Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / „ДНЕС“ – Перник орга...
„ДНЕС“ – Перник организира за местните медии брифинг по повод гражданската акция пред президентството по време на последния КСНС

„ДНЕС“ – Перник организира за местните медии брифинг по повод гражданската акция пред президентството по време на последния КСНСГражданско движение „ДНЕС“ – Перник, организира брифинг в приемната си в града по повод акцията на движението пред Президентството под надслов „БЪЛГАРСКИ ПОЛИТИЦИ, ЗАЩО СЕ СТРАХУВАТЕ ОТ ЕДИННА И СИЛНА БЪЛГАРИЯ?“ 

На срещата Георги Първанов – координатор на “ДНЕС” за гр.Перник за пореден път припомни на местните медии, че Движението за национално единство и спасение „ДНЕС“ е приело за своя основна мисия отстояването на правата на всеки отделен гражданин. “Гражданската доктрина Единна България” е инициатива за постигане на национално съгласие по максимален брой приоритетни за България въпроси, чрез прякото участие на всеки, който има идеи, опит, качества, иска промяна към по-добро и поставя интересите и нуждите на човека в центъра на модела за управление на държавата и обществените отношения. 

ГД „ДНЕС“ пита: „Български политици, защо се страхувате от единна и силна България?“. От своя страна Движението за пореден път настоя за постигане на национално съгласие, включително за разрешаване на банковата криза, като призова отново политиците да седнат на една маса и да се разберат за бъдещето на България. 

По време на Консултативния съвет при президента на 14.07.2014г. единствено Движение „ДНЕС” изрази ясно своята гражданска позиция. Стотици души се събраха пред президентството с плакати с надписи: „Единна България”, „Да не се делим!”, „STOP на разделението!”, „Да обединим България!”, „Защо не искате силна България?”, “„България е силна, когато е единна”. Те скандираха „България” и „Единство”. 

Председателят на Движението за национално единство и спасение Анжелика Цокова призова политиците, които се събраха при президента, да вземат решение по отношение на проблема в банковия сектор. Тя заяви, че задкулисието и непоемането на отговорност от ръководството на БНБ около случилото се с КТБ ще задълбочи още повече финансовата, политическата и социална криза в страната.

Категорично бе мнението на г-жа Анжелика Цокова, че прокуратурата трябва да разкрие кой е допуснал източването на КТБ и той да поеме своята отговорност. „Не искаме държава, в която неясни кръгове управляват родината ни. Искаме пълна прозрачност на това кои доведоха България до настоящата безпрецедентна социално-икономическа, политическа и нравствена криза.” допълни г-жа Цокова.

Гражданско движение „ДНЕС” за пореден път призова политиците да постигнат съгласие по между си по отношение на функционирането на институциите, създалата се социална и политическа криза в името на едно по-добро бъдеще за България и българския народ. Повече от 18 месеца гражданското общество призовава политическите лидери и управляващи да мислят повече за България и нейните граждани, а не само за своето политическо бъдеще. Резултат, обаче, няма и до момента. Ние от „ДНЕС” няма да търпим повече - очакваме реални действия от политическата класа, които да доведат до успешни за страната ни резултати.

”ДНЕС” е изключително последователно в своята политика за разрешаване проблемите на българските граждани, което е доказвало многократно. Ще продължи да отстоява интересите на гражданите и ще се бори със задкулисието. Движението за национално единство и спасение ще отстоява българския национален интерес и няма да позволи държавата да бъде управлявана от некомпетентни и безотговорни политици.

Областният координатор Георги Първанов в края на брифинга припомни пред присъстващите репортери че Движението определи своите основни стратегически приоритети и цели в обществената, политическата, икономическата, финансовата и съдебната система на съвременна България.   

Координаторът на „ДНЕС“ Перник потвърди пред медиите, че съгласие е необходимо повече от всякога. Съгласие по основни и важни приоритети за страната и народа ни, а именно:

  • радикални реформи в ключови обществени сфери: функциониране на институциите, държавата и политическата система, сигурност и вътрешен ред, енергетика, социална политика - доходи, здравеопазване, демография, образование...
  • сключване на политическо примирие в името на по-доброто бъдеще на държавата и нацията;
  • осигуряване на спокойна обществена и икономическа среда, така че България да изплува от последните места, които е заела във всички европейски и световни класации. СЪГЛАСИЕ, което да ликвидира завинаги бедността и страданията на огромна част от българския народ.
  • да стане България просперираща и благоденстваща страна. 

„ДНЕС“ вярва, че възможностите за преодоляване на политическото противопоставяне не са изчерпани, но общественият часовник неумолимо цъка и отброява последните минути на гражданското търпение. Индикатор за това е и безпрецедентното обединение на синдикати и работодатели около позицията за необходимостта от незабавно прекратяване на политическите игри и противопоставяне. Позиция, която намира пряко отражение в инициираната от „ДНЕС” гражданска платформа „Единна България”. Чрез платформата за пореден и последен път подаваме партньорска ръка на българските политици и ги призоваваме да прекратят незабавно насаждането на обществено напрежение, а вместо това да седнат на една маса с гражданите и да договорят с тях базовите параметри на НОВИЯ ОБЩЕСТВЕН ДОГОВОР, както и рестарта на цялата система.

Днес, в условията на дълбок обществено-политически и социално-икономически упадък, ние от Движение „ДНЕС” казваме: „Време е за граждански и политически борд!”. Време е за отказ от лични и партийни амбиции и съгласие за излизане от всеобхватната криза, която рано или късно ще ни изправи пред хаоса. 

Гласът на гражданите трябва да бъде чут. Политиците трябва да поемат своите отговорности. Не за днешния, а за утрешния ден. 

Областният координатор на ГД „ДНЕС“ – Перник припомни на присъстващите журналисти, че според Движението политиците са длъжници, както на страната си, така и на народа си. Те са длъжни да постигнат национално съгласие по основни приоритети: държавно управление, демография, социална политика, икономическа и финансова политика, образование, здравеопазване. 

Чрез тази инициатива „ДНЕС” се стреми да реализира стремежа и убеждението си, че само чрез национално обединение и съгласие между граждани, институции и политици е възможно постигането на желания от всеки български гражданин по-добър стандарт на живот, спокойствие, сигурност и благоденствие. 

Още веднъж Движението призовава всички национално отговорни политици, управленци и обикновени граждани, заедно да преодолеем противоречията помежду си и да обединим усилията си с мисъл за бъдещето на родината ни! 

От страна на „ДНЕС“ – гр.Перник в срещата участваха: Георги Първанов,  Симеон Симеонов, Даниела Тронкова и Красимира Василева. 


1412