Гражданско Движение ''ДНЕС''

Свят

Начало / Актуално - Свят / Франция е блокирана...
 Франция е блокирана от мащабна стачка срещу пенсионната реформа на Еманюел Макрон

Франция е блокирана от мащабна стачка срещу пенсионната реформа на Еманюел МакронФранция е блокирана от историческа по мащабите си стачка на държавните служители срещу пенсионната реформа на президента Еманюел Макрон. Парализирани са транспортът и услугите в цялата страна.

Опустели гари, навалица пред оскъдния транспорт и съкратени до минимум услуги - това ще бъде днешният ден на французите. Парижкото метро е почти замряло - не работят 11 линии. Ж.п. компанията „SNCF“ ще осигури едва 10% от трафика си. Влаковете из страната са рядкост, но стачката се усеща и във въздуха - съкратени са 20% от полетите за деня, 30% в „Ер Франс“, 233 полета компанията „Изи джет“. 

Учениците също ще останат без уроци - стачкуват над половината френски учители, в Париж те са близо 80%. Болничният сектор ще работи на забавен ход.

Обявени са 240 митинга срещу пенсионната реформа, която предвижда универсална пенсионна система и отмяна на десетките специфични пенсионни режими. Мотивите на протестите обаче са по-широки, лидерите на т.нар. „жълти жилетки“ не закъсняха да ги подкрепята. В Париж  над 6000 полицаи ще се борят с евентуални безредици.

 

Източник: www.bnr.bg


118211