Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / "Като слуга на наро...

"Като слуга на народа" Борисов предупреди отново за референдумаРазглеждането на националния референдум от 2016 г., в който мнозинството участвали поискаха чист мажоритарен вот, държавна субсидия за партиите от 1 лев на глас и задължително гласуване, трябва да е първата и основна задача на следващото Народно събрание. Това обяви за пореден път лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред Би Ти Ви. "Още след първия ден на създаване на парламента той ще бъде подложен на огромен натиск. Има референдум - 2.5 милиона са казали, че искат по друг начин да бъдат провеждани изборите - мажоритарни, с 1 лев субсидия. И ако политиците си мислят, че това ще се игнорира и ще се забрави, това няма да се случи", предупреди бившият премиер. Според него недостигащите няколко хиляди гласа, за да бъде задължен парламентът да приеме резултатите от допитването, не могат да служат като извинение за неразглеждането му. "Всичките се бием в гърдите, че сме слуги на народа. А 2.5 милиона от избирателите казаха, че това трябва да се промени", изтъкна Борисов.

По думите му "голямото напрежение" в българската политика ще настъпи след изборите, когато всичко ще зависи от "умението в зависимост от ситуацията да намериш по-стабилни партньори да направиш правителство". Самият Борисов е оптимист, че шансовете на партията му да състави кабинет са големи. "ГЕРБ е в по-привилегирована позиция, защото през последните години сме работили с патриоти и реформатори. Имаме възможност за повече маневри", похвали се експремиерът. 

Борисов отрече, че партията му ще се съюзи с ДПС. Не така стоели нещата при БСП, които според него "неслучайно шикалкавят зверски на тази тема". Той се отнесе с пренебрежение към идеята на соцлидера Корнелия Нинова да проведе допитване сред симпатизантите си, за да установи с кого да се коалира. "А кой ще им брои гласовете? Това е, все едно ние да кажем - ще питаме членовете ни, а накрая Цветанов ще преброи гласовете", иронично коментира Борисов.

 

Източник: http://www.segabg.com/23450