Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / „Спрете атаките срещ...
„Спрете атаките срещу строителния бранш’’ - протест на строителите

„Спрете атаките срещу строителния бранш’’ - протест на строителитеИнформационен сайт „ДНЕС“

 

Представители на строителния бранш излязоха на протест заради зачестилите напоследък обвинения срещу тях за високи цени, лошо качество и корупционни практики в сектора.

 

Още в ранните часове на деня членове на Камарата на строителите подредиха камиони и тежка строителна техника по протежението на бул. „Цариградско шосе“ в София в посока центъра, но без това да пречи движението по булеварда. С протестните си действия те изразяват безпокойство от „атаките срещу бранша“ и настояват съответните отговорни институции да вземат отношение по проблема.

 

„Нашето искане е да подредим бранша, да има плановост в него. Да останем тук, а не да отидем на първи терминал и да заминем за чужбина, както правят много от нашите колеги“, заяви инж. Илиян Терзиев, председател на Камарата.

 

На въпрос трябва ли да има „черен“ списък със строителни фирми, които не са изпълнявали коректно възложените им обекти, той отговори: „Смятате ли, че може да има забранителен списък за журналисти? Няма как да стане тази работа! Има процедури, които се спазват. Няма как да забраниш, когато някой спечели търг. Това не е нормално“.

 

КНСБ настоява още за незабавно спиране използването на бранша за политически цели, прекратяване необоснованите и неподкрепени с доказателства публични твърдения за корупция и злоупотреби в строителството. Според инж. Терзиев българските строителни фирми изграждат обекти и извършват ремонти с не по-лошо качество от европейските си колеги, а ако нарушения все пак бъдат установени – виновните трябва да понесат своята отговорност.

 

Машините ще останат подредени на бул. „Цариградско шосе“ до обяд, а строителният бранш ще депозира подписки в своя подкрепа в Народното събрание, Министерски съвет и Президентството.

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Караянчева брани строителите

Строителният бранш сезира СЕМ заради Елена Йончева >> Повтарянето на една лъжа 100 пъти, не я прави истина

Няма такава държава >> Строителни машини на протест в София срещу проверката на пътищата


83705