Гражданско Движение ''ДНЕС''

Актуално

Начало / Актуално - Актуално / 146 години от гибелт...
146 години от гибелта на Апостола

146 години от гибелта на АпостолаНавършват се 146 години от гибелта на Васил Левски. Датата 18 февруари като ден, на който би трябвало да се почита смъртта на Апостола, се наложи за първи път във Велико Търново.

Земният път на Дякон Левски приключва през 1873 г., според историческите справки на 6 февруари по стар стил. По нов стил обаче датите са две – 18 и 19 февруари.

Според историците спор няма. Има аритметическа грешка след преминаването от Юлианския към Григорианския календар през 1916 г. 

На датите по стар стил от XIX век им се добавят 12 дни, а тези по стар стил от XX век до 16-а – 13 дни. Заради това на този паметник на 6 юли, по нов стил 18 юли, когато е роден Левски, всички идват на точната дата”, поясни пред bTV проф. д-р Петко Петков от катедра „Нова и най-нова история на България” във ВТУ.  

В някои учебници грешката още я вярна и е трудно да се обясни на подрастващите, като на най-малките членове на общинския комитет „Васил Левски” например. 

Затова се набляга на делата на Васил Левски и на посланията, в които няма място за аритметика.

Във Велико Търново вече 10-а година гибелта на Апостола на свободата официално се възпоменава на 18 февруари. 

Президентът ще произнесе слово и ще поднесе венец пред паметника на Васил Левски в столицата. Церемонията ще се състои от 18.00 ч.

 

Източник: https://frognews.bg/novini/

 

90270