Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / „ДНЕС” - основен пар...
„ДНЕС” - основен партньор на Национален референдум, иницииран от „Шоуто на Слави” - 6.11.2016 г.

„ДНЕС” - основен партньор на Национален референдум, иницииран от „Шоуто на Слави” - 6.11.2016 г.Гражданско движение “ДНЕС” е основен партньор за провеждането за Референдума, иницииран от "Шоуто на Слави" - 6.11.2016 г.

Референдумът бе обявен още в средата на 2013 г., а на 10 ноември 2015 Инициативният комитет стартира подписка за иницииране на референдум. Подписката включваше 6 въпроса.

Движение „ДНЕС” се ангажира с организацията на референдума и координацията на цялата мрежа от доброволци, защото вярва в девиза, който стои на сградата на Народното събрание – „Съединението прави силата!“.

Една от целите на „ДНЕС” е да покажем на гражданите, че освен многото задължения, които държавата постоянно ни вменява и следи стриктно дали изпълняваме, ние имаме и конституционни права, сред които правото да избираме!

Референдумът е възможност за избор, възможност като гражданско общество сами да определяме съдбата си.

Политическата криза от последните години показа неспособността на партиите и институциите да преодолеят наслоените дефекти на прехода. Докато тези дефекти не бъдат отстранени, не можем да очакваме реално стабилизиране на управлението.

Ние от „ДНЕС” сме твърдо убедени, че в България е необходимо да се извърши коренна ПРОМЯНА в обществено-политическия и социално-икономическия живот. За да се случи това, е нужно ПРОМЯНАТА да започне от законодателната власт. Това на този етап, без да се свиква Велико народно събрание, може да стане само чрез референдум.

Гражданско движение „ДНЕС” вече има опит в организирането на подписката против произвола на монополите, както и в доброволчеството.

Подписката за Референдума, иницииран от „Шоуто на Слави“ продължи 3 календарни месеца. На 8.02.2016 г. Инициативният комитет внесе подписката в Народното събрание. В нея са се подписали 673 481 души.

След провелите се на 12 май 2016 г. дебати и гласуване в Народното събрание, „ЗА“ провеждането на референдума, без възражения и корекции по въпросите, гласуваха 131 депутати, 18 бяха „против“ и 1 – „въздържал се“.

На 27 май Росен Плевнелиев сезира Конституционния съд с искане да се произнесе дали три от въпросите в решението на Народното събрание за произвеждане на национален референдум съответстват на Конституцията.

Конституционният съд на свое заседание на 28.07.2016 г. реши, че три от въпросите в референдума, иницииран от "Шоуто на Слави", са противоконституционни. Отпаднаха въпросите за електронното гласуване, за намаляване на броя на депутатите от 240 на 120 и за прекия избор на полицейски началници по места.

Росен Плевнелиев насрочи инициирания от "Шоуто на Слави" референдум за 6 ноември – датата, на която ще се проведат изборите за президент на страната. Въпросите на референдума са:

  • "Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?",
  • "Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?" и
  • "Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?".

Според изискванията, които прие Централната избирателна комисия, трябва да бъде учреден нов Инициативен комитет за подкрепа на референдума. За да бъде регистриран Инициативният комитет, са необходими 2500 подписа.

На 11 септември ние, Гражданско движение „ДНЕС“ и „Шоуто на Слави“ призовахме хората да съберем „несъбираемите“ 2500 подписа. Само за няколко дни успяхме да съберем няколко хиляди подписа.

На 19 септември беше обявен стартът по набиране на доброволци за наблюдатели на референдума в избирателните секции.

Ние от „ДНЕС” добре осъзнаваме, че промени лесно не стават, но обществото жадува за ПРОМЯНА. Затова е нужна гражданска отговорност. Конституцията ни е дала право на избор и ние като граждани трябва да се възползваме от това право и сами да ковем съдбата си.

Призоваваме всички българи:

Не се страхувайте!

Подкрепете ни, за да докажем, че сме обединени, 
че сме граждани, решени да променим живота си за по-добро!

П Р И З И В
СТАНЕТЕ ДОБРОВОЛЕЦ В НАЦИОНАЛНИЯ РЕФЕРЕНДУМ ИНИЦИИРАН ОТ „ШОУТО НА СЛАВИ“


 


17701