Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / „ДНЕС“ алармира през...
„ДНЕС“ алармира президента и Народното събрание за десетките примери за недемократичност в страната

„ДНЕС“ алармира президента и Народното събрание за десетките примери за недемократичност в страната„През последните дни българското общество стана свидетел на поредното остро противопоставяне по два повода – ратифицирането на т.н. Истанбулска конвенция и отчета на президента за първата година от мандата му. България е в поредната национална катастрофа. Няма сектор, който да не е в катастрофално състояние. Главен виновник за това е политическият сегмент на обществото. Един от основните инструменти е непрекъснатото противопоставяне с повод и без повод“, се казва в писмото на Движение „ДНЕС“, изпратено до президента Румен Радев, председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и медиите.

С няколко последователни, но много сериозни примери председателят на Движението Анжелика Цокова доказва, че въпреки усилията и надеждите ни, политици от всякакви партии и с всякакъв цвят, пренебрегват гласа на народа.

„В края на 2009 г. и началото на 2010 г. ГД „ДНЕС“ инициира и проведе изключително успешен референдум в цялата страна срещу безчинството на монополите в страната. Събраните валидни 730 000 подписа бяха внесени в Народното събрание, но забутани от ръководството му в един от ъглите на мазето на сградата без никаква реакция. Парламентарен председател беше г-жа Цецка Цачева. По-късно зам.-председателят на 42-то Народно събрание г-жа Мая Манолова повече от месец не можа да открие папките с резултатите от допитването. Резултатът – грубо пренебрегване на една гражданска инициатива, свързана с голям разход на време и доброволческа енергия. Оставяме на Вас да прецените това отношение на властта демократично ли е.“, се казва в писмото. В него се припомня и начинът, по който политическите партии пренебрегнаха референдума на Слави Трифонов и 3,5 млн. българи.

В писмото се посочват усилията, които Движение „ДНЕС“ полага от години за развитие на енергетиката. Споменава се разработеният проект за изменения и допълнения в Закона за енергетиката, както и редицата анализи на състоянието и проблемите в основните сектори на енергетиката /електроенергетика, топлоенергетика, газоснабдяване/ и предложения за решаването им.  За съжаление всеки опит да предложим работещо решение се посреща с високомерие от ръководни лица, които нямат нито необходимото образование, нито опит в управлението на този изключително сложен, отговорен и все още жив отрасъл.

„Предвид хаоса в управлението на електроенергетиката и натрупващите се негативни финансови резултати, Движението направи предложение пред Комисията по енергетика на Народното събрание за създаването на временен целеви фонд с източници финансовите резултати в БЕХ, постъпленията от износ, от емисионни квоти, от курсови разлики и др.“ Уви, и това предложение не бе прието от управляващите. Нещо повече - всеки, опитал се да даде своя глас за промяната, биваше политически потъпкван.

„През първото тримесечие на 2017 г. се създадоха благоприятни условия за радикална промяна на правилата за доставка на природен газ от Русия за страните от ЕС и особено за България. Във връзка ГД „ДНЕС“ с писма до Народното събрание /вх. № ПГ-723-001/20.04.2017 г./, Президента г-н Румен Радев /вх. № 09-00-22/30.03.2017 г./, Председателя на Министерския съвет /вх. № 08.10-42/30.03.2017, 08.10-42/20.04.2017 г. и  08.10-42/27.04.2017 г./ и Министерството на икономиката /вх. № 03-00-2016/27.04.2017 г./. предложи обоснована позиция, която да се подложи на обществено обсъждане. Отговор се получи единствено от президента, въпреки че той няма оперативни управленски функции. И до днес по въпроса цари пълно мълчание и неинформираност на обществото“, се казва още в писмото.

В него се засяга и темата с отчайващото състояние на здравеопазването в България. „Съвременната държава има три задължителни социални функции – осигуряване на чист въздух, природосъобразно и достъпно водоснабдяване и ефективно и достъпно здравеопазване. Дори по Конституция здравеопазването трябва да е безплатно, защото започва от корема на майката и свършва със смъртния акт. В България тези функции се комерсиализират до безкрай като негативите понасят гражданите ѝ, на които са отнети и елементарните права за съпротива и защита на интересите“, пише още в текста.

В края на 2017 г. „ДНЕС“ направи 24 предложения за бързо и радикално решаване на проблемите в този сектор и предложи да се проведе обществено обсъждане. За пореден път властите останаха глухи.

Именно, борейки се за здравето на нацията Движението и Федерацията на потребителите в България са внесли мотивирано предложение за решаване на проблема с водоснабдяването на Хасково и района до Временната комисия на Народното събрание за установяване на потенциално опасните и конкретни случаи на радиоактивно замърсяване на питейни води на територията на Република България. Чрез поредица от жонглирания с резултатите от изследванията на замърсяването и надделяване на нездрави интереси, въпросът се „замете под килима“ и комисията прекрати работата си.

„В периода 2014–2016 г. Движение „ДНЕС“ разработи Национална доктрина „Единна България“. Движението организира продължително и широкомащабно обсъждане и съгласуване с всички заинтересовани страни – политическите партии, парламентарните групи, министерствата, неправителствени и граждански организации, работодателски, профсъюзни и професионални организации, научни звена, местни структури, бивши и действащи журналисти,  изявени личности с обществено признание и потенциал и др. Накрая парламентът тихомълком не я прие за обсъждане и приемане, с което зачеркна един огромен обществен труд. България, може би, е единствената страна в Европа, която няма национална доктрина. Този документ е изключително важен, защото регламентира дългосрочните цели и синхронизацията на дейността на държавните органи за постигането им“, се казва още в писмото.

Всички тези дадени примери имат за цел да привлекат вниманието на отговорните институции към трайното нарушаване на демократичните правила в управлението на страната.

„Уважаеми г-жо Караянчева и г-н Радев, надяваме се това писмо да не бъде прочетено „по диагонала“, а с необходимата отговорност и воля за промяна. Очакваме от Вас иницииране на ползотворни срещи за решаване на посочените проблеми с участието на легитимните граждански структури в управлението на страната.

Във връзка с това си позволяваме отново да напомним нашето име „Движение за национално ЕДИНСТВО и СПАСЕНИЕ“, което съдържа и нашата кауза“, се казва в заключението.

 

 


51439