Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / „ДНЕС” РАЗДАДЕ ГОДИШ...
„ДНЕС” РАЗДАДЕ ГОДИШНИТЕ НАГРАДИ „ВИДКО” 2012

„ДНЕС” РАЗДАДЕ ГОДИШНИТЕ НАГРАДИ „ВИДКО” 2012Спасителят от „Коста Конкордия“ Петър Петров стана „Гражданин за пример“ на 2012 г.

 

Отец Иван от Нови хан стана „Обществено ангажирана личност” на годината, а Стефка Костадинова грабна „Видко” за „Прослава на името на България по свeта”

 

 

 

Почетен гост на церемонията бе Кристин Столт -  секретар по политическите въпроси на посолството на САЩ, а сред гостите се открояваха  Джуди Халваджиян, Иван Кулеков, Тома Спространов,  Светла Петрова, Патриция Кирилова, Гергана Жулева, Алескандър Кашъмов, Янка Рупкина, Светла Караджова…

 

 

Късно снощи в Гранд-хотел „България“ се състоя традиционната церемония на годишните награди „Видко“, организирани от Гражданско движение „ДНЕС”.

 

 

Тазгодишните номинации бяха разпределени в 5 категории:


 1. 1. Гражданин за пример

 2. 2. Обществено ангажирана личност

 3. 3. Неправителствена организация

 4. 4. Работа в полза на гражданите (награда за медии и журналисти, реално отразяващи проблемите на гражданското общество)

 5. 5. Прослава на името на България пред света

 

 

1. Спасителят, механик от кораба „Коста Конкордия“ Петър Петров, спечели наградата в категория „Гражданин за пример“.

Петър Петров с още 6 свои колеги, българи, спаси над 500 души при потъването на 11-етажния круизен кораб „Коста Конкордия“ край италианския остров Джилио на 13.01.2012 г.

 

2. Отец Иван от Нови хан спечели наградата „Видко“ в категория „Общественоангажирана личност“ за дългогодишните си усилия да помага на хора в затруднено положение.

 

3. Наградата „Видко“ за неправителствена организация на 2012 г. спечели WWF(World Wide Fund for Nature) за ролята си в привличането на обществения интерес към проблемите на околната среда и за насърчаването на отговорно отношение към природата и природните ресурси. Ежегодната инициатива „Часът на земята“, организирана от WWF набра масова популярност в България през последните години.

 

4. Наградата „Видко“ за Работа в полза на гражданите има трима лауреати - журналистката Силвия Великова от БНР, Нова българска телевизия и БГ НЕС. Призът в тази категория се присъжда на медии и журналисти за ангажираността им с обществените проблеми и за обективност при отразяването на инициативите на гражданското общество.

 

5. Председателят на БОК Стефка Костадинова беше отличена със специална награда „Видко“ за „Прослава на името на България по света”  за това, че през 2012 г. официално бе приета в „Залата на славата” на леката атлетика и е една от двадесет и четиримата легендарни спортисти в света, които са с признат неоспорим принос и изключителна роля в развитието на този спорт през последните 100 години. Тя притежава повече от 25 години върховото постижение и ненадминат световен рекорд в скока на височина, 209 см, и е безспорната № 1 в тази дисциплина за всички времена.

 

Посмъртни награди в категорията „Гражданин за пример“ бяха присъдени на трима българи, жертвали живота си, за да спасят деца.

 • На 26 май 2012 г. 32-годишният строител Пламен Петков успя да спаси давещо се момиче във водите край плажа в Уест Уитъринг, Англия. Пламен така и не успя да излезе от водата, повлечен от подводно течение.
 • На 24 юли 48-годишният електротехник Христо Стефанов и 50-годишният оперен певец Петър Тодоров спасиха две деца от водите край неохранявания плаж „Липите“ край Синеморец, но платиха за това с живота си.

 

Наградени и гости бяха зарадвани от изпълнението на формация ЖЕСТИМ и уникалния глас на незрящата млада изпълнителка Виктория Дамянова. Имаше усмивки и сълзи и всички присъстващи се обединиха около идеята, че доброто в България съществува, че хората имат и желание, и сърце да правят добро. И Гражданко движение „ДНЕС” ще продължава да намира, разказва и отличава достойните граждански и човешки постъпки.

 

На церемонията бяха раздадени уникални авторски пластики на художника Огнемир Каменов.

 

Събитието приключи със загадъчно произшествие – мистериозно изчезна една от наградите. Организаторите са убедени, че позитивната енергия и посланието, което носи творбата, ще я върне в най-скоро време на нейния носител. Ние вярваме в доброто, заявиха те.

 

 

Годишни награди Видко”

 

Тазгодишните номинации бяха разпределени в 5 категории:

 • Гражданин за пример
 • Обществено ангажирана личност
 • Неправителствена организация
 • Работа в полза на гражданите (награда за медии и журналисти, реално отразяващи проблемите на гражданското общество)
 • Прослава името на България пред света

 

 

 

Наградените в съответните категории:

 1. 1.      ПЕТЪР ПЕТРОВ, механик от кораба „Коста Конкордия“ – Годишната награда„ВИДКО“ в категория  „Гражданин за пример“ за това, че спаси живота на над 500 души при потъването на 11-етажния круизен кораб „Коста Конкордия“ край италианския остров Джилио на 13.01.2012 г.
 2. 2.      Пламен Петков, строител – посмъртно - Годишната награда „ВИДКО“ в категория  „Гражданин за пример“ за това, че на 26.05. 2012 г. 32 годишният мъж успя да спаси давещо се момиче във водите край плажа в Уест Уитъринг, Англия. Пламен така и не успя да излезе от водата, повлечен от подводно течение.

3.  Христо Стефанов, електротехник – посмъртно - Годишната награда „ВИДКО“ в категория  „Гражданин за пример“ за това, че на 24 юли 2012 г., заедно с Петър Тодоров спасиха две деца от водите край неохранявания плаж „Липите“ край Синеморец, но платиха за това с живота си.

4.  Петър Тодоров – оперен певец - посмъртно - Годишната награда „ВИДКО“ в категория  „Гражданин за пример“ за това, че на 24 юли 2012 г., заедно с Христо Стефанов спасиха две деца от водите край неохранявания плаж „Липите“ край Синеморец, но платиха за това с живота си.

 1. 5.      Марио Тихомиров от дома за деца лишени от родителски грижи „Надежда“ в гр.Белоградчик  -  грамота в категория  „Гражданин за пример” за проява на смелост и героизъм при спасяването на друго дете, паднало в пропаст при Белоградчишките скали.
 2. 6.      Петко Петков от гр. Пазарджик - грамота в категория  „Гражданин за пример” за това, че спечели конкурса за лого на Националната програма за младежта 2011-2015 г.
 3. 7.      Мирослав Ангелов, студент по медицина в гр. Плевен - грамота в категория  „Гражданин за пример” за това, че върна 5000 лв., които погрешно са му били преведени в дебитната карта.
 4. 8.      д-р Аргир Аргиров, изпълнителен директор на Многопрофилна болница гр. Пловдив -грамота в категория  „Гражданин за пример” за висок професионализъм и изключителна хуманност при обслужване на граждани в критично състояние.
 5. 9.      Чавдар Янев - грамота в категория  „Гражданин за пример” за това, че успя след 11 години и 10 месеца да осъди „Топлофикация“–София и обяви гладна стачка пред Висшия Съдебен Съвет, за да изрази протеста и недоволството си от съдебната система, която допуска дела, водени от граждани срещу институции, да продължават с години, а в същото време, същите тези институции, могат да осъдят отделен човек за ден-два.

10.  Стела Енева, лекоатлет, дискохвъргач - грамота в категория  „Гражданин за пример” за това, че на Параолимпийските игри, Лондон 2012, спечели за България два сребърни медала на диск и гюле, от Евро 2012 е носител на сребърен медал на диск, и бе избрана за спортист номер 1 с увреждания за 2012 година.

11.  Отец Иван от Нови хан - Годишната награда „ВИДКО“ в категория „Обществено ангажирана личност” за дългогодишните му усилия да помага на хора в затруднено положение.

12.  Николай Колев – Босия, поетът дисидент - грамота в категория „Обществено ангажирана личност” за това, че е вдъхновител на „доматената революция”

13.  проф. Спартак Хаджиев - грамота в категория „Обществено ангажирана личност” за това, че е откривател на ваксината срещу рак – Катрапс, която удължава живота в ремисия на онкоболните до 20 години. От юли миналата година, препаратът, дело на три поколения лекари, има Европейски патент, а авторите му взеха приза „Изобретател на годината“.

14.  адв. Наталия Кумпикова - грамота в категория „Обществено ангажирана личност” за активната и гражданска позиция, и широката доброволческа дейност в помощ на социално слаби граждани.

15.  д-р Веселин Божков, председател на КРС - грамота в категория „Обществено ангажирана личност” за организирането на многобройни изнесени приемни на територията на страната по сигнали и в помощ на гражданите, ощетени от мобилни оператори, интернет доставчици и кабелни оператори.

16. WWF (World Wide Fund for Nature) - Годишната награда „ВИДКО“ в категория „Неправителствена организация” за ролята ѝ в привличането на обществения интерес към проблемите на околната среда и за насърчаването на отговорно отношение към природата и природните ресурси. Ежегодната инициатива „Часът на земята“, организирана от WWF набра масова популярност в България през последните години.

17. Сдружение „2002 НАДЕЖДИ” гр. Пазарджик - грамота в категория „Неправителствена организация” за постоянната неуморна работа и постигнати добри резултати за хората в неравностойно положение.

18. Българска асоциация на онкоболните в Плевен - грамота в категория „Неправителствена организация”.

19. Сдружение „Паралелен свят” в Пловдив с председател Кремена Стоянова - грамота в категория „Неправителствена организация” за постоянната неуморна работа по организиране и съгласуване действията на родителите на деца с увреждания за по справедлив живот.

20. Български хелзински комитет -  грамота в категория „Неправителствена организация”.

21. Фондация С.Е.Г.А. - грамота в категория „Неправителствена организация”.

22. Силвия Великова – журналист от БНР – Годишната награда „ВИДКО“ в категория „Работа в полза на гражданите” за ангажираността ѝ с обществените проблеми и за обективност при отразяването на инициативите на гражданското общество.

23. Нова българска телевизия - Годишната награда „ВИДКО“ в категория „Работа в полза на гражданите” за активност, ангажираност и обективност при отразяването на инициативите на гражданското общество и за това, че правят всичко възможно да бъде чут гласът на гражданите.

24. БГ НЕС - Годишната награда „ВИДКО“ в категория „Работа в полза на гражданите” за обективност и ангажираност с обществените проблеми при отразяването на инициативите на гражданското общество и за това, че правят всичко възможно да бъде чут гласът на гражданите.

25. Силвия Трендафилова, журналист, предаване „Зад фасадата”, ТВ „СКАТ”- грамота в категория „Работа в полза на гражданите” за журналистическата и гражданската ѝ ангажираност. За безпристрастното и съвестно отразяване на позицията и протестите на гражданите по темата за Синя зона.

26. Кети Тренчева, журналист, „Радио Благоевград” - грамота в категория „Работа в полза на гражданите” за активната и гражданска позиция и изключителната ѝ активност, ангажираност и съпричастност към проблемите на гражданското общество, за упоритостта и последователността ѝ в търсене на истината и правата на гражданите.

27. Джуди Халваджиян – продуцент на предаването „Господари на ефира” - грамота в категория „Работа в полза на гражданите” за изключително сериозната роля на предаването при предпазване на гражданите от измамници и тарикати, както и за активната защита на гражданските интереси.

28. Стефка Костадинова, председател на БОК - Годишната награда „ВИДКО“ в категория „Прослава името на България по света” за това, че през 2012 година, официално бе приета в „Залата на славата“ на леката атлетика и е една от двадесет и четиримата легендарни спортисти в света, които са с признат неоспорим принос и изключителна заслуга в развитието на този спорт през последните 100 години; за това, че повече от 25 години ,притежава върховото постижение и ненадминат световен рекорд в скока на височина /209 см./, с което е безспорната № 1 в тази дисциплина за всички времена.

29. проф. Христо Пимпирев, български учен и антарктически изследовател – грамота в категория „Прослава името на България по света” за покоряване на Южния полюс.

30. Проф. Спартак Хаджиев, изобретател на ваксина срещу рака – номиниран посмъртно -грамота в категория „Прослава името на България по света”

31. Кубрат Пулев - спортист на 2012 година, който спечели Европейската титла на Европейския боксов съюз и защити Интерконтиненталната титла на Международната боксова федерация - грамота в категория „Прослава името на България по света”

32. Станислав Недков Стъки – ММА боецът, който остана непобеден на ринга и през 2012 година и остава в актива си с 12 победи и нито едно поражение - грамота в категория „Прослава името на България по света”

33. Стилиян Петров, футболист и любимец на футболните фенове по света - грамота в категория „Прослава името на България по света” за мъжествената му борба с коварната болест.


3263