Гражданско Движение ''ДНЕС''

Новини от „ДНЕС“

Начало / Актуално - Новини от „ДНЕС“ / „Партията на народа“...
„Партията на народа“ пак се обърка с мажоритарния вот

„Партията на народа“ пак се обърка с мажоритарния вотКоментар на Манол Николов

 

БСП пак се объркаха - решили да направят поредните промени в законопроекта на Избирателния кодекс, така че да отговарял на решенията на референдума. Боже опази! Явно бързо забравиха избирателния кодекс, който Мая Манолова сътвори преди няколко години. И сега предлагат нов - още по-смотан и нямащ нищо общо с Националното допитване.

На 6 ноември 2016 г. 3,5 млн. българи гласуваха, а 3 млн. казаха "Да" на мажоритарната система в два тура, задължителното гласуване и намаляването на субсидията. Исканията на българите са кристално ясни и категорични. Това, което гласят обърканите леви изобщо не съвпада с волята на хората. Нищо че Корнелия Нинова непрекъснато повтаря, че "БСП са единствената партия, съобразяваща се с въжделенията народни“. Как да не оценим това червеното лицемерие. Лицемерие и демагогия!

Социалистите демагогски, за да отбият номера, предлагат смесена избирателна система, при която в Народното събрание да се избират 120 мажоритарни и 120 пропорционални кандидати в рамките на досегашните 31 многомандатни избирателни райони (МИР). Според левите юристи най-добре е водещ да бъде пропорционалният принцип и ако една партия взема 4% от гласове за листите си по места, влиза в НС, ако ли не – може да има само мажоритарни депутати, в случай, че такива бъдат избрани.

Псевдопредложенията на БСП няма как да бъдат приети. Това е първият и най-вероятен сценарий, който ще се разиграе тази есен. Левите ще обсъждат, ще дебатират и накрая текстовете ще потънат в прахта. След като дори най-голямата политическа партия ГЕРБ не успя (или по-скоро не поиска) да промени Избирателния кодекс в унисон с решенията от реферндума, то как това ще стане само с гласовете в ляво?

Има и втори вариант обаче - да направят сделка с останалите партии. Това не е невъзможен сценарий, особено ако и 240-те народни представители-предатели не припознаят червения законопроект като отбиване на номера.

През последните месеци Нинова и обкръжение сякаш се скриха. Това може би е и ефектът от тайната им дружба и задкулисни договорки с Борисов. За това и БСП се превърна в беззъба, безпомощна опозиция, която губи от ден на ден имиджа си на опозиционна партия и защитник на народните тегоби. Столетницата буквално изчезна от политическия небосклон и по нищо вече  не личи, че е  втора политическа партия. С това поведение БСП се обрича на гибел при следващите избори, просто защото ГЕРБ за пореден път ще ги схруска и прати на резервната пейка, а пък появи ли се нова политическа алтернатива направо ще ги измете, защото народът е мъдър и няма да забрави предателите. БСП от втора политическа партия може не само да отиде далеч надолу, но и да изпадне от борда.

Смесената система на БСП е кауза пердута. Законопроектът е по-скоро да се отчете дейност, че и червените уж са послушали гласа на народа. Разбира се, има и трети вариант - ГЕРБ да решат да се спасят от народния гняв и да подкрепят куцото ляво предложение. Така и двете политически партии ще излязат чисти пред избирателите, че "са изпълнили волята на народа".

Всъщност и в ляво, и в дясно могат да постъпят много по-умно и още в първите дни от новия парламентарен сезон да гласуват решението на ЦИК, внесено в деловодството на 13 юни. Депутатите имат възможност да приемат, че трите въпроса от референдума са напълно законни. Това би станало, ако се следват текстовете в Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление.

И  БСП, и ГЕРБ, и ДПС, и патриотите, и Воля трябва най-накрая да постъпят така, както трябваше да направят преди месеци - да чуят онова, което искат хората и да го превърнат в закон. Това е последният им шанс за оцеляване. Само този ход може да ги спаси от пълно самоунищожение и народно презрение .

Корнелия Нинова като пълновластен и единствен  господар на червените хмери  има още няколко дни, за да реши какво да направи. Няма смисъл да ни замазват очите с мъртвородените си законопроекти. БСП е наследница на бившата комунистическа партия и все още носи тежкото бреме на миналото. Нищо не е забравено, никой не е забравен. Днес е по-добре за левицата да се съсредоточи върху възможността наистина да направи нещо добро за България, дори и това да е референдумът, зад който стоят 3.4 млн. българи, не малко от тях -техни избиратели.

 

Вижте и други материали по темата:

Неуважаеми депутати, лятото няма да ви спаси. Искаме си референдума

Законите на 44-ия парламент: едно изпълнено обещание, няколко скандала и малко пиар

БСП с повече демагогия и лицемерие дори и от ГЕРБ*: Вторият рунд на мажоритарния вот остава за есента

Червените ги прихвана старческа деменция и лицемерно забравиха вота на 3 млн. българи! > БСП с нови промени по изборната система

Другарко Нинова, сбогувайте се с парламента

Проправителствен политолог призна*: ГЕРБ си направиха пиар с мажоритарния вот >> "ГЕРБ и БСП се страхуват една от друга, не от мажоритарния вот"