Гражданско Движение ''ДНЕС''

Анализи, коментари и интервюта

 „Коцето“ и лъжите. Ключовата дума „плащане“

„Коцето“ и лъжите. Ключовата дума „плащане“ 

От статията става ясно, че специализираната прокуратура извършва проверка по сигнал за това как Костадин Костадинов /“Възраждане“/ веднага след местните избори е закупил къща за 100 000 евро от кадър на лидера на БСП – Варна Борислав Гуцанов.

Въпросният кадър на Борислав Гуцанов – „Невяна“ написа тогава като коментар под публикацията: „…смятам, че г-жа Томова просто е сърдита на г-н Костадинов, че не си плаща на сайта. Поздрави!“

Тя „смятала“. Още тогава Веселина Томова категорично написа в сайта АФЕРА, че никога, по никакъв повод нито се е виждала с въпросното „Коце“, нито е искала да се плаща на сайта АФЕРА, нито изобщо е проявявала интерес към партийната работа на партията на въпросното „Коце“. Костадин Костадинов е бил обект на публикации в сайта АФЕРА в битността му като общински съветник във Варна, поради взаимно отричащите се негови предизборни обещания и последващите му действия.

Снощи в предаването „Евродикоф“ по телевизия Евроком, водещият Сашо Диков и гостът му Костадин Костадинов се упражниха върху името на Веселина Томова и сайта АФЕРА.

Като естествено Веселина Томова бе атакувана, а „Коцето“ бе целия в бяло, напоследък изкарван от същата тази телевизия и като „репресиран“, заради това, което бил казвал.

Наглостта на въпросното „Коце“ стигна и дотам, че след като Сашо Диков му прочете коментара на „Невяна“, кадърът на Гуцанов, от когото Коцето е купил къщата, в който тя казва, че Веселина Томова пишела против Коцето, „защото не си плащал“, отговорът на Коцето беше, че най-вероятно е така и тя затова го е казала.

При положение, че въпросното „Коце“ никога и по никакъв повод не е имал контакт с Веселина Томова, камо ли да е имало разговори между тях за „отразяване“ или „плащане“.

Впрочем, плащането от страна на Коцето бе ясно и видимо в жълти сайтове и по време на последната предизборна кампания. Дали има такова и в „Евроком“, или други са причините за яростното налагане на „Коцето“ и изкарването му като „репресиран борец за правда“ – те си знаят.

И понеже винаги сме ненавиждали лъжите, сега да проследим ЛЪЖЕ ли „КОЦЕТО“!

Първо нека чуем какво е изрекъл Костадин Костадинов на 29 март 2017 година, като гост в „Шоуто на Слави“, изявяващ се като пръв „борец“ срещу партийните субсидии и върло обещаващ как партията му „Възраждане“ се отказва от партийната субсидия, която и е право по закон:

Вероятно много хора, като Слави, които не са познавали „Коцето“, са му повярвали какъв невиждан „герой“ е.
Обаче!

Какво се случва с „героичните обещания“ на Костадин Костадинов – „Коцето“ нататък във времето?! И отказа ли се „Коцето“ от държавната субсидия, както тържествено обеща?!

След изборите на 26 март 2017 г. партия „Възраждане“ получава 37 896 гласа (1,11%) и „Коцето“ декларира, че ще се откажат от държавната субсидия.

След като това не се случва кандидат-депутатът от „Възраждане“ тогава, Минчо Христов се разграничава както от партията, така и от лидера и „Коцето“: „Разделихме се, защото не изпълниха основното си предизборно обещание – да се откажат от субсидията. За мен „Възраждане“ е затворена страница.“

Две години по-късно – сайта „Флагман“ си прави труда да провери какво става с партийната субсидия на „Възраждане“ и къде потънаха героичните обещания на „Коцето“, че се отказва от държавните субсидии.

Какво се оказва?!

„През 2017 г. партия „Възраждане“ е получила 384 440 лв. държавна субсидия, а през 2018 г. – 501 444 лв. За тези две години финансовата инжекция от бюджета за „Възраждане“ е в размер на 885 884 лв.

Според годишния финансов отчет, към 31 декември 2018 г. партията разполага с парични средства в банкова сметка в размер на 530 916,75 лв., както и с 965,97 лв. в брой. Документите казват, че на практика всички приходи на „Възраждане“ са от държавна субсидия. Членски внос не е събиран. Дарения също няма, ако изключим 100 лв., получени през 2017 г. от лицето Георги Атанасов Христов.

Калкулацията сочи, че макар на думи „Възраждане“ да се е отказала от държавната субсидия, тя е изразходвала официално около 354 000 лв. през 2017 и 2018 г., а в сметките й се съхраняват над 530 000 лв. от същата тази субсидия.

Според отчетите на партията, през 2017 г. от субсидията са направени дарения в размер на 168 768 лв. За „външни услуги“ пък са платени 35 000 лв. Неусвоени за 2017 г. са останали 183 148 лв. Тези неусвоени средства не са върнати на държавата, а са си останали в банковата сметка на партията.

През 2018 г. от получените над 500 000 лв. държавна субсидия са изразходвани 56 850 лв. за дарения. Другите пера са „наеми“ – 12 053 лв., „разходи за провеждане на пресконференции“ – 2582 лв., най-големи са „разходите за популяризиране дейността на партията“ – 83 340 лв.

За счетоводни и одиторски услуги са платени 4770 лв., а за банкови такси – 224 лв.

„От субсидията е останала неусвоена част в размер на 341 694,22 лв.“, сочи годишният финансов отчет на партия „Възраждане“ за 2018 г. Парите, разбира се, не са върнати на държавата, а се трупат в банковата сметка.

Любопитното е, че Костадинов продължава да твърди, че партията му не ползва държавно финансиране.

….Костадин Костадинов в един момент заяви, че няма да отговаря на повече въпроси, ако не му се каже незабавно кои партии плащат на „Флагман“ за предизборна реклама, макар че информацията е публична по закон. Накрая той дори премина към закани:

„Да си знаете – когато „Възраждане” започне да управлява България, вие и хората, които са ви… как да кажа… хората, които са ви собственици на вашата… не знам – фирма, медия и т.н., ще бъдете принудени да отговаряте на много въпроси, на въпроси пред българския народ, защото заради вас България умира…“

Нещо познато?

Всеки, който пита „Коцето“ защо лъже, е обвинен, че някой или му „плаща“, или че го критикуват, защото „не плащал“?!

Публикацията на АФЕРА за това как Костадин Костадинов си купи къща, и то не някаква къщурка, както иска да я изкара „Коцето“, веднага след последните местни избори на които бе кандидат -кмет за Варна, подържан от Борислав Гуцанов – БСП, и я купи точно от кадър на същия този БСП Борислав Гуцанов – има документи, както и зададени въпроси на които трябва да отговори едно безпристрастно разследване от съответните органи.

Иначе, колкото и да се упражняват Сашо Диков и въпросното „Коце“ върху името на Веселина Томова и сайта и АФЕРА, това няма да промени въпросите около съмнителните взаимовръзки по покупката на къщата веднага след изборите на „Коцето“ точно от кадъра на БСП Борислав Гуцанов, който пък яростно го буташе по време на изборите.

Анализите всеки може да си направи сам. За „репресирания герой“ „Коцето“, заради когото едва ли не атакували телевизия „Евроком“.

Да не стане като с Би Ай Ти телевизията – някои в нея много обичаха Цветан Цветанов, пък на финала той им седна в офиса на вече затритата телевизия.

 

Източник: http://afera.bg/


123848