Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / 16 години от трагеди...
16 години от трагедията в река Лим. 12 деца загубиха живота си

16 години от трагедията в река Лим. 12 деца загубиха живота си16 години се навършват от ужасяващата трагедия в река Лим, при която загинаха 12 български деца.

34 деца и 16 възрастни се прибират от екскурция в Дубровник с автолус. Повечето от пътниците са възпитаници на училището "Николай Катранов" в град Свищов. Автобусът пътува в тъмната част на деня.

Към 22 ч. българско време шофьорът губи контрол над превозното средство на завой на планински път. Автобусът се спуска по стръмен бряг и се обръща в коритото на река Лим при сръбското село Гостун.

Рейсът потъва за броени минути в придошлата река Лим. Местни хора и цял футболен отбор от съседното градче Биело поле идват на помощ при ваденето на децата. Спасителните операции са затруднени от придошлата река Лим, дълбока 6 м. 38 души са спасени.

12 български деца от Свищов загиват.

След трагедията родителите на загиналите деца учредиха фондация "Ангели от Лим". Всяка година през април фондацията организира Дни на "Ангелите от Лим".

На мястото на катастрофата, на брега на река Лим между Сърбия и Черна гора, беше издигнат мемориал в памет на децата, които представлява пречупени ангелски криле.

За виновен за трагедията беше признат единият от шофьорите – Илия Измирлиев. Първоначално съдът го осъди на 7 години лишаване от свобода, след обжалване присъдата му беше намалена на четири години. На 13 декември 2017 г. Илия Измирлиев загина в автомобилна катастрофа.

 

 Източник: https://frognews.bg/

123846