Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Ешерихия коли във в...
 Ешерихия коли във водата на Перник, кризисният щаб на крака при Борисов

Ешерихия коли във водата на Перник, кризисният щаб на крака при Борисов Районната здравна инспекция в Перник откри бактерията „Ешерихия коли“ във водата, за обитателите на два жилищни блока ще се доставят водоноски, съобщава „За Перник“.

Това са блоковете 12 и 13 в квартал „Проучване“, където питейната вода не трябва да се ползва, а хората ще разчитат на количествата от водоноските.

От местното дружество В и К са заявили, че водоснабдяването до тези два блока е прекъснато, а в момента извършвали ремонт. Въпреки това хората от блока си искат водата, дори с бактерията „Ешерихия коли“, пише изданието.

Жители на улица „Рашо Димитров“ също сигнализират за вода с цвят и мирис, различни от нормалното. Вероятно утре ще има някаква яснота от пробите там. Засега от домашните чешми на улицата не е открита „Ешерихия коли“.

В момента храната за учебните заведения и детските градини се приготвя с вода от държавния резерв.

Днес премиерът Бойко Борисов е приел в Министерския съвет представители на кризисния щаб на Перник, сформиран във връзка с бедственото положение в общината. На срещата присъстваха вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на икономиката Емил Караниколов, кметът на града Станислав Владимиров и областният управител Емил Костадинов, съобщиха от пресслужбата на Борисов.

В хода на разговора премиерът Борисов беше информиран за предприетите мерки във връзка с водната криза в района. Още днес започва обследването на загуби по мрежата по Клон 2, където по моментни изследвания се губят по около 90 литра в секунда.

 

За целта ще се направят изкопи през около 150-200 метра в участъка, за да се разбере дали става въпрос за авария или за нерегламентирано отклонение. На 27 декември на река Владая ще се постави табела, че изграденото съоръжение за отклоняване на водата към язовир „Студена“ е временно, до преминаване на бедствието.

Премиерът Борисов беше информиран и за предстоящия монтаж на разходомери на събирателна тръба след „Врелото“, на река Кладница, на река Матица, в участъка между Чуйпетлово и Боснек, на шахтата след ВЕЦ. От съобщението на правителствената пресслужба не става ясно какво точно е разпоредил и какъв е планът му за управлението на тази криза. 

Междувременно вчера стана ясно, че „Стомана Индъстри“ заплашва да изкара работниците си на протест в София, тъй като били неоснователни опитите вината за водната криза и за бедственото положение да се прехвърлят на завода.

Източник: offnews.bg

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА: 

290 литра в секунда от "Студена" отиват за индустриалната зона на Перник

Доклад на КЕВР: И да няма вода, ще плащате повече

Прокуратурата в Перник: Нено Димов и Петя Аврамова са виновни за водната криза

Има решение за кризата с водата в Перник, въпросът е дали политиците са го разбрали

Перник ще има вода по 6 часа на ден, селата през ден

Нали ви казах за водните режими?

Перничани затварят пътен възел Даскалово в 19 часа

Струма потече ръждивокафява край Перник (снимки)


119198