Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / „Златните“ пътища на...
„Златните“ пътища на провала

„Златните“ пътища на провалаКоментар на Райна Знаменкова

 

Народът писа едвам-едвам тройка на властта. И то за гордостта на Борисов и ГЕРБ – строителството на пътищата и магистралите и тяхното поддържане.

През трите мандата на Бойко Борисов, държавата нямаше и няма нито посока, нито цел..., но ТОЙ, Строителят имаше. Да се хвали, да реже лентички, да раздава народни пари като свои, да изнудва все по-обедняващите българи за пътни такси, да лови снежинки, за да икономиса от снегопочистване... Но най-важното – да няма обществена поръчка, по която предварително да не е ясен печелившият.

Тук, на територията България, подвластна на ГЕРБ и ремонтите на старата, и строителството на нова инфраструктура се извършват така, че авариите и преремонтирането да са гарантирани. А даже и на ремонтите да се правят нови ремонти. Единственият спорен въпрос е дали се строи по-грозно или по-некачествено.

Строежът на пътни артерии бе приоритет номер 1 на премиера Борисов през първия и втория му мандат. В началото не минаваше и ден без той да се похвали и да пререже някоя лентичка. Стигна се дотам, че започна да си мери дължината на магистралите с предходния премиер Сергей Станишев. (Някой психолог тук би повдигнал вежди и би направил интересно тълкование за това странно съревнование между големи момчета)

Услужливи анализатори направиха справка и заявиха, че двете правителства на Борисов от 2009 до 2013 и от 2014 до 1017 г. са построили три пъти повече пътища в километри от тези, направени от Станишев през 2005-2009 г. Веднага Станишев контраатакува и показа справка, според която твърденията на Борисов са неверни "Сърцето ми е пълно с кауза! Изключително ми е приятно в момента - България, погледната отгоре, е в пръстени от магистрали", бе казал Борисов преди време.

Великият Строител остана все така ентусиазиран и верен на асфалта и в третия си мандат. Сега вече Бойко Борисов се мери сам със себе си. И отчита нови и нови успехи. Само преди 3 месеца тържествено от властите бе отбелязан.... ръст от 22 процента в строителния сектор.

България прилича на открита строителна площадка, тържествуваше вече бившия регионален министър Нанков. "Строят се магистрали, пътища, тунели и всички процедури са прозрачни. Работи се на светло под прожекторите", богохулстваше той. "Не просто строим магистрали, пълним дупки, но и вършим работа. Нашите магистрали са най-евтини в Европа", казваше Николай Нанков.

Очевидно "Продължават да ни имат за по-прости от тях" , казваме пък ние, съблюдавайки заръката на Борисов от преди време: "Аз съм прост, и вие сте прости! И затова се разбираме!“ ВИДЕО. Е да, може да сме прости, но пък не сме слепи!

Защото за  разлика от други некачествени работи на ГЕРБ тези по пътищата се забелязват най-бързо.

Бавно! Скъпо! Калпаво!

Гарантирано от управляващите!

Една голяма, смъртоносна кражба! При Борисов 1, 2 и 3.

При Борисов 1, наистина строяха евтино. Значителна част от необходимите дейности бяха спестявани и така се хвалеха с ниска цена, за сметка на качеството. А имаше и за добра комисионна... В последствие, тези дейности се възлагаха като неотложни ремонти на фирмата, която вече беше спечелила поръчката. Така поправката дори на малки кръпки се правеше на завишена цена, която дори не се калкулираше в общата стойност на пътя.

Към ден днешен, нуждата от захранване на „нашите фирми“ нарасна значително, и въпреки този трик, цената на километър път отдавна не е от ниските, напротив.

За качеството няма какво да  обсъждаме, едва ли някой ще може да посочи път, който не е ремонтиран още до втората си година.

На сметката на Бойко Строителя можем да пришием един безспорен "бисер" от многото отсечки – чудо. Става дума за участъка от магистрала „Струма“ - между Кресна и Крупник. Тя трябва да бъде направена за 1556 дни - т.е. за малко над 4 години. И забележете! Да се построи за рекордните 42.3 млн. лв. на километър. Трасето ще е дълго само 23,6 км. Стойността на поръчката /без ДДС/ е над 1.05 млрд. лева?!?

Това се казва кауза! Бойко Борисов знае какво му е на сърце.

Алчността на едни обаче е за сметка на живота на други. За грандиозната корупция, тук няма да отваряме дума. Ще се хванем за смъртта. По пътищата-убийци. Дето с гордост ни ги строи властта на Бойко Борисов.

Декоративни мантинели, асфалт натъпкан с варовик, дупки всякаква големина, несъобразена инфраструктура... и какви ли не още куп недостатъци

Антистроителство!

За последно то уби 17 души в Искърското дефиле. Преди година жена загина в тунел „Ечемишка“ на непрекъснато ремонтираната АМ „Хемус“... Стотици  трагедии под звуците на фанфарите, с които Борисов мандат след мандат откриваше нови и ремонтирани пътища.

Печални „видими“ резултати от управлението на ГЕРБ, за което те не са виновни... Не са виновни и за безотговорността, безхаберието и наглостта си. Със сигурност няма и да се трогнат от слабата  оценка, която обществото им дава за това, което ТЕ правят.

ТЕ си имат схеми и планове. Имат да строят и ремонтират пътища из цяла България. По техни думи им трябват поне още 6 години и... милиарди левове. ТЕ искат да чакаме. Искат да ги аплодираме! А колите ни да продължат да подскачат като топка за тенис по „Хемус“, на „Тракия“ пропадналите участъци пак да са си пропаднали, кръпките около Пазарджик все повече да подлудяват шофьорите. А "Струма", "Струма" си е направо отвратителна с обратните виражи...

Над 162 са опасните участъци по високоскоростните пътища в страната.

А ТЕ продължават да ни съветват. Да караме внимателно! Със съобразена скорост. Да следим прогнозите за времето. Да се молим на съдбата.

ТЕ ще компенсират кражбите си с пореден ОРГАН по безопасност на движението. Ама този ОРГАН Бойко Борисов ни го слага още от 2003-та, когато беше гл. секретар на МВР.

ТЕ се гласят да  продължат да наливат по 100 млн. на година за да кърпят провала си.

678 души са загинали по пътищата на страната през миналата година.  С дейното участие на ГЕРБ.

"Мен ще ме забравите, но магистралите и мостовете ще останат", казва Борисов по повод оценката на Старейшините от ГЕРБ, че ТОЙ, БОЙКО е "един истински строител на нова България".

Е, НЕ!

Ще го запомним Бойко. Добре ще го запомним. И с магистралите, и с пътищата  масови убийци. И с "повишеното" качество на живот, и с "добрия" бизнес климат, и с "ниските" нива на безработицата, и с овладяната престъпност, и корупция, и с "повишената" покупателна способност на населението и следователно "по-високия" ни  стандарт…

Ще го запомним с обещаната и "върната" справедливост в цялата страна...!

Като стане време за избор – нека не забравяме!

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА: 

Ремонти по магистралите: Шофьорите да изострят вниманието си

Отново ремонтират ремонтирана част на "Дондуков"

Отново ремонтират новата магистрала Марица

Борисов построил три пъти повече пътища от Станишев

Невероятно, но факт – Тройната коалиция построила повече магистрали от Борисов – 121 срещу 115 км

Да си премерим магистралките

Бойко Борисов към металурзите: Вие сте прости и аз съм прост, затова се разбираме

Галъп: Българите оценяват пътищата у нас за тройка

Нанков: Българските магистрали - най-евтините магистрали

Изпратихме 2017 година с 678 загинали на пътя

За Старейшините на ГЕРБ Борисов е „истински строител на България”

Нов орган за пътна безопасност? Ненужен!

Коментар на Darth Plagueis: "... На Хемус колата ми подскача като топче за тенис, а е 2,5 тона. На Тракия пропадналите участъци пак са си пропаднали, кръпките около Пазарджик пак те подлудяват. Струма си е отвратителна с обратните виражи."

 

 


74722