Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Поредна вечер на пр...
 Поредна вечер на протест във Войводиново, жандармерия пази циганската махала (ОБЗОР, ВИДЕО)

Поредна вечер на протест във Войводиново, жандармерия пази циганската махала (ОБЗОР, ВИДЕО)Ген. Димитър Шивиков призова всички настоящи и бивши военни да подкрепят пребития командос 

Днес продължи събарянето на незаконните постройки, 15 от тях са опасни и трябва да бъдат незабавно съборени

Мирно протече днешният пореден протест в село Войводиново, провокиран от побоя над военен преди дни. Бусове на жандармерията блокираха входа на ромската махала в селото като предпазна мярка срещу ескалация на напрежението, предаде бТВ. 

По-рано през деня хора събираха подписка с искане за по-строго наказание за двамата млади цигани, които нападнаха и пребиха командоса Валентин Димов на 7 януари. Голям протест е планиран за утре – петък. 

Във Войводиново втори ден протича акция по събаряне на незаконните къщи в ромския квартал на селото. 

Проверка е констатирала, че 15 от постройките са опасни и трябва да бъдат незабавно съборени. На къщите, които все още не са премахнати, има залепени протоколи за събаряне. Собствениците разполагат с 14 дни, за да обжалват. 

Кметът Димитър Тосев обаче беше категоричен, че никоя от сградите, вдигнати върху общинска земя, няма да бъде узаконена: „Когато общината даваше възможност на същите тези да дойдат да си подадат документите, никой не пожела”. 

Преди събарянето на живеещите в махалата беше даден кратък срок, за да изнесат по-ценните си вещи. Лелята на задържаните за побоя младежи – Анка Пакетова, заяви, че семейството ще остане на улицата. 

Събарянето на постройките премина под засилено полицейско присъствие. Общински служители влязоха в домовете на хората, които се страхуват да се върнат в махалата и изнесоха покъщнината им. Тя ще се пази в общината. 

„Пуснати са жалби преди години, никой не е предприел мерки, трябваше да стане белята на Йордановден, за да може да се вдигнем всички, защото това е недопустимо”, коментира Костадин Петров, жител на Войводиново. 

Нападението над командоса е обида към всички военнослужещи. Това заяви в предаването „Тази сутрин” ген. Димитър Шивиков, бивш командир на поделението в Карлово: „Вчера операцията е минала успешно и се очаква скоро време да бъде изписан и да се възстанови”. 

Генералът призова всички настоящи и бивши военни да излязат на мирен протест утре вечер в подкрепа на пострадалия командос.

 


 Поредна вечер на протест във Войводиново, жандармерия пази циганската махала

 

Източник: http://epicenter.bg/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Възмущение на гол тумбак! И пак за народна сметка (ОБНОВЕН)

Слави Трифонов за Войводиново: Вземете се в ръце и започнете да си вършите работата

Ром заплашва във фейсбук: Войводци, ще пострадате много, къщи ще горят (Видео)

Ромите биячи мълчат в съда. Единият - зидар, другият работи "с кон и каруца"

Държава, на която Каракачанов е военен министър, а двама роми пребиват командос, не е държава, а катун

 


 

 

 86413