Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / „ДНЕС“ даде старт на...
„ДНЕС“ даде старт на Националната доброволческа инициатива „ДНЕС помагаме“ в помощ на трудноподвижните и самотни възрастни хора и граждани с физически и зрителни увреждания

„ДНЕС“ даде старт на Националната доброволческа инициатива „ДНЕС помагаме“ в помощ на трудноподвижните и самотни възрастни хора и граждани с физически и зрителни увреждания1000 доброволци в 120 общини се включиха до момента по призива на „ДНЕС“ да помагат на трудноподвижните хора в ежедневните им ангажименти  

Националната инициатива в помощ на трудноподвижни и самотни възрастни хора и граждани с физически и зрителни увреждания „ДНЕС помагаме“ стартира с 1000 доброволци в 120 общини и ще продължи до 01.04.2013г.

На официалното откриване във Военния клуб бяха господин Брайън Далтън, заместник-посланик на Американското посолство в София, госпожа Кристина Младенов, представител на Посолството на Федерална Република Германия, и Отец Ангел, протосингел на Софийска света митрополия, който извърши водосвет за началото на кампанията. Музикантите Данчо Караджов, Дичо, Кристина Димитрова, Теди Кацарова, балетна формация „Жестим“, както и младежи с увреждания поздравиха присъстващите със свои изпълнения. 

Инициативата беше открита от Петър Лазаров, координатор за работата с хората с увреждания в „ДНЕС“, който благодари на всички присъстващи и подкрепящи кампанията. Анжелика Цокова от „ДНЕС“, изключително развълнувано изрази удовлетвореността си от реализирането на доброволческото начинание и поднесе специални благодарности на доброволците, които са заявили готовност да отделят от времето си и енергията си, за да помогнат на хората в нужда, както и за подареното от художника Георги Липовански лого на инициативата.

Господин Брайън Далтън приветства стартирането на „ДНЕС помагаме“ в месеца, в който се отбелязва също Международния ден на хората с увреждания и Международния ден на човешките права. Той даде за пример своята страна, където „доброволчеството е толкова разпространено, че може да се види във всяка сфера на живота“. В САЩ съществува изградена достъпна среда, достъпни автобуси, скосени тротоари, рампи, които се използват не само от гражданите с физически проблеми, а и от майки с колички и възрастни хора. В САЩ има 52 млн. души с увреждания, до които стои поне по още един човек с важна роля в техния живот, каза още господин Далтън и пожела успех на инициативата. 

Отец Ангел, който извърши водосвет за началото на инициативата, предаде поздравите на Негово Високо Преосвещенство Митрополит Кирил, Наместник и Председател на Светия Синод, и сподели, че Църквата винаги е съпричастна към начинания, чиито цели са да се проявява доброта, и сърдечно приветства откриването на „ДНЕС помага“ в дните преди светлия празник за Рождество Христово. 

„ДНЕС помагаме” ще се реализира в цялата страна с подкрепата на Българската православна църква и с медийното партньорство на Дарик радиоБГНЕСNews.bgLivenewsНова българска телевизияВъв всички общини инициативата се провежда и с медийното партньорство на местните медии, както и с подкрепата на общинските администрации и организации на хора с увреждания и други неправителствени структури. 

Основната цел, която „ДНЕС“ си поставя с инициативата „ДНЕС помага“, е да подпомогне и разнообрази живота на трудноподвижните и самотни възрастни хора и гражданите с физически и зрителни увреждания, да подобри условията им на живот и да съдейства за разрешаване на конкретни социални проблеми. Инициативата цели да улесни достъпа до информация и обслужване, да предостави равен достъп до градска и социална среда и да  подкрепи  хората в затруднение. 

При реализация на поставените цели в рамките на инициативата, Гражданско движение „ДНЕС“ възнамерява да продължи да осъществява доброволческа помощ в подкрепа на затруднените гражданите през цялата следваща година. 

Инициативата „ДНЕС помагаме“ не е финансирана, а се прави само и изключително на доброволни начала, от доброволци. 

Конкретните дейности, с които „ДНЕС“ ще помага на самотните възрастни хора и гражданите в неравностойно положение, са:

  1. Изготвяне „Карта на препятствията“ - във всяка община доброволците на „ДНЕС“, съвместно с партньори, подкрепящи инициативата, ще обозначават местата, на които има нужда от  пешеходни пътеки и светофари със звуков сигнал, както и местата с високи бордюрите - препятствие за количките, и всички обществени сгради, до които няма равнопоставен достъп.
  2. Културни занимания – ще бъдат организирани турнири по шах и табла; срещи с културни дейци и интересни личности; посещения на изложби, кино и други културни събития.
  3. Помощ в дома – почистване, пазаруване, пране, гладене. 
  4. Посещения на държавни и общински домове за трудно подвижни и самотни възрастни хора и граждани с физически и зрителни увреждания, в които доброволците на „ДНЕС“ ще организират срещи с известни личности.
  5. Разходки – доброволците на „ДНЕС“ ще помагат на хората с двигателни и зрителни проблеми да излязат извън домовете си на разходка.
  6. Избори – ще се създаде организация по придружаване на затруднените граждани до избирателните секции чрез осигуряване на безплатен транспорт, както и предварително проучване на местата за гласуване.
  7. Посещение на лекарски кабинет, плащане на сметки, придружаване до държавна или друга административна институция. 

„ДНЕС” продължава набирането на доброволци за участие в кампанията. Всеки, който е готов да отдели няколко часа седмично, за да помогне на трудноподвижни хора да излязат на разходка, да напазаруват, да си платят комуналните сметки или да стигнат до офис на държавна административна структура, могат да се запишат за участие в кампанията на адрес office@dnes-bg.org, като попълнят необходимия формуляр, публикуван по-долу.   

Нека подарим усмивка и добро отношение на хората, които са затворници в собствените си домове! Нека им помогнем да бъдат пълноценна част от нашето общество! Нашата помощ е безценна за тях! 

По-късно днес ще разпространим пълния текст на речта на господин Брайън Далтън, Заместник-посланик на Американското посолство в София. 


39