Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / „ДНЕС“ – Видин сигна...
„ДНЕС“ – Видин сигнализира за погазване на обществения интерес в с. Сланотрън

„ДНЕС“ – Видин сигнализира за погазване на обществения интерес в с. СланотрънГражданско движение „ДНЕС“ и две други граждански движения „Видин“ и „Аз обичам Видин“ са изпратили до областния управител г-н Кръстьо Спасов писмо, изразяващо остро безпокойство във връзка с решение на Общинския съвет – Видин за изграждане на цех за преработка на каучукови изделия в с. Сланотрън: 

На 21.10.2013 год. Общински съвет – Видин взе неправомерно решение, отнасящо се до изграждането на цех за преработка на каучукови изделия в с. Сланотрън – район, определен за изграждане на санаториален комплекс. 

Изказваме своето безпокойство от грубото незачитане на интересите, които хората от Видин и с. Сланотрън изразяват години наред. 

Недоумение буди доклада за опазване на околната среда, издаден от РДООС - Монтана, в който е посочено общественото съгласие. 

Как се е стигнало до този извод, при положение че: 

1. На 20.08.2013 г. на площад "Бдинци" в прякото предаване "България без цензура” с водещ Николай Бареков, представителите на граждански организации от Видин и хората от с. Сланотрън изразиха публично несъгласие с намерението да бъде изграден цех за преработка на каучукови изделия в района, предвиден за сондаж на минерална вода и създаване на център за санаториално лечение; 

2. Не е проведено допитване до хората от с. Сланотрън и Община Видин, с което е нарушен общественият интерес с издаденият доклад от РИООС – Монтана. Това е нарушение на чл. 1 от Конституцията на Република България, изразяващо се в груба злоупотреба с доверието на хората. 

3. Не е взета под внимание дискусията, проведена на 05.09.2013 г. в заседателната зала на Областна управа – Видин, на която представителите на нашите граждански движения, Вие, господин Спасов и Кмета на гр. Видин, приехме, че един от аспектите за с. Сланотрън са сондажите за минерална вода. 

Председателят на Общински съвет - Видин и кмета на гр. Видин са променили своето становище, пренебрегвайки Вашите и нашите усилия за благоприятно развитие на с. Сланотрън като санаториален комплекс. Общинският съвет, явно воден от други интереси е отхвърлил с лека ръка обществения интерес, създавайки със своето решение допълнителни пречки по реализация на основната цел - изваждане на минералната вода и запазване на района чист от различни вредни химични елементи. За сравнение в изкуственият каучук се съдържат над 60 химични съединения, които при разграждане и висока температура образуват - Фозген и Дифозген /БОВ/. 

Господин Областен Управител, се казва в заключение в писмото на „ДНЕС“ и другите граждански движения - обръщаме се към Вас с ясното съзнание, че са налице неправомерни действия от страна на Общински съвет – Видин. Очакваме в името на разума, справедливостта и законността да се възползвате от правото си да отмените това незаконосъобразно решение.


178