Гражданско Движение ''ДНЕС''

Анализи, коментари и интервюта

19 април: Мандат даден – мандат взет и...

19 април: Мандат даден – мандат взет и... "Борисов 3"Бойко Борисов ще е министър-председател за трети път и с ясен план за 4-годишен мандат. ГЕРБ ще се коалира само с патриотите, като структурата и приоритетите на новото правителство ще са ясни още на 19 април, сряда, когато се очаква най-голямата парламентарна сила да получи мандат от президента Румен Радев за съставяне на кабинет.

Това са трите сигурни факта след срещата в петък между лидерите на ГЕРБ и Патриотичния съюз. Валери Симеонов, Волен Сидеров и Красимир Каракачанов бяха посрещнати и изпратени от страдата на ГЕРБ с десетки тв камери и микрофони.

Вътре отново бил прозвучал съветът на Симеонов Бойко Борисов да не се кандидатира за премиер и да се търси друг за този пост, но няколко часа по-късно в изявата му пред "Панорама" очевидно този важен персонален проблем вече е бил изчистен.

Лидерите на НФСБ и ВМРО Валери Симеонов и Красимир Каракачанов тепърва ще преговарят за постове.

След официалния отказ от петък на БСП да се коалира с ГЕРБ и патриотите отпадна и другото желание на Валери Симеонов за широка коалиция.

В петък партията на Бойко Борисов е представила своята тройка за преговорите за кабинет - Цветан Цветанов, Влади Горанов и Делян Добрев. Нито едно име на министър обаче не е било обсъждано на тази среща. Единствено от патриотите засега идва желанието на Красимир Каракачанов за военен министър, пише "24 часа".

Пред уикенда обаче започнаха спекулации с имена на бъдещи министри. Дори Валери Симеонов бе посочен като вариант за вицепремиер и министър на енергетиката.

Някои от лансираните имена лесно може да бъдат уцелени, защото става дума за отличниците във второто правителство на Бойко Борисов - Влади Горанов, Лиляна Павлова, Томислав Дончев, Ивайло Московски.

ГЕРБ са започнали и сондажи за председател на 44-тия парламент. Въпреки очакванията, че постът може да бъде даден на коалиционни участници във властта, от ГЕРБ настояват отново Цецка Цачева да бие парламентарния звънец.

Засега тя е извън Народното събрание, тъй като бе изместена от второ на четвърто място в плевенската листа заради преференциален вот.

Очаквано, водачът на листата Ивайло Московски ще намери сигурно място и в правителството "Борисов 3". Така Цецка Цачева ще влезе в парламента. Тъй като председател на НС се гласува преди състава на правителството, остава вариант от ГЕРБ да посочат парламентарен шеф, който след това да подаде оставка. А на негово място да бъде избрана Цачева. Рокадата е възможна, но дали ще се случи?

 

Източник: http://www.dnes.bg/