Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / 1:0 ЗА 2,5 МЛН. БЪЛГ...
1:0 ЗА 2,5 МЛН. БЪЛГАРИ И СЛАВИ

1:0 ЗА 2,5 МЛН. БЪЛГАРИ И СЛАВИПозиция на Движение "ДНЕС"

Първото полувреме в мача - народът срещу политиците завърши. Съдията свири края и резултатът е 1:0 за 2,5 млн. българи и Слави.

Днес от ГЕРБ внесоха законопроект, който отразява решенията на референдума, проведен на 6 ноември 2016 г. Веселин Марешки беше категоричен, че "Воля" ще подкрепи промените в изборния кодекс, както и идеята за намаляване на субсидиите на депутатите на 1 лв. Дотук добре. Всичко това стана след като в продължение на шест поредни дни Трифонов и стотици граждани застанаха пред сградата на парламента, за да изразят възмущението си от нашите народни избраници.

Дали този ход от страна на Борисов и компания е само за замазване на очите или не - предстои да видим. Преди няколко дни председателят на ПП ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че те имат желание да внесат промени в изборния кодекс, но не знаят дали другите политически партии ще ги подкрепят. Така елегантно или не той си изми ръцете, че най-голямата парламентарна група ще направи всичко възможно, за да уважи хората, но видиш ли другите ще са против. ГЕРБ многократно са намирали подкрепа за не едно свое предложение дори и в ляво. Сега обаче става въпрос за нещо доста по-сериозно. Ако решенията от референдума бъдат приети, то 44-то Народно събрание трябва да се саморазпусне и да има нови избори по новите правила. Едва ли това ще е удобно на всички 240 депутати. Народните избраници няма да поискат да се простят с всички благини, които им дава депутатското място. Не случайно битката да влезеш между тези 240 е огромна. Властта освен, че е сладка носи и безкрайно много финансови и други дивиденти. 

За жалост днешната победа над депутатите все още нищо не значи. Тя бе извоювана само с мълчаливо присъствие. Като начало това беше достатъчно. Дори и някои самозабравили се политици да се подиграват на хората, застанали пред Народното събрание. Слави не направи призив, не излезе ядосан по телевизията, не се обърна към хората и въпреки това успя. Той и желанието на 2,5 млн. А какво би станало, ако Трифонов призове всички онези, които искат промяна на системата да станат... Последиците на прогнилата ни политическа система ще бъдат страшни.

Това е първата крачка в правилната посока. Най-вероятно действията на ГЕРБ и Воля са само хвърляне на прах в очите, но само времето ще покаже. Не бива да се забравя и, че приемането на решенията от референдума не е достатъчно. Този парламент трябва да се саморазпусне и то незабавно. "Моралното е след като депутатите променят системата да има нови избори по новите правила. Така се е изказал народът", каза само преди ден Слави. За морал сред народните представители трудно може да се говори, но все още не сме изгубили надежда. Народните избраници трябва да знаят, че ако след два месеца все още не са приели решенията от референдума, то мачът за тях ще свърши и то позорно.

 

Вижте и други материали по темата:

Протестът на Слави е обречен на успех. Само един негов призив ще изкара стотици хиляди на улицата!

Протестите пред НС спират. Слави Трифонов: Нищо не е приключило и нищо не е свършило

Защо закъсняха толкова? >> ГЕРБ внесе в парламента законопроект за мажоритарна система

Мая Манолова: Партиите се разсейват за референдума заради 40 млн. лв.

Псевдопатриотът отново се обърна срещу 3,5 млн. - Валери Симеонов посочи най-тежката задача пред новия кабинет и отряза референдума за мажоритарен вот

Патерицата на ГЕРБ се сети за референдума >> Марешки: Пратих есемес на Слави за мажоритарния вот, не ми отговаря

Слави и лидерите на политическите партии излязоха на протест. Гражданите към НС: "ОСТАВКА!"

ГЕРБ се уплаши от Слави

Слави Трифонов към депутатите: Излезте и кажете, че хората, гласували на референдума, не ви касаят (видео)

Българи от цял свят се обединяват около Слави

Ако се наложи, ще направя всичко необходимо, за да може решенията от този референдум да се превърнат в действия

Поредният политически популизъм >> Цветанов: Внасяме закон за мажоритарния вот, не може да разчитаме на патриотите

СЛАВИ: Като в тенджера под налягане се събира напрежение… и капакът ще изригне!

Cлaви Tpифoнoв ĸъм нoвия пapлaмeнт: Πpиeмaтe peфepeндyмa или идвaм!

Отворено писмо на Слави Трифонов към политиците


 


27073