Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / „Смятахме, че „разви...
„Смятахме, че „развитият социализъм“ е най-лошото, което може да ни се случи. Оказа се, че може по-лошо.“

„Смятахме, че „развитият социализъм“ е най-лошото, което може да ни се случи. Оказа се, че може по-лошо.“„Смятахме, че „развитият социализъм“ е най-лошото, което може да ни се случи. Оказа се, че може по-лошо.“
Жена от протеста, в анкета по бтв

„Развитият социализъм“ е времето, в което хората бяха приели Тодор Живков и управлението на БКП за даденост, и опитваха да оцеляват с връзки, мимикрия, членство в партията, малки далавери, редки командировки в чужбина и то предимно в Източния блок, предвидима отпуска и карта за море, в очакване на опашка за автомобил, апартамент и телевизор (!!!), с „Робинята Изаура“, „Всяка неделя“, съветска телевизия в петък и очакване нещо да се случи. Отвън. 

За хора, живели по онова време, е отчайващо, днес, когато вече имат коли, апартаменти, телевизори, възможност да пътуват навсякъде, илюзия за свобода на словото, базисни доходи, гарнирани с гледки на сараи, подпорни стени, поръчкови автомобили и дрогирани шофьори, да чуват от властта, че е най-доброто, което може да им се случи. Че трябва да са благодарни за това, че с труда си могат да живеят скромно, въпреки усилията. Могат да гледат хубавия живот на избраните и да псуват срещу телевизора. Да са благодарни за свободата да могат да викат. Въпреки че очевидно никой отгоре не иска да ги чуе.

Ако някой, от облечените с власт, си направи труда да чуе разнородните послания на хората от площада, ще чуе. Разочарованието от пропиления шанс да бъдем добре. И ще види изгубената надежда и потъпканото достойнство.

Но това се отнася за някой, който може да вижда отвъд себе си.

 

Миролюба Бенатова

 

Източник: https://svobodnoslovo.eu/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

Бенатова: Ако властта чуе хората от площада, ще види изгубената надежда

Бенатова за новите мерки срещу кризата: Опит за подкуп с европейски пари

Миролюба Бенатова: Мъжко ли е, г-н Борисов, да се криете зад женски гърбове

Бенатова: Плакатите за Пеевски изчезнаха от протеста. Ако Борисов не е разбрал, червената точка е на челото му

Миролюба Бенатова: На площад ”Независимост” протестът събира февруари и юни 2013-та на едно място

 132662