Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / „ДНЕС” и инициативат...
„ДНЕС” и инициативата „Срещу произвола на монополите” провеждат символични протестни акции пред централите на естествените монополисти в София под надслов: „Огънят на надеждата на половин милион български семейства”

„ДНЕС” и инициативата „Срещу произвола на монополите” провеждат символични протестни акции пред централите на естествените монополисти в София под надслов: „Огънят на надеждата на половин милион български семейства”Началото на протестните акции бе дадено днес (15.12.2010 г.) в 11:30 ч.,  в църквата „Света Петка”, където бе отслужен молебен за здраве и благоденствие на българския народ и за всички пострадали от произвола на монополите.

На молебена присъстваха членове на ИК на Национална гражданска инициатива „Срещу произвола на монополите”, представители на движение „ДНЕС”, творци, интелектуалци и популярни личности, сред които: Силвия Кацарова и Ваня Щерева,  Николай Урумов, изкуствоведът Анжелика Цокова, Любо Киров, Кристина Димитрова, енерг. експерт Васил Филипов, Камелия Тодорова, поетът Иван Есенски, Наско от БТР, Янка Рупкина,  Дани Милев, Данчо Караджов, Латинка Петрова, Дичо, Владимир Карамазов и др.

            В църквата, актьорът Николай Урумов отправи обръщение към естествените монополи: Електроснабдяване, Водоснабдяване, Газоснабдяване и Топлофикация от името на Гражданско движение „ДНЕС” и Инициативния комитет на НГИ „Срещу произвола на монополите”, както и от името на повече от половин милион български граждани, които са се включили в подписката.

Текстът на обръщението гласи:

 

 

 

О Б Р Ъ Щ Е Н И Е

на

Движение „ДНЕС” и Инициативният комитет на Национална гражданска инициатива „Срещу произвола на монополите”

към естествените монополи -

Електроснабдяване, Водоснабдяване, Газоснабдяване и Топлофикация

 

Господа монополисти,

България е европейска държава.

България е цивилизована държава.

Българите сме част от европейската цивилизована общност.

Знаем правата си, знаем как да ги отстояваме.

Считаме, че имаме право да получаваме качествени услуги.

Считаме, че имаме право да живеем на топло, на светло и на чисто.

Считаме, че след като плащаме, имаме право да бъдем уважавани потребители, а не да сме виновни по презумпция.

Ние сме граждани с право на глас и с права на потребители. Ако сте забравили, че трябва да ни уважавате, че трябва да се съобразявате с нашите искания, ние от Гражданско движение „ДНЕС” ще ви го припомним, защото законите в една модерна европейска държава ни дават основания за това.

Не очаквайте от нас, гражданите, примирение и мълчание. Ние от Движение „ДНЕС”, заедно с повече от половин милион българи ще говорим за всички нередности, всички несправедливости, всички нарушения от ваша страна, открито и на висок глас.

Да, вече сме над половин милион и всеки ден ставаме все повече!

Сигурни сме, че цяла България ни чува!

Вие трябва не само да взимате парите ни, но и да отговаряте на всеки българин защо си позволявате надписани сметки, лошо качество на услугите и безкрайни аварии.

Сега искате да ни сложите и такса „електромер”. Трябва ли да чакаме да ни сложите и такса „дишане”, и такса „гледане”, и такса „живот”?

Не! Ние казваме: НЕ!

Не мислете, че ние не можем без вас, обратното: вие се храните с парите на пенсионерите, на майките с малки деца, на инвалидите, на всеки от нас.

Вие не можете без нас!

А ние искаме да има правила. Искаме тези правила да бъдат спазвани.

Никой повече няма да търпи произвола ви!

Не и в днешна България!

 

  След това представители на ДНЕС, ИК и популярните личности тръгнаха с огъня от молебена към централи на четирите дружества - монополисти в София.


2579