Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / „ДНЕС“- Видин със се...
„ДНЕС“- Видин със сериозен принос за анализа на нерегламентирания превоз на пътници в региона

„ДНЕС“- Видин със сериозен принос за анализа на нерегламентирания превоз на пътници в регионаГражданско движение „ДНЕС“ – Видин и две други граждански движения – „Видин“ и „Аз обичам Видин“ получиха от Областния управител г-н Кръстьо Спасов писмо, в което той ги запознава с анализа на причините, обуславящи нерегламентирания превоз на пътници на територията на областта, извършван срещу заплащане от лица с лични автомобили, непритежаващи лиценз и други необходими документи , които се изискват за упражняване на този вид дейност.

 

Поставянето на преден план на този проблем е след постъпила в областната администрация на жалба от управители на транспортни фирми, извършващи обществен превоз на пътници на територията на областта, в която те се оплакват, че проблемът, който съществува от години, в последно време е придобил сериозни размери. Една от набелязаните за разрешаване на  този проблем конкретни мерки, е да се проучи общественото мнение по въпроса, респективно да се установят причините, поради които желаещите да пътуват прибягват до услугите на нерегламентираните превозвачи. 

 

За провеждането на проучването е била предоставена анкетна карта на общините Бойница, Брегово, Видин, Димово, Кула, Макреш и Ново село (визирани в жалбата), както и на гражданските движения в града, с молба да организират проучването на проблема.

 

В областната администрация е постъпила обратна информация с резултати от проведени анкети и становища от общините Бойница, Видин, Димово, Кула и Ново село, както и от Гражданско движение „ДНЕС“. На базата на тази информация и изводи е изготвен и самият анализ.

 

Ще припомним, че в проучването, проведено от Движение  „ДНЕС“,  са изведени  следните основни изводи:

  • Всички анкетирани са запознати с факта, че съществува горепосочения нерегламентиран превоз;
  • 92% от анкетираните са ползвали такъв превоз;
  • 97% от анкетираните не са запознати с факта, че не са застраховани за „Злополука”;
  • 100% от анкетираните са на мнение, че не е редно да се извършва нерегламентиран превоз на пътници;
  • 100% от анкетираните считат, че нерегламентирания превоз на пътници рефлектира негативно върху дейността на лицензираните превозвачи;
  • 6% от анкетираните си дават сметка, че поради финансови загуби лицензираните превозвачи на пътници биха могли да преустановят изпълнението на курсове и дори да закрият цели автобусни линии;
  • 3% от анкетираните считат, че обществеността и институциите могат да се преборят с това явление;
  • Като предпоставка за ползването на тази нерегламентирана услуга гражданите посочват:

 

-      По евтино е;

-      Помагам на мой близък, който е шофьор;

-      Понякога плащам със закъснение;

-      Взема ме от дома ми и ме връща отново там;

-      Понякога ме возят без пари като бонус за редовен клиент;

-      По-комфортно ме возят;

-      Автобусите са стари и неуютни.

 

 

От изготвения от Областната администрация анализ има един показателен на „ДНЕС“ извод – че Движението е единствената неправителствена организация в града, съдействала за решаването на този сериозен за лицензираните превозвачи проблем и по този начин подпомогнала  местния бизнес. С което се доказва като най-авторитетната и наистина гражданска организация в област Видин.

 


5391