Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / „ДНЕС“ НЕОТКЛОННО ТЪ...
„ДНЕС“ НЕОТКЛОННО ТЪРСИ ДИАЛОГ В ЗАЩИТА ПРАВАТА И ИНТЕРЕСИТЕ НА ГРАЖДАНИТЕ

„ДНЕС“ НЕОТКЛОННО ТЪРСИ ДИАЛОГ В ЗАЩИТА ПРАВАТА И ИНТЕРЕСИТЕ НА ГРАЖДАНИТЕВ неотдавнашна статия със заглавие „Кои са новите граждани?” в. Капитал прави „кратки портрети на някои от активните организации, които видяхме на срещите с властта”, сред които е и Движение „ДНЕС”. 

Според авторите на статията „ДНЕС” е „поредната организация с претенция за авторство върху борбата срещу т.нар. монополи”, която „твърди, че води дела на граждани срещу общини за местни данъци и такси.” 

В тази връзка бихме искали да припомним на уважавания от нас в. „Капитал”, че борбата срещу монополите не е въпрос на „претенция”, а на реални, публично известни действия, които „ДНЕС” осъществява вече повече от 4 години. През 2010 г. бяхме първата организация, събрала повече от 700 000 участници в национална подписка срещу произвола на монополите, внесена в Народното събрание, но така и не получила необходимото, изисквано по закон внимание от страна на властта, за премахване на посочените потребителски проблеми. „ДНЕС” не просто „твърди”, а действително помага на стотици български граждани да решат споровете си с доставчици на монополни услуги. Именно „ДНЕС” е първата неправителствена организация в България, която създадемрежа от граждански приемни в цялата страна, където адвокати-доброволци оказват безвъзмездна правна помощ на хиляди граждани, чиито конституционни свободи и потребителски права са нарушени. 

Гражданско движение ДНЕС-Общество срещу произвола стартира през февруари 2011 година. Поетапно бяха открити приемни във всички областни градове. През изтеклите близо 3 години нашите доброволци юристи са консултирали над 8000 граждани. Над 21 000 граждани са посетили приемните и са потърсили помощ и съдействие по всякакви въпроси. 

Около 60% от всички жалби са срещу естествените монополи и мобилните оператори, като най-голям дял от тях – близо 40% са срещу топлофикация, 27% - срещу мобилните оператори, 21% срещу елекроразпределителните дружества и 12% срещу ВиК. В приемните идват граждани с различни проблеми. От останалите 40% най-голям дял са тези с имотни проблеми  - около 27%, трудово правни – 13%, проблеми с банки и застрахователни дружества – около 12%, не малко жалби постъпват и срещу НОИ и здравната каса, Интернет и кабелни оператори и др. 

През тези 3 години са заведени над 1200 дела и повече от половината вече са приключили в полза на гражданите. 

Най-често срещаните проблеми при различните естествени монополи, както показва дългогодишната ни практика са  описани ТУК 

Според публикацията „ДНЕС”: 

 1. „Критикуват президента Росен Плевнелиев”; 

Не, „ДНЕС” не го критикува, просто фактите сами говорят: Близо две години „ДНЕС” чака  „Отговора на Президента” 

През двете години, откакто е  начело на държавата, президентът Росен Плевнелиев  на няколко пъти пред нас е демонстрирал, че неглижира гражданското общество за проблемите на хората.  Въпреки нееднократно протяганата от нас ръка сътрудничество. Фактите са недвусмислени и те са съхранени във водената кореспонденция, която прилагаме. 

Гражданско движение ДНЕС се е обръщало неколкократно към президентската институция в лицето на Росен Плевнелиев за следните инициативи: 

 • Поискахме среща с президента за да обсъдим неотложни проблеми на българските граждани – 01.02.2012 г – отговор не последва. 
 • В отговор на изявленията на президента за диалог с гражданското  общество, поискахме втора среща с него – 23.03.2012 г – в отговор получихме покана да се срещнем със секретаря по вътрешна политика  - Милен Любенов, която приехме и направихме 
 • В отговор на срещата  с Милен Любенов предложихме гражданската инициатива: „Попитай Президента“. Тя е инспирирана от публично заявеното от г-н Плевнелиев  намерение да посещава периодично регионите в страната. Идеята ни беше, по време тези пътувания да организираме съвместни мобилни приемни, в които гражданите да имат възможност да поставят вълнуващи ги въпроси, на които да се даде „Отговора на Президента“.  - близо две години, „ДНЕС“ очаква отговор от президента. 
 • Във връзка с нашата инициатива „Единна България“, „ДНЕС“ изпраща поредното писмона Президента като институция, „призвана да обединява обществото, а не да го разединява“ - отново, призваният да работи за интересите на гражданите Президент, не отговяря. 
 • Отново поискахме среща с Росен Плевнелиев на 19.12.2013 г – последва предложениеда се срещнем отново с Милен Любенов. 
 • Поредното писмо на Движение  "ДНЕС" до Президента на Република България е от 29 януари 2014 г.  

Естествено у нас възниква въпросът: За кого работи президента и чии интереси обслужва, след като две години не намира време да се срещне с една от най – големите граждански организации, работеща от години само и единствено в интерес на българските граждани?  

Следващите акценти от публикацията: 

 1. „На 16 декември ДНЕС организира дискусия, която трябваше да постави началото на гражданска доктрина "Единна България" и да търси съгласие по основни приоритети за страната”. В дискусията участие взеха български творци, изявени личности и представители на неправителствени, браншови, синдикални и професионално-съсловни организации, за да започнат съвместна работа по представената наскоро  инициатива на движението - Гражданска доктрина „ЕДИННА БЪЛГАРИЯ“

Същността на тази инициатива  е търсене на консенсусно национално съгласие по основните приоритети на България и  формирането на общи цели между всички групи в обществото. 

 Предложените теми за дебат са:

 • „ Държавата на хората“; 
 • „Върховенство на закона“; 
 • „Просперираща нация“; 
 • „Качествен и сигурен живот за хората“ ; 
 • „Най-доброто, което можем“; 
 •  До дни ще заработи и  интернет сайт, където ще събираме предложения. 
 1. „Преди предсрочните парламентарни избори се срещнаха с БСП, тъй като, по думите им, само тя е отговорила на отвореното им писмо с искания, отправено към всички партии”. 

Припомняме: 

 • В навечерието на изборите миналата година, ние от Гражданско движение „ДНЕС“ отправихме към всички политически партии, участващи в надпреварата за 42-то Народно събрание Отворено писмо от името на истинския парламент на страната – гражданите на България. В него ги призоваваме да вземат ясна позиция към проблемите на нашето общество и да очертаят как конкретно ще ги решават. Приложихме и основните искания на гражданите. Единствената политическа партия, която откликна на нашия призив, бе БСП.) 
 1. „След изборите от ДНЕС заявиха, че дават сто дни на новото правителството да покаже, че ще се справи с проблемите на страната”. 

Припомняме: 

 • На среща на БСП и гражданско движение „ДНЕС“ бе постигнато съгласие в първите 100 дни след изборите да бъдат набелязани конкретни спешни мерки, които да стабилизират страната. БСП тогава пое ангажимент да се отчита пред гражданското общество всеки месец.  

„ДНЕС” няма определени политически пристрастия и не носи отговорност за безотговорността на парламентарно представените политически партии. Ние  сме убедени, че: 

 • Функция на всяка неправителствена организация е да критикува представителите на властта, независимо от коя политическа сила са те; 
 • Всяка гражданска организация търси диалог с политическите сили в името на обществения интерес, в името на обединението на нацията около общи цели и приоритети, в името на разрешаване проблемите на хората; 
 • Световна демократична практика е на всяко ново правителство да се дават 100 дни толеранс, преди да се предявяват каквито и да било претенции към него. 

Другите основни акценти в дейността на „ДНЕС“ са насочени само и единствено към защита интересите на гражданите: 

Движение „ДНЕС” винаги е било само и единствено на страната на гражданите и никога на страната на една или друга политическа сила, една или друга корпорация, една или друга управленска структура или фигура. Ние няма да се отклоним от основния си принцип, да сме еднакво близки и отдалечени от всички политически и управленски структури, като преследваме целите си чрез диалог, а не чрез разделение.


535