Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / „Катастрофата Фандък...
„Катастрофата Фандъкова“ ще ни струва скъпо! >> Търговци от ”Графа” съдят Столична община за 387 059, 75 лева

„Катастрофата Фандъкова“ ще ни струва скъпо! >> Търговци от ”Графа” съдят Столична община за 387 059, 75 лева387 059,75 лева е стойността на колективния иск на търговци, опериращи по протежението на ул. „Граф Игнатиев”. Днес, 10 май 2019 година, искът срещу Столична община бе внесен в Софийски градски съд. От исканата сума 364 182,76 лева са за пропуснати ползи, а 22 876,96 са за претърпени вреди., пишат от Сдружение ”Справедливост за всички”.

От сдружението представят и мотивите към иска:

 

Никъде в документацията по провеждане на обществената поръчка за ремонта на ул. „Граф Игнатиев” Столична община не е отчела, че това е район с търговски обекти и не е поискала от кандидатите да се съобразят с този факт. Не е отчетено наличието на 300 търговски обекта по протежение на участъка в ремонт. Единствените критерии на общината са свързани с „местното население”, както то е наречено в обществената поръчка. Именно затова и е позволено всички обекти да бъдат поставени в невъзможност да работят през целия период на ремонта.

 

Затварянето на целия периметър на ремонта за целия период от време на ремонта (в началото 300 дни , а към настоящия момент повече от година) е направено единствено и само за удобство на фирмите-изпълнители и поставя търговците по улицата в невъзможност да работят. Някои от точките на ремонта са затворени от първия до последния ден, който ще настъпи неизвестно кога, и щетите върху търговските обекти там надхвърлят и най-песимистичните очаквания. Такива точки са площад „Гарибалди“ и площад „Славейков“.

 

От самото начало на ремонта Общината разрешава по цялото протежение на улицата и на броени сантиметри от входовете на търговските обекти да се поставят метални ограждения и по тях надписи и сигнализация, че преминаването е възможно само за живущи в региона. В този огромен отцепен периметър обаче в повече от времето въобще не се е работило, което е доказано с многобройни свидетелски показания на служители в обектите и на живущи в региона.

 

През цялото време на ремонта Столична община дава неверни и подвеждащи търговците данни за времетраенето на ремонта, което изключва възможността на последните да направят смислени бизнеспланове за оцеляване при тези обстоятелства. На единствената официална среща между общината с търговците (разполагаме с пълен запис) се съобщават множество неверни данни, а обещаното за септември отваряне на трамвайното трасе беше „преобещано“ за октомври. В крайна сметка движението на трамвая бе възстановено на 30 декември.

 

Без наличие на каквито и да било форсмажорни обстоятелства, Столична община удължи срока на ремонта с още 89 дни, което нанася допълнителни загуби на бизнеса в региона.

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник:https://frognews.bg/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Фандъкова с нови уверения за светло бъдеще за ремонтите в София

"Спаси София": Фандъкова да си ходи заради лошите и скъпи ремонти

Гаранция "ГЕРБ": Дублирани обществени поръчки източват милиони от Столична община!

Корупция на тъмно, закриляна от Фандъкова и ГЕРБ >> Компания, усвоила над 1 млрд., подхваща ремонтите в центъра на София

Столична община тихомълком удължи срока за ремонта на Западен парк

А досега какво правихте?! >> Фандъкова: Ще проверим обществените поръчки, засягащи Столична община

Златните зони на София!

Както Движение "ДНЕС" предупреди ощe преди години!* >>> Зелената зона в София обхваща още три района

Движение "ДНЕС" алармираше отдавна!* >> Ред в синьо и зелено99071