Гражданско Движение ''ДНЕС''

Новини от „ДНЕС“

Начало / Актуално - Новини от „ДНЕС“ / „Черните дни“ са ТУК...
„Черните дни“ са ТУК, а парите са при ТЯХ!

„Черните дни“ са ТУК, а парите са при ТЯХ!Позиция на Пепа Красимирова, експерт на Гражданско движение "ДНЕС”, доброволка на Референдума, Разград

 

От 2008 до 2015 г. българинът е харчил повече, отколкото е изкарвал и логично не е заделял никакви средства. Едва през 2016 г. сме започнали да спестяваме средно по 4,86% от доходите си всеки месец, като по този показател се нареждаме на 18-о място в ЕС. Това сочат данни на Евростат за 2016 г. за спестяванията в европейските държави. 

Данните включват не само спестяванията на самите домакинства, а и тези на нетърговските организации, които ги обслужват.

Какъв е изводът от поредната „стъкмистика-статистика“? Българинът живее все по-добре, печели повече, че и спестява. Ликувай, народе! Щастие, радост и изобилие.

Изследванията се опитват да ни внушат, че сме богати, че държавата процъфтява при трите мандата на Борисов. Щеше да е смешно, ако не беше трагично. Вицът за прогресираща България и нейния велик лидер не върви. Изтърка се!

 

Днес е актуален друг виц:

Говорят си Меркел, Макрон и Борисов:

-При нас в Германия за приличен живот са нужни 1500 евро. Хората изкарват по около 2000. Какво правят с останалите 500, не ни интересува.

-При нас във Франция трябват 1500 Евро, заплатите започват от 2000. За какво харчат останалите 500, не е наша грижа.

-При нас в България за живот трябват 1000 лева, хората изкарват по 500. От къде взимат останалите 500, нас не ни интересува.

 

Толкова по въпроса със стандарта на живот на българите. Всичко е ясно и го знаем! 

Статистици и икономисти отчитат, че сме с нулев дефицит, че икономиката ни дърпа напред, че минималната работна заплата и доходите ни растат с най-бързи темпове в целия ЕС, че сме държава, която с бързи стъпки върви нагоре. Страна за пример и подражание. Като теглим чертата обаче сметките излизат други.

- 1 665 000 души, които живеят под прага на бедност

- В страната на Тиквите, работещите българи получават 10 пъти по-ниски заплати от западно европейците.

- Всяко пето домакинство у нас харчи над 40% от дохода си за режийни - наем на жилище, ток, парно, вода. В целия ЕС този дял средно е 13%. 

- 39% у нас пестят от отопление, показват още данните на Евростат, срещу едва 8,7% в ЕС.

- Над 600 000 са необслужваните кредити на физически лица. Най-честата причина е загубата на работа. Изникването на по-спешни разходи, обслужването на много заеми и болестите също водят до проблеми с вноските. А най-често българите вземат кредите за ремонт на жилището, закупуване на нова техника или кола, плащане на сметки.

За да е пълна картинката, е добре да приложим и друга статистика от края на миналата година. Според данните почти половината българи не са удовлетворени от живота си, а 70 % признават, че нямат нито лев заделени пари за „черни дни“. Трагедия.

Да, има хора, които спестяват, но те очевидно са политиците, банкерите, 5-10% българи-богаташи. В същото време България е най-мизерстващата европейска страна, в която партиите единодушно отхвърлиха искането на 3 млн. българи, партийната субсидия да бъде намалена на 1 лев и така седемте партии в НС са прибрали 31 млн. лева. На това му се вика: БОГАТИ ПАРТИИ - БЕДЕН НАРОД! За пример и подражание от цяла Европа.

И това след близо 30 години преход и управление на червени, сини, жълти, ГЕРБ, реформатори, патрЕоти, ДПС и кой ли още не. Добре са си направили сметката управляващите и техните псевдо опоненти. Вече десетилетия живеят на гърба на хората и за тяхна сметка. И отчитат успехи, успокояват ни, че животът ще се подобри, лъжат ни, внушават ни, че върви нагоре...

"Всеки да се шири според чергата”, лансирана цинично от финансовия министър Владислав Горанов. С харчене богат не се става, а обикновено се обеднява, коментира още в ефира на БНТ преди години „острието на Борисов“. Хубаво казано, особено когато депутатската заплата е около 4 хил.лв.

Към днешна дата линията на мизерията и стягането на колани стриктно се спазва от страна на управляващите: 40% от българите месото само го миришат, а други 40% разчитат на парите, които им изпращат роднините в чужбина. И има едни 20%, които живеят много добре, част от тях се къпят буквално в охолство и лукс.

Това е България, така живеем тук! Така живуркаме - икономично и с надежда, че ще сме живи и здрави, защото нямаме скътани пари за животоспасяващи операции, за храна, за деца, дори за погребение. За какъв оптимизъм може да става дума! И оптимизмът отдавна се изчерпа и надеждата за сносен живот отдавна угасна.

Труден, болезнен въпрос, но отговорът е задължителен и спешен. Дали да чакаме още или да се вземем в ръце и заедно и обединени да сменим мухлясалата система. Дали това не е наш граждански дълг и отговорност?

Не бива да чакаме повече, а да се погрижим за нас, за децата ни, за България!

 

ВИЖТЕ КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

През последните 10 г.: Харчим повече, отколкото изкарваме! 

Българинът - между балканско тигърче и Пепеляшка на Евросъюза

Цените растат, заплатите намаляват, но всеобщо "щастие" ни залива!

Забогатяха ли българите при управлението на ГЕРБ?

„Борисов 3“ – клонинг на „Борисов 1 и 2“. Новото е добре познатото старо

Колко „богат“ е българинът?

България първа по тикви в Европейския съюз!

Кога ще ги стигнем европейците... Или 1000 eвро минимална работна заплата?! Смях в залата

Над 3 млн. българи поискаха радикална промяна в избирателната система

Горанов: Да харчим толкова, колкото изкарваме 

Мизерия - на една крачка разстояние! България рухна

Българите – щастливи! Без лев настрана, но с усещане за сигурност!

Ножицата на Борисов „изряза“ бедна България