Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / „ДНЕС” организира ди...
„ДНЕС” организира дискусия за „ЕДИННА БЪЛГАРИЯ”

„ДНЕС” организира дискусия за „ЕДИННА БЪЛГАРИЯ”На 16 декември 2013 г. в зала „Адакта” на хотел „Рила“ се събраха заедно Движение за национално единство и спасение  „ДНЕС”,  български творци, изявени личности и представители на неправителствени, браншови, синдикални и професионално-съсловни организации, за да започнат съвместна дискусия по представената наскоро  инициатива на движението - Гражданска доктрина „ЕДИННА БЪЛГАРИЯ“. 

Разговорът-дискусия е и начало на работата по  Гражданската доктрина, чиято същност е търсене на консенсусно национално съгласие по основните приоритети на България и формирането на общи цели между всички групи в обществото. 

 

Анжелика Цокова от „ДНЕС“ презентира рамката на Гражданската доктрина, а темите и етапите на работата й бяха обявени от експерта на Движението д-р Николай Лалев. 

 

Актьорът Христо Чешмеджиев прочете ГРАЖДАНСКО ПОСЛАНИЕ за обединение на нацията и представи „ГРАЖДАНСКА КНИГА ЗА ЕДИННА БЪЛГАРИЯ“, която връчи на Анжелика Цокова. 

„Отсега нататък Гражданско движение „ДНЕС” да бъде пазител на книгата и в нея да се събират подписите на присъединилите се и подкрепящите  „ЕДИННА БЪЛГАРИЯ”, пожела на Движението той.

  

„Всички, подписали се в книгата, да се наричат „ПАЗИТЕЛИ НА ЕДИННА БЪЛГАРИЯ“, предложи на свой ред Анжелика Цокова. 

Сред първите Пазители на ГРАЖДАНСКАТА КНИГА ЗА ЕДИННА БЪЛГАРИЯ, и взели отношение по наболелите обществени проблеми, бяха: проф. Михаил Константинов, синдикалистите д-р Константин Тренчев, Димитър Манолов, доц. Мария Пиргова, журналистът Иван Гарелов, певицата Силвия Кацарова, проф. Чавдар Николов, експертът по сигурността Славчо Велков, енергийният експерт Георги Христов и много други. 

 

Участниците в дискусията се обединиха около това, че действително е необходимо консенсусно национално съгласие по важните за хората теми, както и по основните проблеми, стоящи пред България и неразрешени от години в името на добруването на хората.  Те също така подчертаха, че ситуацията в страната е тежка, а ширещото се разделение и противоречията стигат до омраза. В същото време бе изтъкнато, че един от основните акценти, по който е необходимо национално съгласие, е справянето с тежката социално-икономическа криза, бедността и произвола на монополите. 

 

Президентът на КТ „Подкрепа” д-р Константин Тренчев заяви, че е „възможно обединение около принципи, а не около личности, а това изисква много широка дискусия”. Димитър Манолов допълни, че синдикалната организация е готова за сътрудничество „в рамките на собствения си капацитет”. 

Доц. Пиргова изрази мнение, че „България наистина се намира пред  катастрофа”, а движение „ДНЕС” е на прав път, опитвайки се да обедини гражданската енергия. Д-р Ленков от Български лекарски съюз каза: „Нека знаещите и можещите хора да се съберем край една маса и да реализираме инициативата!” 

 

Следващата стъпка според участниците е разработването на всяка от темите с участието на експерти. 

„Това е целта – да се впрегне целият експертен потенциал на максимално широк кръг от граждани,  неправителствени, браншови, синдикални и професионално-съсловни организации“,  заяви Анжелика Цокова и добави, че инициативата е отворена за присъединяване за всеки, който желае да я подкрепи. 

Участници в организираната от Гражданско движение „ДНЕС” дискусия за Гражданска доктрина „ЕДИННА БЪЛГАРИЯ”

 • Проф. Михаил Константинов
 • Д-р Константин Тренчев , президент на КТ „Подкрепа”
 • Димитър Манолов, вицепрезидент на КТ „Подкрепа”
 • Д-р Евгени Душков, конфедерален секретар на КТ „Подкрепа”
 • Любомир Велинов, председател на „Национално сдружениие по параспорт”
 • Проф. Чавдар Николов, преподавател в Югозападния университет – Благоевград
 • Иван Праматаров, богослов
 • Дамян Обрешков, доайен журналист
 • Д-р Димитър Ленков, главен секретар на Български лекарски съюз
 • Иван Такев, журналист
 • Проф. Димитър Йончев, експрет по национална сигурност
 • Славчо Велков, експерт по сигурността
 • Иван Гарелов, журналист
 • Доц. Мария Пиргова, политолог, преподавател в Софийски университет „Климент Охридски“
 • Янка Рупкина, народна певица
 • Силвия Кацарова, певица
 • Христо Чешмеджиев, актьор
 • Дани Милев, музикант
 • Иван Есенски, Писател и поет, член на Управителния съвет на Съюза на българските писатели
 • Людмила Георгиева, председател на Фондация „Обща кауза“
 • Проф. Духомир Минев, социолог и политолог (Институт за изследване на обществото и знанието при БАН, Институт по соционолия на БАН)
 • Росана Чакърова, представител на „Съюза на инвалидите в България“
 • Лозан Такев ,поет
 • Ася Марушкина,  Българска асоциация на лицата с интелектуални затруднения
 • Проф. Чавдар Попов, доктор по история на изкуствата
 • Стефан Вичев, Сдружение „Едни от нас“
 • Анжелика Цокова,  председател на Гражданско движение „ДНЕС”
 • Д-р Николай Лалев, експерт по здравеопазване на Гражданско движение „ДНЕС”
 • Валентин Йовев, експерт-еколог на Гражданско движение „ДНЕС”
 • Георги Мартинов , експерт на Гражданско движение „ДНЕС”
 • Георги Христов, енергиен експерт на Гражданско движение „ДНЕС”
 • Галя Николова, национален координатор на Гражданско движение „ДНЕС” 

Кратко резюме от изказванията на участниците в организираната от Гражданско движение „ДНЕС” дискусия за Гражданска доктрина „ЕДИННА БЪЛГАРИЯ” 

На 16 декември 2013 г.в зала „Адакта” на хотел „Рила“ се събраха заедно Движение за национално единство и спасение  „ДНЕС”,  български творци, изявени личности и представители на неправителствени, браншови, синдикални и професионално-съсловни организации, за да започнат съвместна дискусия по представената наскоро  инициатива на движението -  Гражданска доктрина „ЕДИННА БЪЛГАРИЯ“. 

Разговорът-дискусия бе и начало на работата по  Гражданската доктрина, чиято същност е търсене на съгласие относно приоритетите на България и общите цели между всички групи в обществото. 

Анжелика Цокова от „ДНЕС“ презентира рамката на Гражданската доктрина, а темите и етапите на работата й бяха обявени от експерта на Движението д-р Николай Лалев. 

Участниците в дискусията изказаха мнения и дадоха препоръки за по-нататъшната работа по Гражданската доктрина „Единна България”.  

Д-р Константин Тренчев, президент на КТ „Подкрепа”, заяви: „Пациентът е много болен. Какво да се направи? Първо, да се постави диагноза, второ, да се изпише правилно лечение. Възможно е обединение около принципи, а не около личности. Това изисква много широка дискусия...” И изрази виждането си доктрината да не остане само добро пожелание, а да „помислим как да я легитимираме.” Той акцентира и върху разделението и ненавистта, царящи в обществото: „Нямаме в историята такава омраза като сега”. Според него гражданите нямат никакви защитни сили, тъй като те са изчерпани от разединението. И подчерта, че сме пред катастрофа, за което е предупреждавал нееднократно. 

Политологът доц. Мария Пиргова изрази съгласие с д-р Тренчев, че положението в страната е катастрофално. Според нея антимонополната битка на „ДНЕС” трябва да продължи: „Мисля, че ДНЕС трябва да върви с антимонополното си острие.” 

Според експерта по сигурността Славчо Велков трябва да се мисли за реализирането на новата инициатива. „За това обаче се изисква дипломиран лекар”, каза той. И препоръча специалисти да работят по общонационалните теми, обобщаващи проблемите на цялата нация. 

Людмила Георгиева - председател на Фондация „Обща кауза“, препоръча Гражданско движение „ДНЕС” „да изработи една програма, да потърси подкрепа и да изпълнява истинска лобистка роля”, тъй като това е начинът да се набира всякаква подкрепа и сътрудничество. 

Енергийният експерт на Гражданско движение „ДНЕС” Георги Христов сподели: „Става въпрос за съдържанието, а не за формата. Стъпките са три: Събиране на съмишленици за идеята, организация на инициативата, Сътрудничество – съдържателната част за изход от това положение. Чак след това ще търсим формата. „ И добави, че „диагноза вече има, търси се лекарството”. Той смята, че „не бива да се критикува, а да се направи така, че да организираме инициативата – да подредим целите и те да станат стратегия поне за 15 г. напред.” 

Д-р Димитър  Ленков  - главен секретар на Български лекарски съюз, акцентира върху демографския проблем в България. Той приветства инициативата за „ЕДИННА БЪЛГАРИЯ”  и бе категоричен, че БЛС застава зад нея. „Нека знаещите и можещите хора да се съберем край една маса и да го направим!” 

В изказването си вицепрезидентът на КТ „Подкрепа” Димитър Манолов заяви: „Да акцентираме върху прехода, който води до нещо, което продължава да не ни харесва. Политиките не са леви и десни, а хубави и лоши.”  И подчерта: „Каксво прави този президент – да балансира – това му е функцията според конституцията. Трябва да бъде натискан да си изпълни правомощията. Той трябва да налага правомощия, а не да се крие!” По думите му КТ „Подкрепа” е „готова да сътрудничи в рамките на собствения си потенциал”. 

Д-р Николай Лалев, експерт на „ДНЕС” по здравеопазване, бе категоричен: „Гражданството да покаже политиката, а политическите партии да я спазват! Събрали сме се да дадем лечението!” 

Проф. Чавдар Николов допълни, че е предупреждавал за разединението. „Улиците могат да се напълнят, но от там нататък какво правим? Монополите са страшни, но най-страшни са частните монополи!” 

Стефан Вичев от Сдружение „Едни от нас“ смята, че темите са свързани, „но имаме малко време.” Той препоръча всеки да напише мнението си, да го даде в ДНЕС, а периодът за който трябва да се готвят отделните теми, трябва да е за близките 50 години. „И да се действа!” 

Конфедералният секретар на КТ „Подкрепа” д-р Евгени Душков изрази готовност да участва от стрна на организацията си в гражданската доктрина по темата здравеопазване. 


543