Гражданско Движение ''ДНЕС''

Свят

Начало / Актуално - Свят / Продължават изслушв...
 Продължават изслушванията в САЩ като част от разследването за импийчмънт на Доналд Тръмп

Продължават изслушванията в САЩ като част от разследването за импийчмънт на Доналд ТръмпВ Съединените щати се проведе поредният кръг от изслушвания като част от разследването за импийчмънт на американския президент Доналд Тръмп. Правната комисия в Камарата на представителите изслушаха тълкувания на няколко професори по право относно действия на президента и дали тези действия могат да са причина за импийчмънт. 

В продължилия над осем часа маратон трима професори заявиха, че задържане на помощ за Украйна като залог за разследване срещу политически опонент без съмнение е причина за импийчмънт. Демократите обвиняват Тръмп във възпрепятстване на правосъдието и на работата на Конгреса, сплашване на свидетели и търсене на помощ от Украйна за спечелване на втори мандат догодина. 

Републиканците поканиха един от експертите, който заяви, че не е гласувал за Тръмп, но посочи, че в случая има оскъдни доказателства и много гняв. По думите му има понижаване на критериите за импийчмънт и това може да доведе до прецедент, който да окаже влияние на бъдещи президенти. 

Републиканците атакуват процеса като настояват, че по случая няма нови доказателства и че демократите просто не харесват президента. Отправени бяха и обвинения в преднамереност у поканените от демократите експерти. 

В американската конституция няма ясна формулировки за това какво може да се разглежда като повод за импийчмънт като е посочено, че това може да е измяна, акт на подкуп и други големи провинения.

Според проучвания започналият през септември процес, излъчван пряко по основните телевизии не променя съществено мнението на обществото, което остава все така разнопосочно както и в началото на изслушванията.

 

Източник: www.bnr.bg


118212