Гражданско Движение ''ДНЕС''

Свят

Начало / Актуално - Свят / Комисия откри основ...
 Комисия откри основания за импийчмънт на Тръмп

Комисия откри основания за импийчмънт на ТръмпАмериканският президент Доналд Тръмп е възпрепятствал разследването за импийчмънта на Камарата на представителите и е злоупотребил с власт. Това твърди доклад на водената от демократи Комисия по разузнаването.

В доклада, който е дълъг 300 страници, очаквано се казва, че Тръмп е оказал натиск върху Украйна да разследва политическия му съперник Джо Байдън и сина му Хънтър.  
 
В документа се посочва още: "Президентът е поставил личните си политически интереси над интересите на Съединените щати, опитал е да подкопае целостта на изборния процес в САЩ и е застрашил американската национална сигурност".

Според комисията, сред използваните методи за възпрепятстване на разследването е и сплашването на свидетели.

Още в понеделник Тръмп заклейми демократите, че умишлено са решили да го атакуват в момент, в който той ще бъде на срещата на НАТО в Лондон. Американският президент за пореден път окачестви разследването като "позор".

Белият дом коментира, че докладът е резултат от "едностранчив измамен процес", както и че се състои от клевети. Говорителят на президента Стефани Гришам заяви още, че в него няма доказателства.

Очаква се в следващите седмици документа да послужи като основа за формулирането на обвинения за импийчмънт от правната комисия в Камарата на представителите. Ако това се случи и долната камара на Конгреса, доминирана от демократите, приеме текстовете, през януари процедурата ще влезе в Сената, където републиканците имат мнозинство. 

 

Източник: www.bnr.bg


118137