Гражданско Движение ''ДНЕС''

Актуално

Начало / Актуално - Актуално / „ДНЕС“: Ценностната ...
„ДНЕС“: Ценностната криза се решава с конкретни мерки в социалната сфера

„ДНЕС“: Ценностната криза се решава с конкретни мерки в социалната сфера„Сит търбух, за наука глух”, е написал поетът. Но означава ли автоматично това, че този с празния е с отворени сетива за културата, образованието и науката?

 

Истината е, че в модерните времена, в които живеем, навсякъде по света научните достижения, нивото на образование и спазването на законите са в зависимост, правопропорционална, от доходите. Т.е. богатите държави харчат много за наука и образование, защото знаят, че на тях се крепи бъдещият прогрес. И логично, там, където образователната система е на високо ниво, учените са обезпечени и разработват иновативни технологии и решения, а законите се спазват – доходите са високи. Обратно, ниско образование и малко пари за наука водят до бедност сред населението. Това е простата формула на съвременния свят.

 

У нас, по традиция, оплакваме последиците, без да търсим причините и да се стремим да ги отстраняваме. От сутрин до вечер, различни „лози“ ни убеждават, че ценностната система на българите била тотално разрушена, те неглижирали образованието и науката, не искали да спазват закона. А каква по-точно да бъде ценностната система на човек, който ежедневно е изправен пред дилемата не коя книга да си купи или кое представление да посети, а откъде да си купи хляб и кисело мляко за 10 стотинки по-малко?

 

Ето защо кризата в ценностната ни система трябва да се разглежда като неизменно свързана с кризата в социалната система. Затова, ако искаме отново народът да се пробуди, да се обърне към изконни ценности, като труда, образованието, семейството, са нужни спешни мерки в социалната сфера.

 

 

Гражданско движение „ДНЕС“ предлага ценностната криза в обществото да започне да се решава чрез конкретни мерки в социалната сфера, като:

-          Подобряване на бизнес средата, а не рекетиране на дребните и средните производители и търговци, което ще доведе до създаване на нови работни места, по-добри условия на труд и по-достойно възнаграждение.

-          Повече подкрепа за родните производители,  позволяваща на местния бизнес да се развие и да не се изнася толкова много национален доход  извън България.

-          Повече средства за образование, означаващо повече квалифицирани кадри за работа и съответно по-привлекателна среда за инвеститори.

-          Повече средства за майчинство, данъчни и банкови облекчения за млади семейства, за да може не просто да се съхраним като народ, а да бъдем достойна част от модерния свят.

 

 

Когато хората видят реални политически действия в техен интерес, когато законите бъдат за всички, когато бъде подсигурен поне необходимият социален минимум, тогава те ще започнат да преосмислят ценностите – ще видят смисъл в образованието, ще обърнат внимание на културата, ще поискат да създадат семейство тук, в България. А до тогава по-силно от всякога трябва да се чува гражданският глас, който да насочва полическите действия в интерес на народа. Само така ще живеем по-достойно, по-богато и по-стойностно. Българският народ го заслужава!

 


5551