се ваксинират с този препарат ще бъдат подробно разпитвани дали употребяват хормонални контрацептиви, дали са пушачи и дали са хипертоници, а ще се следят внимателно и пациентките с наднормено тегло. Ваксинираните ще се проследяват в рамките на 2 седмици, обясни д-р Мария Попова от Изпълнителната агенция по лекарствата.

 

Припомняме, че по-рано днес излезе официална позиция на ЕМА, според която ваксината срещу COVID-19 на компанията „АстраЗенека“ има възможна връзка с много редките случаи на необичайни кръвни съсиреци с ниско съдържание на тромбоцити. Агенцията потвърждава, че общият риск-полза остава положителен.

 

Източник: https://frognews.bg/


148123