Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / „Шоуто на Слави“ зап...
„Шоуто на Слави“ започва подписка за референдум с 6 въпроса

„Шоуто на Слави“ започва подписка за референдум с 6 въпроса/КРОСС/ Слави Трифонов обяви в телевизионното си шоу, че екипът му започва да събира подписи за иницииране на национален референдум с 6 въпроса. Един от тях повтаря този, за който българите гласуваха в неделя - подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите? Останалите са за мажоритарни избори, броя на депутатите, държавната субсидия за партиите и задължителното гласуване.

„Шоуто на Слави" предлага в допитването да бъде включен и въпрос за пряк избор на областните полицейски шефове.

Въпросите ще бъдат внесени в Народното събрание на 9 ноември, а от следващия ден започва събирането на подписите. По закон то може да продължи до 3 месеца. Необходимият брой подписи е 400 хиляди, за да бъде парламентът задължен да насрочи референдума. Народното събрание има право и да редактира въпросите, но без да променя смисъла им.

Ето как са формулирани предложените въпроси от „Шоуто на Слави"

1. Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?

2. Подкрепяте ли броят на народните представители да бъде намален на 120?

3. Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?

4. Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?

5. Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?

6. Подкрепяте ли директорите на областните дирекции на Министерството на вътрешните работи и началниците на районните управления в областните дирекции на Министерството на вътрешните работи да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?

Членовете на Инициативния комитет са Станислав Тодоров Трифонов, Тошко Йорданов Хаджитодоров, Ивайло Ванев Вълчев, Филип Маринов Станев, Иво Божанов Сиромахов, Александър Николов Вълчев, Драгомир Стефанов Петров и Иван Георгиев Кулеков.Източник: http://www.cross.bg/